Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední."— Transkript prezentace:

1 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední škola Cheb, Obrněné brigády 6, 350 11 Cheb Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0290 Číslo a název klíčové aktivity:III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo DUM: VY_32_INOVACE_04Kra_4 Název DUM: Tuky Jméno autora: Mgr. Marta Králová Ročník: 1. Vzdělávací oblast: Potraviny a výživa Vzdělávací obor: Kuchař - číšník Klíčová slova: základní živiny, hlavní zdroj energie, druhy, cholesterol Anotace: Prezentace je zaměřená na seznámení se základními pojmy ve výživě. Druh učebního materiálu: prezentace, pracovní list, test Očekávaný výstup: Žák charakterizuje tuky, provede jejich rozdělení, vyjmenuje druhy tuků, vysvětlí pojem – cholesterol. Své znalosti si ověří pomocí testu. Metodika učebního materiálu: prezentace - projekce

2 TUKY

3 Živiny: Bílkoviny Tuky základní (hlavní) živiny Sacharidy Vitamíny Minerální látky ostatní (nutné) živiny Voda

4 Význam: hlavní zdroj E (1g uvolní 38,9 kJ) zdroj vitamínů rozpustných v tucích A, D, E, K zdroj nenasycených mastných kyselin ochrana vnitřních orgánů

5 Složení: z alkoholu a mastných kyselin

6 Dělení: rostlinné olej živočišné máslo, sádlo, lůj

7 Nedostatek/onemocnění: nadváha obezita srdeční onemocnění cholesterol (živočišné tuky)

8 Cholesterol: voskovitá hmota podobná tuku, kterou produkují játra (až 1g denně) ukládá se na stěnách cév měří se v mmol/l - určuje rizikový faktor srdečního onemocnění: do 5,5 mmol/l nízký rizikový faktor do 6,5 mmol/l průměrný rizikový faktor do 7,8 mmol/l zvýšený rizikový faktor od 7,8 mmol/ vysoký rizikový faktor

9 Kontrolní otázky: Význam tuků pro člověka. Jaké tuky jsou zdravější a proč. Vyjmenuj vitamíny rozpustné v tucích. Rozdělení tuků.

10 Použitá literatura: Šebelová,M. Potraviny a výživa, učebnice pro odborná učiliště. Praha:PARTA, 2004. ISBN 80-7320-054-6 Autorem prezentace: Mgr. Marta Králová


Stáhnout ppt "Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední."

Podobné prezentace


Reklamy Google