Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilDavid Kraus
1
Název školy: Střední škola dopravy, obchodu a služeb Klášterní nám. 127 Moravský Krumlov Bc. Luisa Milková Název projektu: Zlepšení podmínek výuky Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0661 Název tematické oblasti: Gastronomie Název učebního materiálu VY – 52- MF -03 Kuchařský kvíz Datum vytvoření: 17. 9. 2012 Datum ověření: 17. 10. 2012
2
Učební materiál je určen pro žáky 3. ročníků oborů Kuchař – číšník a Stravovací a ubytovací služby Jde o motivační učební pomůcku, která je vytvořena na principu televizní hry AZ kvíz. Žáci si zde formou hry ověří a zopakují dosud nabyté znalosti z Technologie. Pomůcky: Dataprojektor, psací potřeby, papír nebo interaktivní tabule.
3
Metodický pokyn: Soutěží 2 skupiny po 3 žácích (červení a zelení). Každá skupina si určí svého zástupce. Cílem je propojit 3 strany trojúhelníku. Kliknutím na číslo v šestiúhelníku se zobrazí otázka. Na otázku odpovídá zástupce skupiny. V případě správné odpovědi se pro kontrolu klikne na otázku a zobrazí správná odpověď. Je-li odpověď chybná, učitel vyzve zástupce druhé skupiny k odpovědi. Po kliknutím na otázku se objeví správná odpověď. Modrým tlačítkem se učitel vrací zpět do základní obrazovky s pyramidou. Klikáním na spodní roh vybraného šestiúhelníku změní jeho barvu: - červená je správná odpověď 1. týmu - zelená je správná odpověď 2. týmu. - šedá barva znamená špatná odpověď Tlačítko náhradní otázky přesměruje na stránku s náhradními otázkami.
4
1 2 3 4 5 6 789 10 11 1213 1415 16 17 1819 20 21 2223 242526 2728 2930 31 32 33 34 35 36 Náhradní otázky
5
Z kterých kostí se připravuje vývar A ? 1 Z hovězích kostí
6
Kolik minut se provařuje jíška? 2 20 minut
7
Jakou surovinou čistíme zakalené vývary ? 3 Syrovými bílky
8
Mezi které polévky řadíme zelnou? 4 Bílé polévky
9
Čím zahušťujeme bílé polévky? 5 Jíškou
10
Kolik minut se provařují bílé polévky? 6 Charakterizujte studené předkrmy Pikantní malé pokrmy, které povzbudí chuť k jídlu
11
Kolik minut se provařují bílé polévky? 7 Vyjmenujte základní výrobky studené kuchyně Majonéza a aspik
12
Kolik minut se provařují bílé polévky? 8 Co jsou kanapky ? Menší obložené chlebíčky
13
Kolik minut se provařují bílé polévky? 9 Jaký salát se používá k výrobě ruského vejce ? Vlašský salát
14
Kolik minut se provařují bílé polévky? 10 Které drůbež se používá k přípravě galantíny ? Vykostěné kuře nebo kachna
15
Kolik minut se provařují bílé polévky? 11 Která mouka se používá na přípravu palačinek ? Polohrubá mouka
16
12 Z jakých surovin lze připravit kvásek ? Droždí, vlažné mléko, cukr, mouka
17
13 Z jakého těsta lze připravit lívance ? Lité kynuté
18
Kolik minut se provařují bílé polévky? 14 Kde a čím zdobíme bavorské vdolečky ? Nahoře – povidla, strouhaný tvaroh, šlehačka
19
Kolik minut se provařují bílé polévky? 15 Pojmenujte smažený moučník z kynutého těsta, který má náplň uvnitř ? Koblihy
20
Kolik minut se provařují bílé polévky? 16 Z jakých surovin se připraví odpalované těsto ? Voda, olej, sůl, hladká mouka, vejce
21
17 Kolik minut se provařují bílé polévky? Z kterých surovin se připraví linecké těsto? Hladká mouka, máslo, cukr moučka, žloutky
