Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: 16.2.2012 Název: VY_32_INOVACE_20_PŘÍRODOPIS.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: 16.2.2012 Název: VY_32_INOVACE_20_PŘÍRODOPIS."— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: 16.2.2012 Název: VY_32_INOVACE_20_PŘÍRODOPIS Téma: Anatomie a fyziologie člověka- Člověk a zdraví Ročník: 8. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2979

2 Člověk a zdraví

3 Životospráva Pro zdravý vývoj člověka je důležitá správná životospráva:  Vyvážený jídelníček  Dostatek pohybu  Hygienické návyky Pro zdravý vývoj člověka je důležitá správná životospráva:  Vyvážený jídelníček  Dostatek pohybu  Hygienické návyky

4 Zdravá strava - pestrý jídelníček přiměřený věku - dostatečný příjem tekutin – 2-3 l ze den - vláknina – v cereáliích, ovoci, zelenině, luštěninách – jako prevence onemocnění tlustého střeva a zácpy - bílkoviny – nutné pro růst – v mléce, mase - vitamíny – v ovoci, zelenině - minerální látky a stopové prvky - pestrý jídelníček přiměřený věku - dostatečný příjem tekutin – 2-3 l ze den - vláknina – v cereáliích, ovoci, zelenině, luštěninách – jako prevence onemocnění tlustého střeva a zácpy - bílkoviny – nutné pro růst – v mléce, mase - vitamíny – v ovoci, zelenině - minerální látky a stopové prvky

5 Jídelníček školáka Jídelníček školáka by měl obsahovat : - Mléko a mléčné výrobky, libové maso, vejce, brambory, zeleninu, ovoce, cereálie, luštěniny, těstoviny, rýži, tuk – střídat živočišné a rostlinné tuky, nápoje – vodu, džusy, mléčné nápoje, bylinkové a ovocné čaje, minerálky Jídelníček školáka by měl obsahovat : - Mléko a mléčné výrobky, libové maso, vejce, brambory, zeleninu, ovoce, cereálie, luštěniny, těstoviny, rýži, tuk – střídat živočišné a rostlinné tuky, nápoje – vodu, džusy, mléčné nápoje, bylinkové a ovocné čaje, minerálky

6 Správná životospráva Důležitý je i způsob přijímání stravy. Jíst v klidu, pomalu, řádně rozžvýkat každé sousto. Rovnováha příjmu a výdeje. Nepřejídat se, pravidelně jíst 5-6 porcí za den, čerstvé jídlo, důležitá je i úprava jídla a vzhled. V různém věku může být odlišná potřeba jídla. Důležitý je i způsob přijímání stravy. Jíst v klidu, pomalu, řádně rozžvýkat každé sousto. Rovnováha příjmu a výdeje. Nepřejídat se, pravidelně jíst 5-6 porcí za den, čerstvé jídlo, důležitá je i úprava jídla a vzhled. V různém věku může být odlišná potřeba jídla.

7 Onemocnění - obezita - anorexie - bulimie - obezita - anorexie - bulimie

8 Pohyb a tělesná aktivita  Aktivní odpočinek  Pohyb na čerstvém vzduchu  Chůze, jízda na kole, lyžování, bruslení, plavání  Příznivě ovlivňuje oběhovou soustavu  Je důležitý pro ukládání vápníku a fosforu do kostní tkáně  Je důležitý pro duševní zdraví – pomáhá překonávat stres, neúspěchy  Aktivní odpočinek  Pohyb na čerstvém vzduchu  Chůze, jízda na kole, lyžování, bruslení, plavání  Příznivě ovlivňuje oběhovou soustavu  Je důležitý pro ukládání vápníku a fosforu do kostní tkáně  Je důležitý pro duševní zdraví – pomáhá překonávat stres, neúspěchy

9

10 Hygienické návyky čistota – mytí rukou před jídlem, po použití toalety jako ochrana před infekcemi sprchování, čištění zubů, mytí vlasů, čištění uší, úprava nehtů, výměna spodního prádla, čistota oděvu a obuvi vhodná obuv – nebezpečí plochých nohou prodyšné, suché, čisté oblečení čistota – mytí rukou před jídlem, po použití toalety jako ochrana před infekcemi sprchování, čištění zubů, mytí vlasů, čištění uší, úprava nehtů, výměna spodního prádla, čistota oděvu a obuvi vhodná obuv – nebezpečí plochých nohou prodyšné, suché, čisté oblečení

