Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilLenka Matějková
1
Fyziologie trávení a vstřebávání 2. část Obr. č.1 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem hlavního města Prahy.
2
Fyziologické procesy vstřebávání -vstřebávání (resorpce) může probíhat ve všech částech zažívacího traktu -podmínky pro resorpci jsou však v jednotlivých oddílech zažívacího traktu odlišné (anatomické rozdíly, doba kontaktu tráveniny se sliznicí, rozpustnost produktů trávení atd.) Anatomické úseky: Dutina ústní: vstřebávají se látky rozpustné především v tucích (včetně léků) Žaludek: jeho resorpční plocha je malá (téměř celá sliznice je prostoupena žlázami, jejichž sekret odplavuje látky možné ke vstřebání). Vstřebává se zde třeba alkohol, ale ne voda. Tenké střevo: jsou zde nejlepší podmínky pro vstřebávání (povrch střevní sliznice = 300 m 2, mikroklky, prokrvení, dlouhá doba kontaktu – i dny, rychlá obměna střevních buněk = 3-5 dní)
3
Vstřebávání sacharidů Denní příjem sacharidů je od 200 – 500 g Potrava obsahuje: -polysacharidy rostlinného původu (stravitelné škroby, prakticky nestravitelnou celulózu) -disacharidy (sacharóza = řepný cukr, laktóza = mléčný cukr) Trávení sacharidů enzymy: 1.slinná a pankreatická alfa-amyláza (ze škrobů vznikají oligosacharidy) 2.izomaltáza, sacharáza, maltáza, laktáza membrány enterocytů (při dalším štěpení sacharidů se uvolňují monosacharidy = glukóza, galaktóza, fruktóza) Vstřebávání monosacharidů: -aktivní transport v buňkách tenkého střeva -do tlustého střeva – přecházejí nerozštěpené polysacharidy (hrubá vláknina potravy = celulóza, hemicelulóza, lignin)
4
Vstřebávání bílkovin molekuly bílkovin potravy nejsou za běžných okolností vstřebávány (organismus by je pak rozpoznal jako cizí antigeny) při trávení musí být bílkoviny potravy rozloženy až na jednotlivé aminokyseliny v tenkém střevě jsou vstřebávány jen volné aminokyselinyv tenkém střevě jsou vstřebávány jen volné aminokyseliny (L- aminokyseliny aktivně a D-aminokyseliny pasivně difúzí) zhruba 65% trávených bílkovin pochází z potravy (= 70-100 g), 10% z bílkovin obsažených v trávicích šťávách a 25% z uvolněných slizničních buněk malá část nestrávených bílkovin (až 15%) přechází do tlustého střeva – zde štěpeny bakteriemi
5
Enzymy trávicího traktu štěpící bílkoviny a nukleové kyseliny místo vznikuenzymsubstrát žaludekpepsin chymosin bílkoviny kasein mléka pankreastrypsin chymotrypsin karboxypeptidáza polypeptidy pankreasribonukleáza DNA-áza elastáza kolagenáza nukleotidy elastin kolagen tenké střevoenteropeptidáza aminopeptidáza dipeptidázy nukleázy trypsinogen polypeptidy dipeptidy nukleové kyseliny
6
Vstřebávání tuků 1.největší část lipidů přijímaných potravou tvoří triacylglyceroly 2.v žaludku – kyselé pH vede k oddělení tuků z tráveniny a jejich přechodu do olejové fáze = je lehčí než ostatní trávenina = je „nahoře“ v žaludeční trávenině = odchází ze žaludku do duodena nejpozději 3.pro efektivní trávení – je třeba vytvořit emulzi tuků v trávenině (díky žluči) = dochází ke zvětšení povrchu tukových částic = působení většího počtu molekul enzymů (lipáz) micel 4.do micel (jsou tvořeny žlučovými kyselinami) vstupují v tenkém střevě produkty trávení tuků (mastné kyseliny, cholesterol atd.) chylomikrony – ty do lymfatického řečiště. -micely s produkty trávení tuků jdou mezi zvlnění kartáčového lemu – zde uvolňují lipidové částečky, které procházejí přes buněčnou membránu do střevních buněk – kde enzymaticky zpracovány. Tvoří se chylomikrony – ty do lymfatického řečiště. -mastné kyseliny s krátkým řetězcem do krevních vlásečnic -mastné kyseliny s krátkým řetězcem – dobře rozpustné ve vodě – jdou přímo do krevních vlásečnic
