Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilTomáš Šimek
1
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: 16.2.2012 Název: VY_32_INOVACE_20_PŘÍRODOPIS Téma: Anatomie a fyziologie člověka- Člověk a zdraví Ročník: 8. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2979
2
Člověk a zdraví
3
Životospráva Pro zdravý vývoj člověka je důležitá správná životospráva: Vyvážený jídelníček Dostatek pohybu Hygienické návyky Pro zdravý vývoj člověka je důležitá správná životospráva: Vyvážený jídelníček Dostatek pohybu Hygienické návyky
4
Zdravá strava - pestrý jídelníček přiměřený věku - dostatečný příjem tekutin – 2-3 l ze den - vláknina – v cereáliích, ovoci, zelenině, luštěninách – jako prevence onemocnění tlustého střeva a zácpy - bílkoviny – nutné pro růst – v mléce, mase - vitamíny – v ovoci, zelenině - minerální látky a stopové prvky - pestrý jídelníček přiměřený věku - dostatečný příjem tekutin – 2-3 l ze den - vláknina – v cereáliích, ovoci, zelenině, luštěninách – jako prevence onemocnění tlustého střeva a zácpy - bílkoviny – nutné pro růst – v mléce, mase - vitamíny – v ovoci, zelenině - minerální látky a stopové prvky
5
Jídelníček školáka Jídelníček školáka by měl obsahovat : - Mléko a mléčné výrobky, libové maso, vejce, brambory, zeleninu, ovoce, cereálie, luštěniny, těstoviny, rýži, tuk – střídat živočišné a rostlinné tuky, nápoje – vodu, džusy, mléčné nápoje, bylinkové a ovocné čaje, minerálky Jídelníček školáka by měl obsahovat : - Mléko a mléčné výrobky, libové maso, vejce, brambory, zeleninu, ovoce, cereálie, luštěniny, těstoviny, rýži, tuk – střídat živočišné a rostlinné tuky, nápoje – vodu, džusy, mléčné nápoje, bylinkové a ovocné čaje, minerálky
6
Správná životospráva Důležitý je i způsob přijímání stravy. Jíst v klidu, pomalu, řádně rozžvýkat každé sousto. Rovnováha příjmu a výdeje. Nepřejídat se, pravidelně jíst 5-6 porcí za den, čerstvé jídlo, důležitá je i úprava jídla a vzhled. V různém věku může být odlišná potřeba jídla. Důležitý je i způsob přijímání stravy. Jíst v klidu, pomalu, řádně rozžvýkat každé sousto. Rovnováha příjmu a výdeje. Nepřejídat se, pravidelně jíst 5-6 porcí za den, čerstvé jídlo, důležitá je i úprava jídla a vzhled. V různém věku může být odlišná potřeba jídla.
7
Onemocnění - obezita - anorexie - bulimie - obezita - anorexie - bulimie
8
Pohyb a tělesná aktivita Aktivní odpočinek Pohyb na čerstvém vzduchu Chůze, jízda na kole, lyžování, bruslení, plavání Příznivě ovlivňuje oběhovou soustavu Je důležitý pro ukládání vápníku a fosforu do kostní tkáně Je důležitý pro duševní zdraví – pomáhá překonávat stres, neúspěchy Aktivní odpočinek Pohyb na čerstvém vzduchu Chůze, jízda na kole, lyžování, bruslení, plavání Příznivě ovlivňuje oběhovou soustavu Je důležitý pro ukládání vápníku a fosforu do kostní tkáně Je důležitý pro duševní zdraví – pomáhá překonávat stres, neúspěchy
10
Hygienické návyky čistota – mytí rukou před jídlem, po použití toalety jako ochrana před infekcemi sprchování, čištění zubů, mytí vlasů, čištění uší, úprava nehtů, výměna spodního prádla, čistota oděvu a obuvi vhodná obuv – nebezpečí plochých nohou prodyšné, suché, čisté oblečení čistota – mytí rukou před jídlem, po použití toalety jako ochrana před infekcemi sprchování, čištění zubů, mytí vlasů, čištění uší, úprava nehtů, výměna spodního prádla, čistota oděvu a obuvi vhodná obuv – nebezpečí plochých nohou prodyšné, suché, čisté oblečení
