Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Organické sloučeniny obsahující kyslík Jana Novotná
2
Elektronová konfigurace atomu kyslíku 1s 2 2s 2 2p 4 Z elektronové konfigurace kyslíku vyplývá, že v molekule organické sloučeniny může být kovalentně vázán jako dvojvazný. O O dvě vazby jedna vazba a jedna
3
R - O - R Ethery – sloučeniny s alkoxylovou skupinou (-OR) Alkoholy a fenoly (hydroxyderiváty) – mají hydroxylovou skupinu (-OH) Aldehydy a ketony – sloučeniny s karbonylovou skupinou C = O R H - - - - R R - - Karboxylové kyseliny – sloučeniny s karbonylovou + hydroxylovou skupinou C = O R O H - - - - - R - O - H
4
Alkoholy Organické analogy vody, jeden vodík je nahrazen alkylovou skupinou Klasifikace alkohol 1 o (primární) - pouze jeden atom uhlíku váže na uhlík s -OH skupinou (primární uhlík). alkohol 2 o (sekundární) – dva další atomy uhlíku se váží na uhlík s -OH skupinou (sekundární uhlík). alkohol 3 o (terciární) - tři atomy uhlíku se váží na uhlík s -OH skupinou (terciární uhlík).
5
Podle počtu –OH skupin rozlišujeme: Monohydroxyderiváty, jednosytné alkoholy Polyhydroxyderiváty Dioly, dvojsytné (dihydroxyderiváty) Trioly, trojsytné (trihydroxyderiváty) Polyoly,vícesytné, patří do skupiny sacharidů Fenoly - skupina -OH se přímo váže na aromatické jádro Alkoholy
6
Alkoholy s nižší molekulovou váhou - kromě běžných názvů se slovo alkohol přidává za jméno alkylové skupiny, na kterou se váže hydroxylová skupina: methanol – methylalkoholCH 3 -OH ethanol – ethylalkohol CH 3 -CH 2 -OH 1-propanol – propylalkoholCH 3 -CH 2 -CH 2 -OH 2-propanol – isopropylalkohol CH 3 -CH-CH 3 OH 1-butanol – n-butylalkoholCH 3 -CH 2 -CH 2 -CH 2 -OH Klasifikace alkoholů
7
Nižší alkoholy – bezbarvé tekutiny, charakteristický zápach (od C4 nepříjemný), narkotický účinek, toxické. Polyhydroxyalkoholy - sladká chuť. Vyšší alkoholy (od C12) – pevné látky. Prodlužováním uhlovodíkového řetězce se snižuje rozpustnost alkoholů ve vodě. H-můstky → rozpustnost ve vodě, vyšší bod varu než alkany. Vlastnosti alkoholů
8
http://en.wikipedia.org/wiki/Alcohol#Physical_and_chemical_properties Polarita vazby mezi kyslíkem a vodíkem v OH skupině vyvolává slabě kyselý charakter. Chovají se jako kyselina i jako zásada, stejně jako voda. Schopnost tvořit soli – alkoholáty. Vlastnosti alkoholů
9
Hoření 2CH 3 OH + 3O 2 2CO 2 + 4H 2 O + teplo Dehydratace za přítomnosti katalyzátoru H OH | | H +, teplo H—C—C—H H—C=C—H + H 2 O | | | | H H H H alkohol alken Reakce alkoholů
10
H + CH 3 —OH + HO—CH 3 CH 3 —O—CH 3 + H 2 O dva methanoly Dimethyl ether Dehydratace za nízké teploty – vznik etherů
11
Při oxidaci primárních alkoholů [O] dochází ke ztrátě H z –OH skupiny a druhého H, který je vázán na primární C. [O] Primární alkohol Aldehyd OH O | [O] || CH 3 —C—H CH 3 —C—H + H 2 O | H Ethanol Ethanal (ethyl alkohol) (acetaldehyd) Oxidace primárních alkoholů
12
O || CH 3 —C—H O || CH 3 —C—OH Aldehyd Karboxylová kyselina [½ O 2 ] Ethanal (acetaldehyd) Kyselina octová Aldehydy se snadno oxidují na karboxylové kyseliny Oxidace primárních alkoholů
13
Při oxidaci sekundárních alkoholů dochází ke ztrátě jednoho H z –OH skupiny a druhého H, který je vázán na sekundární uhlík. [O] Sekundární alkohol Keton OH O | [O] || CH 3 —C—CH 3 CH 3 —C—CH 3 + H 2 O | H 2-propanol propanon (isopropyl alkohol) (dimethylketon; aceton) Oxidace sekundárních alkoholů
