Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."— Transkript prezentace:

1 Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu

2 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Obor:Autoelektrikář Ročník:2. Vypracoval:Bc. Svatopluk Bradáč AEII - 4.3.1 OSCILÁTORY AEII - 4.3.1 OSCILÁTORY Odborný výcvik ve 3. tisíciletí

3 Oscilátory Nezpracovávají žádný vstupní signál, ale naopak jsou sami zdrojem – generátorem střídavého el. signálu.(jak pro nf tak pro vf). Jsou označovány za autonomní,vytváří signál bez vnějšího buzení. Základem osc. je zesilovač s vhodně vytvořenou zpětnou vazbou.

4 Vlastnosti oscilátorů Opakovací kmitočet (fo) a doba periody (T) : přičemž platí fo = 1/T Stálost (stabilita ) kmitočtu generovaného napětí : Laditelnost : je možnost záměrné změny f osc.. Dle tohoto hlediska se rozdělují osc. na: osc. s pevným f osc. s proměnným f Rozsah f ve kterém lze v daném osc. uskutečnit ladění, se nazývá přeladitelnost.

5 Rozdělení oscilátorů : dle toho, jakého druhu je řídící obvod, rozdělujeme harmonické osc. na: osc. LC osc. RC. řízené krystalem dle průběhu časového signálu rozdělujeme osc. na : harmonické-vytvářejí nf nebo vf napětí sinusového průběhu s přesně určenou a stálou frekvencí neharmonické– vyrábějí signály nesinusového průběhu (např. obdélníkové nebo pilovité kmity) jejichž časový průběh je periodický. osc. kmitů jiného tvar

6 Oscilátory LC nejpoužívanější,skládají se z rezonančního obvodu složeného z L a C, tranzistoru jako zesilovacího členu a kladné zpětné vazby, pomocí níž vznikají netlumené kmity s konstantní amplitudou a frekvencí určenou rezonančním obvodem. Osc. tohoto typu mají nejméně zkreslený průběh výstupního napětí, protože rezonanční obvod potlačuje vyšší harmonické složky.

7 RC oscilátory Kmitočet RC oscilátorů určen vhodným zapojením selektivních RC členů ve zpětné vazbě zesilovače a je lineární funkcí časové konstanty = RC.

8 Krystalové oscilátory Jsou to oscilátory nepřeladitelné nebo přeladitelné jen částeně. Kmitočet krystalového oscilátoru je určen krystalem. Krystal (krystalický výbrus) je tenká destička, vyříznutá z monokrystalu křemene (přírodního nebo dnes spíše syntetického, vyráběného za vysokých tlaků až 1000 MPa) pod vhodným úhlem, ve vhodné rovině. Na destičku se napaří kovové elektrody a ta se zapouzdří do kovového pouzdra nebo skleněné baňky.

9 Mechanickým stlačováním krystalu se na něm objeví elektrické napětí (piezoelektrický jev – zapalovače plynu, mikrofony, přenosky) a naopak přivedením střídavého napětí se krystal mechanicky rozkmitá (opačný piezoelektrický jev). Kmitání mže být podélné, příné, plošné střižné, ohybové.

10 Elektrické náhradní schéma krystalu: tvoří sériový rezonanční obvod, tvořený velikou indukčností (řádově H), malou kapacitou (řádově setiny pF) a odporem, který vyjadřuje tlumení kmitů, způsobené upnutím krystalu do držáku. Paralelně k tomuto sériovému rezonančnímu obvodu je připojena kapacita držáku a přívodů (řádově pF).

11 Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2010 www.sps-ub.cz


Stáhnout ppt "Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."

Podobné prezentace


Reklamy Google