12
Otužování Je prevencí chorob z nachlazení Pobyt na čerstvém vzduchu Přiměřené oblečení Spaní při otevřeném okně Sprchování vlažnou vodou Přiměřený pobyt na slunci – ochranné brýle a krémy Saunování Je prevencí chorob z nachlazení Pobyt na čerstvém vzduchu Přiměřené oblečení Spaní při otevřeném okně Sprchování vlažnou vodou Přiměřený pobyt na slunci – ochranné brýle a krémy Saunování
13
Hygiena duševní činnosti pravidelný denní režim – rozvržení různých činností a odpočinku nejúčinnější odpočinek je spánek – okolo 8 hodin v noci řešení zátěžových situací – zvýšené nebezpečí u mladých lidí, že sáhnou po nevhodném řešení – alkohol, drogy, tabák. pravidelný denní režim – rozvržení různých činností a odpočinku nejúčinnější odpočinek je spánek – okolo 8 hodin v noci řešení zátěžových situací – zvýšené nebezpečí u mladých lidí, že sáhnou po nevhodném řešení – alkohol, drogy, tabák.
15
Vlivy životního prostředí 1. fyzikální – hluk, nevhodná teplota, prašnost, záření 2. chemické – oxid uhelnatý, siřičitý, rtuť, arzen, olovo, toluen, benzen 3. biologické – viry, bakterie, plísně, prvoci, hlísti 4. společenské – velká hustota obyvatelstva, špatné vztahy v rodině, na pracovišti 1. fyzikální – hluk, nevhodná teplota, prašnost, záření 2. chemické – oxid uhelnatý, siřičitý, rtuť, arzen, olovo, toluen, benzen 3. biologické – viry, bakterie, plísně, prvoci, hlísti 4. společenské – velká hustota obyvatelstva, špatné vztahy v rodině, na pracovišti
16
Onemocnění - nádory - alergie - onemocnění plic - onemocnění parazity - infekční onemocnění - onemocnění kůže - nádory - alergie - onemocnění plic - onemocnění parazity - infekční onemocnění - onemocnění kůže
17
Otázky 1. Pokuste se sestavit zdravý jídelníček na jeden týden. 2.Najděte v literatuře, jaký vliv má životní prostředí na zdraví člověka. 3. Naplánuj vhodnou pohybovou aktivitu pro patnáctileté spolužáky. 1. Pokuste se sestavit zdravý jídelníček na jeden týden. 2.Najděte v literatuře, jaký vliv má životní prostředí na zdraví člověka. 3. Naplánuj vhodnou pohybovou aktivitu pro patnáctileté spolužáky.
18
ANOTACE Cíl hodiny: - vysvětlení hlavních zásad správné životosprávy - seznámení s negativními a pozitivními vlivy prostředí - znalosti lze využít v dalších předmětech: výchově ke zdraví.
19
Použitá literatura, zdroje LUDĚK J. DOBROURUKA, BLANKA VACKOVÁ, REGINA KRÁLOVÁ, PAVEL BARTOŠ. Přírodopis III. Praha: Scientia, 1999. ISBN 80-7183-246-4. IVAN DYLEVSKÝ. Anatomie a fyziologie člověka. Olomouc: Epava, 1998. ISBN 80-901 667-0-9. JAN KANTOREK, JAROSLAV JURČÁK,JIŘÍ FRONĚK A KOL. Přírodopis 8. Olomouc: Prodos, 1999. ISBN 80-7230-040-7. EDUARD KOČÁREK, EDUARD KOČÁREK. Přírodopis pro 8. ročník základní školy. Praha: Jinan, 2000. JIŘÍ FRONĚK. Lidské tělo. Praha: Blug, 1999. ISBN 80-85635-97- 6 Zdroje : Vlastní tvorba www. office.microsoft.com
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.