Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, 767 01 KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, 767 01 KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST."— Transkript prezentace:

1 ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, 767 01 KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ŠABLONA ČÍSLO: III/2 NÁZEV: INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT PŘEDMĚT: PRACOVNÍ VÝCHOVA ROČNÍK:7. TÉMA: VAŘENÍ V CVIČNÉ KUCHYNI – ZELENINOVÁ POLÉVKA AUTOR: MGR. IVA ŠKVARLOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: 01.11. 2011 VY_32_INOVACE_ 32 _IŠ

2 ANOTACE a) Cílová skupina: Práce je určena pro žáky 7. ročníku b)Téma: Teoretické základy zpracování surovin, praktická práce, polévka c)Cíl: Žáci využijí teoretické poznatky při práci v kuchyni, získají manuální zručnost a kuchařské dovedností d)Pomůcky: pracovní list, suroviny, potřeby k vaření ve školní cvičné kuchyňce, pracovní oblečení e)Klíčová slova: polévka, jíška f)Pilotáž: Žáci si ověřili svou manuální zručnosti při přípravě polévky. Ocenili přehlednost zápisu receptu, zadání postupu práce a také možnost ochutnávkou ihned ověřit kvalitu svého výrobku. Také ocenili možnost aplikovat své nové vědomosti doma.

3 PRACOVNÍ LIST Zeleninová polévka 1.Obeznámení s receptem 2.Příprava zeleniny 3.Vaření polévky 4.Příprava jíšky 5.Ochucení 6.Servírování 7.Ochutnávka

4 Zeleninová polévka Suroviny Čerstvá mrkev, petržel, hrášek, zelená fazolka NEBO mražená polévková zeleninová směs 1 menší cibule 2 menší brambory 2 lžíce másla 2 lžíce hladké mouky 1,5 litru vody nať z lahůdkové cibulky nebo petrželky špetka pepře, sůl

5 Zeleninová polévka Postup práce: 1.V hrnci rozpusťte máslo, na které nasypte oloupanou a na jemno nakrájenou cibulku. 2.Cibulku nechte na másle zesklovatět, pak přidejte mraženou zeleninu. 3.Mraženou zeleninu v hrnci trochu na cibulce restujte, ještě chvilku smažte a potom směs zalijte horkou vodou. 4.Polévku osolte, opepřete a vařte 20 minut. 5.Po dvaceti minutách vaření polévky připravte jíšku,vlijte do polévky. 6.Těsně před podáváním polévku ozdobte na proužky nakrájenou cibulovou natí a servírujte s čerstvou houskou anebo s čerstvými v troubě opečenými plátky bagety. PAK UŽ JEN DOBROU CHUŤ

6 Jíška Jíška se zhotovuje z přibližně stejného množství tuku a mouky. Používá se do ní především hladká mouka, která zajistí pokrmu jemnost a zahustí ho. Suroviny:5 dkg másla,5dkg hladké mouky,1dcl vlažné vody Základní postup: Do rozehřátého tuku se vmíchá mouka. Pak se praží, dokud nezmizí chuť mouky, barva jíšky je světle hnědá. Čerstvě zhotovená jíška se zalije vodou a povaří se alespoň 5 minut. Tekutina by se měla přidávat po menších částech za stálého míchání, aby nevznikly hrudky, a neměla by být horká či dokonce vařící.

7 Zeleninová polévka

8 SERVÍROVÁNÍ

9 ZDROJE Seznam zdrojů Zdroj: vlastní tvorba autora Foto: vlastní fotoalbum autora Dostupný z http://office.microsoft.com/cs- cz/images/


Stáhnout ppt "ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, 767 01 KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST."

Podobné prezentace


Reklamy Google