14
Terciární alkoholy se neoxidují. [O] Terciární alkoholnení reakce OH | [O] CH 3 —C—CH 3 žádný produkt | CH 3 není žádný další H na C-OH pro oxidaci 2-methyl-2-propanol Oxidace terciárních alkoholů
15
Methanol Vzniká při rozkladné destilaci dřeva. Průmyslově se vyrábí redukcí CO vodíkem za vysokého tlaku a teploty, bez přítomnosti vzduchu CO + 2H 2 CH 3 -OH Toxická látka, poškozuje zrakový nerv. Dočasná slepota (15 ml), trvalá slepota nebo smrt (30 ml). Produkce některých alkoholů
16
Ethanol (spiritus, líh) Kvasné procesy cukerných šťáv rostlin za přítomnosti kvasinek při teplotě nižší než 37°C. Výroba ve velkém hydrolýzou škrobu na jednoduché cukry C 6 H 12 O 6 (hexosa)2 CH 3 CH 2 OH + 2 CO 2 Nejprve excitační účinky, posléze narkotické účinky, působí jako sedativum. Letální dávka je 6-8 g/kg ( 1 l vodky). Produkce některých alkoholů
17
Jaterní enzymy oxidují ethanol na acetaldehyd. Acetadehyd – porucha koordinace. Ethanol acetaldehydkyselina octová Methanol se v játrech oxiduje na formaldehyd CH 3 OHH 2 C=O Oxidace alkoholu v těle
18
Formaldehyd reaguje velice rychle s proteiny. Enzymy ztrácejí svou funkci. Ethanol soutěží s methanolem o oxidační enzymy a to zabraňuje oxidaci formaldehydu. Ethanol – protijed proti otravě methanolem
19
Vícesytné alkoholy Ethylenglykol - ethan-1,2-diol HO–CH 2 –CH 2 –OH Používá se do nemrznoucích směsí (radiátory, automobily) Toxický: 50 ml, letální: 100 ml Glycerol - propan-1,2,3-triol (glycerin) CH 2 - OH CH - OH CH 2 - OH Uhlíková kostra glycerolu je součástí biologicky významných látek v organismu
20
Vícesytné alkoholy Dioly a trioly se oxidují na aldehydy až karboxylové kyseliny (nebo ketony u sekundárního hydroxylu). oxidací –CH 2 OH glycerolu vzniká glyceraldehyd, pak glycerolová kyselina. Reakcí s kyselinami vznikají estery – s kyselinou dusičnou vzniká glyceroltrinitrát – tzv. nitroglycerin.
21
Fenoly jsou hydroxyderiváty s -HO skupinou vázanou na uhlík aromatického jádra. Podle počtu hydroxylových skupin je rozdělujeme na mono-, di-, tri-, polyhydroxyderiváty arenů. Fenoly
22
Fenoly s jednou -OH skupinou – monohydroxy- deriváty arenů Fenoly s více -OH skupinami – polyhydroxy- deriváty arenů benzendioly Součásti biomolekul Fenoly
23
Využití fenolů Fenoly se získávají z kamenouhelného dehtu. Používají se jako dezinfekční prostředky (lyzol). Přidávají se do zubních past, vyrábějí se z nich plasty (polymerací fenolu a formaldehydu vzniká bakelit). Redukční vlastnosti se využívají při přípravě fotografických vývojek (pyrokatechol).
24
Polární sloučeniny, mohou tvořit vodíkové můstky. Ve vodě špatně rozpustné. Acidita je ve srovnání s alkoholy vyšší. Soli – fenoláty, vznik s roztoky alkalických hydroxydů Vlastnosti fenolů Methylderiváty - kresoly se používají jako rozpouštědla, jako insekticidy proti škůdcům, k desinfekci.
25
Chinony Produkty oxidace dihydroxyfenolů – chinony. Poloha –OH skupiny musí být v o- nebo p- poloze. Oxidací fenolů na chinony mizí aromatický charakter.
26
Alkoholy a fenoly reagují s karboxylovými kyselinami na estery. Reakce mezi alkoholem a kyselinou probíhá za přítomnosti malého množství kyseliny sírové. H 2 SO 4 působí jako donor protonu a dehydratační činidlo. Tato reakce se nazývá esterifikace. Vazba acetylové skupiny (CH 3 CO - ) na molekulu alkoholu nebo fenol se nazývá acetylace.