22
18 Kolik minut se provařují bílé polévky? Z kterých surovin připravíme tažené těsto ? Hladká mouka, vejce, sůl, voda, olej, ocet případně rum
23
19 Kolik minut se provařují bílé polévky Do jaké vody vkládáme těstoviny před vařením ? Do vroucí osolené vody
24
20 Z jakého těsta připravujeme krupicové noky ? Z odpalovaného
25
21 Která příloha se podává k mexickému guláši ? Hrášková rýže
26
Kolik minut se provařují bílé polévky? 22 S kterou přílohou se podává karlovarský guláš ? Máslové noky
27
Kolik minut se provařují bílé polévky? 23 Jakým způsobem připravujeme šťávy k pečeným a dušeným masům ? Restováním
28
Kolik minut se provařují bílé polévky? 24 Zdůvodněte, proč se u plátků nasekávají okrajové blány ? Aby se maso při tepelné úpravě nekroutilo
29
Kolik minut se provařují bílé polévky? 25 Kterou surovinou protýkáme frankfurtskou hovězí pečeni ? Párky
30
Kolik minut se provařují bílé polévky? 26 Na jakém základu připravujeme hovězí pečeni znojemskou ? Na cibulovém základu
31
27 Čím se ochucuje telecí maso před pečením ? Solí
32
Kolik minut se provařují bílé polévky? 28 Jaké maso se použije na přípravu moravského vrabce ? Vepřová plec a bůček
33
29 Pojmenujte úpravu z vepřové plece pečené na cibulovém základu s česnekem a rajčatovým protlakem ? Vepřový vrabec
34
Kolik minut se provařují bílé polévky? 30 Která kořenová zelenina je typická pro přípravu boršče ? Červená řepa
35
Kolik minut se provařují bílé polévky? 31 Kterou ingrediencí zdobíme porci námořnického masa ? Plátky natvrdo uvařeného vejce
36
Kolik minut se provařují bílé polévky? 32 Čím protýkáme úpravu kuře na způsob bažanta ? Slaninou
37
Kolik minut se provařují bílé polévky? 33 Z jakého masa se připraví smažený soukenický řízek ? Z vepřového bůčku
38
Kolik minut se provařují bílé polévky? 34 Které koření patří do omáčky smetanový křen ? Muškátový květ
39
Kolik minut se provařují bílé polévky? 35 Jaké použití v kuchyni má smažený hrášek ? Vložka do hovězí polévky
40
Kolik minut se provařují bílé polévky? 36 Z jakého těsta se připraví vaječný svítek a kde se používá ? Z piškotového těsta použití jako vložka do hnědé polévky
42
Uveďte hlavní suroviny, které se použijí při přípravě segedínského guláše speciál ? Vepřová plec, slanina, paprika mletá, zelí kysané, smetana kyselá
43
Jaká platí zásada pro podávání pokrmů ze skopového masa ? Horký pokrm na předehřátý talíř
44
Kolik minut se provařují bílé polévky? Kdy solíme pokrmy z jater a ledvinek? Po tepelné úpravě
45
Kolik minut se provařují bílé polévky? Jak upravíme vepřový jazyk před smažením ? Uvaříme v osolené vodě, vychladíme, oloupeme a nakrájíme na plátky
46
Které koření použijeme k ochucení kachny před pečením ? Kmín a sůl
47
Do jaké skupiny polévek patří hráškový krém ? Bílá smetanová polévka
48
Které koření použijeme k ochucení kachny před pečením ? Kmín a sůl
49
Použité zdroje: Archiv autora RUNŠTUK, Jaroslav a kol. Receptury teplých pokrmů. Český Těšín: IQ 147, 1995, ISBN 978-80-904093-0-9. iStockphoto [online]. [cit. 28.10.2012]. Dostupný na WWW:.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.