Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilLeoš Vítek
1
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice 370 01 Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/34.0423 Č ÍSLO MATERIÁLU 19 – Společné stravování NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice 370 01 A UTOR Ing. Gabriela Bendová Karpytová T EMATICKÝ CELEK Společné stravování R OČNÍK I. ročník, učňovský obor – kuchař, číšník D ATUM TVORBY Prosinec 2013
2
Anotace: Tento materiál slouží k získání základních znalostí v oblasti společného stravování – základní charakteristika společného stravování, jeho funkce a dělení. K prezentaci je vhodné poskytnout doplňující komentář. Metodické pokyny: Materiál je vytvořen jako prezentace v programu MS PowerPoint. Pro jeho využití je potřeba mít k dispozici počítač nebo notebook, dataprojektor, promítací plochu a příslušné programové vybavení.
3
SPOLEČNÉ STRAVOVÁNÍ
4
Je hromadná výroba, prodej a organizace spotřeby jídel a nápojů pro velké skupiny spotřebitelů Fáze společného stravování: nákup → výroba → prodej → spotřeba Podstata společného stravování: Uspokojování vyživovacích potřeb obyvatelstva Organizováno pro velké skupiny ve speciálních prostorech Místní a časové spojení výroby, prodeje a spotřeby pokrmů
5
Funkce společného stravování Stravovací funkce – poskytování základního a doplňkového stravování Společensko-zábavní funkce – společenské hry, hudba, tisk… Ubytovací funkce – přechodné ubytování
6
ČLENĚNÍ A FORMY SPOLEČNÉHO STRAVOVÁNÍ 1.Veřejné stravování Nejrozšířenější forma Plní všechny funkce společného stravování Podle převažující funkce se dělí na: VS s funkcí stravovací VS s funkcí společensko-zábavní VS s funkcí doplňkového stravování Přístupné široké veřejnosti Zákazník hradí celou cenu poskytovaných služeb (podniky VS dosahují zisku)
7
2.Účelové stravování Určen ke stravování pouze určité skupiny obyvatelstva Strávník hradí pouze hodnotu surovin (podniky obvykle nevytváří zisk) Zpravidla plní jen funkci stravovací Formy: závodní, školní a ústavní stravování
8
LITERATURA MACH, Josef. Ekonomika pro střední odborná učiliště obor kuchař/číšník. 3. vydání. Praha: Nakladatelství Fortuna, 2011. ISBN 978-80-7373-034-5
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.