Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilIvana Vaňková
1
PŠTROSÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: pštrosí, maso, charakteristika, vejce, peří, složení Autor: Bc. Jana Tvrdíková Škola: Střední škola hotelnictví, gastronomie a služeb, Dlouhá 6, 412 01 Litoměřice Anotace: výukový materiál pro pštrosí maso Vypracováno: I.pololetí 2012/2013
2
CHARAKTERISTIKA Pštrosi obvykle váží mezi 90 a 130 kg Pera samců jsou černá s příměsí bílých per na křídlech a ocasu Ptáci stojí na dvou prsech, přičemž větší vnitřní prst se podobá kopytu. Rychlost na krátkou vzdálenost rychlost až 70 km/h. Pštros se proti nepřátelům brání kopáním. Pštros je pták s nejdelším krkem. Pštrosi se mohou dožívat až 75 let www.zviratka.info
3
SLOŽENÍ MASA http://www.pstrosifarmadoubravice.cz/pstrosi-maso-z- doubravice.php http://www.pstrosifarmadoubravice.cz/pstrosi-maso-z- doubravice.php Porovnání pštrosího masa s ostatními druhy masa: KalorieProteinyTukCholesterol Jehněčí 241 kcal 24 g 15 g 92 mg Hovězí 282 kcal 25 g 18 g 91 mg Krůtí 159 kcal 29 g 4 g 69 mg Kuřecí 165 kcal 28 g 4 g 86 mg Vepřové 323 kcal 26 g 22 g 99 mg Pštrosí 114 kcal 26 g 2 g 60 mg
4
TRVANLIVOST MASA skladovacích podmínek 0-2°C minimálně 4 týdny každé posunutí teploty o 1°C znamená urychlení zrání a tím zkrácení trvanlivosti cca o jeden týden www.dumazahrada.cz
5
ZRÁNÍ MASA Pštrosí maso mimořádně šťavnaté a křehké zraje ve vakuu po dobu 1 týdne až 14 dní během zrání se zvýrazní chuťové vlastnosti a maso se stane ještě křehčí
6
VEJCE porcelánovitá skořápka se používá k různým ozdobám na výrobu uměleckých předmětů pštrosí vejce mají menší obsah cholesterolu než vejce slepičí ivanyazdenka.blog.cz
7
PEŘÍ použití v oblasti módy v elektrotechnickém průmyslu nejhodnotnější péra jsou "bílá", cca 24 středních pér používají se k nejrůznějším a dekorativním účelům a zvláště ve varieté www.svatebnidekorace.cz
8
ZDROJ: Hrabě, J. a kolektiv, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně 2011, ISBN: 978-80-7454-118-6
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.