11

12 Otužování  Je prevencí chorob z nachlazení  Pobyt na čerstvém vzduchu  Přiměřené oblečení  Spaní při otevřeném okně  Sprchování vlažnou vodou  Přiměřený pobyt na slunci – ochranné brýle a krémy  Saunování  Je prevencí chorob z nachlazení  Pobyt na čerstvém vzduchu  Přiměřené oblečení  Spaní při otevřeném okně  Sprchování vlažnou vodou  Přiměřený pobyt na slunci – ochranné brýle a krémy  Saunování

13 Hygiena duševní činnosti  pravidelný denní režim – rozvržení různých činností a odpočinku  nejúčinnější odpočinek je spánek – okolo 8 hodin v noci  řešení zátěžových situací – zvýšené nebezpečí u mladých lidí, že sáhnou po nevhodném řešení – alkohol, drogy, tabák.  pravidelný denní režim – rozvržení různých činností a odpočinku  nejúčinnější odpočinek je spánek – okolo 8 hodin v noci  řešení zátěžových situací – zvýšené nebezpečí u mladých lidí, že sáhnou po nevhodném řešení – alkohol, drogy, tabák.

14

15 Vlivy životního prostředí 1. fyzikální – hluk, nevhodná teplota, prašnost, záření 2. chemické – oxid uhelnatý, siřičitý, rtuť, arzen, olovo, toluen, benzen 3. biologické – viry, bakterie, plísně, prvoci, hlísti 4. společenské – velká hustota obyvatelstva, špatné vztahy v rodině, na pracovišti 1. fyzikální – hluk, nevhodná teplota, prašnost, záření 2. chemické – oxid uhelnatý, siřičitý, rtuť, arzen, olovo, toluen, benzen 3. biologické – viry, bakterie, plísně, prvoci, hlísti 4. společenské – velká hustota obyvatelstva, špatné vztahy v rodině, na pracovišti

16 Onemocnění - nádory - alergie - onemocnění plic - onemocnění parazity - infekční onemocnění - onemocnění kůže - nádory - alergie - onemocnění plic - onemocnění parazity - infekční onemocnění - onemocnění kůže

17 Otázky 1. Pokuste se sestavit zdravý jídelníček na jeden týden. 2.Najděte v literatuře, jaký vliv má životní prostředí na zdraví člověka. 3. Naplánuj vhodnou pohybovou aktivitu pro patnáctileté spolužáky. 1. Pokuste se sestavit zdravý jídelníček na jeden týden. 2.Najděte v literatuře, jaký vliv má životní prostředí na zdraví člověka. 3. Naplánuj vhodnou pohybovou aktivitu pro patnáctileté spolužáky.

18 ANOTACE Cíl hodiny: - vysvětlení hlavních zásad správné životosprávy - seznámení s negativními a pozitivními vlivy prostředí - znalosti lze využít v dalších předmětech: výchově ke zdraví.

19 Použitá literatura, zdroje  LUDĚK J. DOBROURUKA, BLANKA VACKOVÁ, REGINA KRÁLOVÁ, PAVEL BARTOŠ. Přírodopis III. Praha: Scientia, 1999. ISBN 80-7183-246-4.  IVAN DYLEVSKÝ. Anatomie a fyziologie člověka. Olomouc: Epava, 1998. ISBN 80-901 667-0-9.  JAN KANTOREK, JAROSLAV JURČÁK,JIŘÍ FRONĚK A KOL. Přírodopis 8. Olomouc: Prodos, 1999. ISBN 80-7230-040-7.  EDUARD KOČÁREK, EDUARD KOČÁREK. Přírodopis pro 8. ročník základní školy. Praha: Jinan, 2000.  JIŘÍ FRONĚK. Lidské tělo. Praha: Blug, 1999. ISBN 80-85635-97- 6  Zdroje : Vlastní tvorba  www. office.microsoft.com


Stáhnout ppt "Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: 16.2.2012 Název: VY_32_INOVACE_20_PŘÍRODOPIS."

Podobné prezentace


Reklamy Google