27
Ethery Deriváty vody. Atom kyslíku váže dvě alkylové nebo arylové skupiny. Méně polární charakter než alkoholy. Zápalné a výbušné, tvorba peroxidů. DiethyletherCH 3 -CH 2 -O-CH 2 -CH 3 Rozpouštědlo a anestetikum
28
Aldehydy a ketony (oxosloučeniny) Aldehydy a ketony jsou kyslíkaté analogy alkenů. Společná je pro ně karbonylová skupina (C=O) Aldehydy - karbonylový uhlík váže nejméně jeden atom vodíku Ketony - karbonylový uhlík váže dva další uhlíkové atomy
29
Vlastnosti aldehydů a ketonů Skupenství je kapalné nebo tuhé, formaldehyd je plyn. Díky nerovnoměrnému rozložení elektronové hustoty na C=O skupině a sousedních atomech jsou aldehydy a ketony velmi reaktivní. Rozpustnost ve vodě závisí na počtu atomů C. S rostoucím počtem těchto atomů rozpustnost značně klesá.
30
Názvosloví Alifatické aldehydy a ketony – systematický název je odvozen od příslušného alkanu s koncovkou –al, -on. Běžný název aldehydu je odvozen od triviálního názvu příslušné karboxylové kyseliny + aldehyd. Běžný název ketonu vzniká spojením názvu alkylové nebo arylové skupiny připojené ke karbonylové skupině + keton.
31
Formaldehyd Methanal Acetaldehyd Ethanal Propionaldehyd Propanal Akrylaldehyd Propenal Aceton propanon Ethylmethylketon Butanone Cyclohexanon Glyoxal Ethandial Benzaldehyd Cinnamaldehyd 3-phenylpropenal Acetophenon Methylphenylketon Benzophenon Diphenylketon
32
Tvorba poloacetalů a acetalů Reakce alkoholu s aldehydem nebo s ketonem - vznik poloacetalu (hemiacetalu) nebo poloketalu (hemiketalu). –OH skupina a OR 1 se váže na tentýž atom uhlíku. polocetalový hydroxyl Poloacetaly jsou nestabilní. Sacharidy mají jak–OH skupinu, tak C=O skupinu a vytvářejí poloacetaly.
33
Cyklické poloacetaly vznikají z hydroxyaldehydů, které mají pět nebo šest atomů uhlíku spontánně. alcohol and carbonyl functions are contained in the same molecule
34
Cyklické poloacetaly jsou stabilnější, než necyklické poloacetaly. Vznik poloacetalu je zejména významný u sacharidů a je příčinou vzniku jejich cyklické struktury, která má zásadní biologický význam.
35
Reakce aldehydů a ketonů s aminy Aldehydy a ketony reagují s primárními aminy za vzniku iminů, nebo Schiffovy base (cukr s proteinem, neenzymatické glykace při diabetu).
36
Benedictův test u diabetu Benedictův roztok obsahuje Cu 2+ iont. Aldehydy se oxidují na kyselinu a Cu 2+ se redukuje na Cu +, vznikne sraženina Cu 2 O (červená sraženina) Glukosa obsahuje aldehydickou skupinu.
37
Karboxylové kyseliny Funkční skupina karboxylových kyselin
38
Organické kyseliny, společně se svými solemi tvoří nezbytnou součást všech živých organismů. Substráty klíčových metabolických dějů a aminokyseliny,které kromě karboxylové skupiny obsahují ještě skupinu aminovou (NH 2 ), jsou základním stavebním kamenem proteinů. Karboxylové kyseliny
39
Karboxylové kyseliny alifatické (mastné), alicyklické a aromatické. Podle počtu –COOH skupin rozlišujeme: mono-, di-, tri- až polykarboxylové kyseliny. Karboxylové kyseliny nasycené a nenasycené. Karboxylové kyseliny
41
Kyseliny s nižší molekulovou hmotností jsou kapalné, mají štiplavý a nepříjemný zápach ( kyselina máselná vzniká žluknutím másla ). Kyseliny střední jsou olejovité kapaliny. Kyseliny s vyšší molekulovou hmotností (myristová, palmytová, stearová) jsou známé jako mastné kyseliny. Vyšší mastné kyseliny jsou pevné látky. Vlastnosti
42
Karboxylová skupina je polární a vytváří proto pevné vodíkové můstky CH 3 COOHCH 3 CO 2 - + H + Kyselá povaha, snadné uvolňování protonu Vlastnosti
43
Soli karboxylových kyselin Karboxylové kyseliny reagují s hydroxydy nebo uhličitany. Význam mají sodné a draselné soli vyšších mastných kyselin (stearová, palmitová) – používají se jako mýdla
44
Estery karboxylových kyselin Reakce s alkoholem na ester Estery nižších masných kyselin a nižších alkoholů mají příjemnou charakteristickou vůni. Vůně květin, ovoce a parfémů vznikají směsí různých.
45
Estery používané jako aroma jablko meruňka banán
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.