Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Potrava 4.3.-7.4.2010.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Potrava 4.3.-7.4.2010."— Transkript prezentace:

1 Potrava

2 Složky potravy Základní složky potravy 1) Cukry (sacharidy)
2) Tuky (lipidy) 3) Bílkoviny (proteiny) Složky potravy Správná a vyvážená strava obsahuje • 60% cukrů • 25% tuků • 15% bílkovin

3 Cukry základní zdroj energie pro organizmus Dělí se na
Jednoduché – např. cukr a med (sladkosti) - Složené - např. cereálie

4 Tuky fungují hlavně jako rezervní zdroj energie
konzumace tuků v rozumné míře je důležitá je lepší jíst rostlinné a rybí tuky než živočišné rostlinné a rybí tuky živočišné tuky

5 Bílkoviny základní složka buněk organizmu
základní stavební látky svalů, kostí, chrupavek, buněk a orgánů Dělíme je na Živočišné – např. vejce, mléčné výrobky - Rostlinné – např. brambory, luštěniny, sója

6 Vitamíny a minerály V potravě můžou být obsaženy také vitamíny a minerály. Různé vitamíny můžou být užitečné. Např. vitamín D podporuje růst kostí.

7 Otázky a odpovědi Co z obrázků je zdravé? 2. 1. 3. 4. 5.

8 Konec Zdroje: ,


Stáhnout ppt "Potrava 4.3.-7.4.2010."

Podobné prezentace


Reklamy Google