Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Potrava
2
Složky potravy Základní složky potravy 1) Cukry (sacharidy)
2) Tuky (lipidy) 3) Bílkoviny (proteiny) Složky potravy Správná a vyvážená strava obsahuje • 60% cukrů • 25% tuků • 15% bílkovin
3
Cukry základní zdroj energie pro organizmus Dělí se na
Jednoduché – např. cukr a med (sladkosti) - Složené - např. cereálie
4
Tuky fungují hlavně jako rezervní zdroj energie
konzumace tuků v rozumné míře je důležitá je lepší jíst rostlinné a rybí tuky než živočišné rostlinné a rybí tuky živočišné tuky
5
Bílkoviny základní složka buněk organizmu
základní stavební látky svalů, kostí, chrupavek, buněk a orgánů Dělíme je na Živočišné – např. vejce, mléčné výrobky - Rostlinné – např. brambory, luštěniny, sója
6
Vitamíny a minerály V potravě můžou být obsaženy také vitamíny a minerály. Různé vitamíny můžou být užitečné. Např. vitamín D podporuje růst kostí.
7
Otázky a odpovědi Co z obrázků je zdravé? 2. 1. ☺ ☺ 3. 4. 5.
8
Konec Zdroje: ,
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.