7
Enzymy trávicího traktu štěpící lipidy místo vznikuenzymsubstrátkonečný produkt slinivka břišní pankreatická lipáza triacylglycerolydiacylglyceroly, monoacylglyceroly mastné kyseliny, glycerol fosfolipázyfosfolipidymastné kyseliny cholesterolesterázaastery cholesterolu s mastnými kyselinami volný cholesterol tenké střevostřevní lipázamonoacylglycerolyglycerol, mastné kyseliny
8
Vstřebávání vitamínů, minerálů a vody 1.vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích (A, D, E, K) je závislé na současném vstřebávání lipidů 2.vstřebávání vitamínů rozpustných ve vodě – probíhá difúzí 3.vstřebávání vody a elektrolytů – především v horním úseku tenkého střeva -Na + - v tenkém i tlustém střevě aktivně vstřebáván -Ca 2+ - aktivně transportován především v tenkém střevě (je lépe vstřebáván z potravy obsahující bílkoviny) -železo – je vstřebáváno jen ve dvojmocné formě (Fe 2+ ) = trojmocné železo v potravě musí být redukováno na dvojmocné (vitamínem C v kyselém žaludečním prostředí)
9
Přeměna látek a energie Oxidace -reakce, při které reaguje sloučenina s kyslíkem, nebo ztrácí vodík nebo elektron -dochází k uvolnění energie -enzymy katalyzující tyto reakce = oxidoreduktázy průběh oxidačních dějů za přítomnosti O 2Aerobní procesy = jsou katalyzovány enzymy, kde jako akceptor vodíku je kyslík průběh oxidačních dějů za přítomnosti O 2 průběh oxidačních dějů bez přítomnosti O 2Anaerobní procesy = jsou katalyzovány enzymy, které nevyužívají kyslík jako akceptor vodíku průběh oxidačních dějů bez přítomnosti O 2
10
Respirační řetězec -Krebsův cyklus – probíhá v mitochondriích -jeho jednotlivé metabolické fragmenty stejně jako jeho enzymy jsou v těsném kontaktu s tzv. dýchacím řetězcem (elektron-transportním systémem) = systém oxidoredukčních přenašečů umístěných na vnitřní membráně mitochondrií Obr. č.18 a 19
11
Energetický ekvivalent, energetická bilance 1.Energetický ekvivalent (EE O2 ) = množství energie uvolněné při spotřebě 1 litru kyslíku -pro substráty sacharidové povahy = 20,9 kJ -pro lipidy = 18,0 kJ -pro proteiny = 19,0 kJ -při smíšené potravě (50-60% sacharidů, 15-20% proteinů a zbytek lipidů) = 21,1 kJ 2.Energetická bilance = spalné teplo = množství tepla uvolněného při spálení 1 g dané látky -pro sacharidy = 17 kJ -pro proteiny = 23 kJ fyzikální spalné teplo -pro lipidy = 38 kJ (fyziologické spalné teplo je nižší - například pro proteiny je asi 16,7 kJ)
12
Přeměna látek Katabolismus = děje, v jejichž důsledku vznikají štěpné produkty se současným výdejem energie Anabolismus = děje, při kterých vznikají nové látky (syntéza) se současnou spotřebou energie
13
Sacharidy -jsou nejsnáze přístupné k produkci energie v buňce -jsou součástí některých makromolekul (glykoproteinů, nukleových kyselin, glykolipidů atd.) -průběh jejich metabolismu má výrazný vliv na dynamiku ostatních metabolických procesů v organismu 1.Glykogen -je rezervní formou glukózy (celková rezerva v organismu je asi 300 g) -vyskytuje se prakticky v každé buňce -jeho množství závisí na přívodu sacharidů potravou -nejvíce je ho v játrech a svalech Obr. č.20 glykogen
14
2.Glukóza -glukóza (jedna z hexóz) je nejvíce zastoupena v krvi ze sacharidů -oligo- a polysacharidy se volně v krvi nevyskytují -její koncentrace v krvi je dána jejím příjmem v potravě, tvorbou a uvolňováním z glykogenu a čerpáním glukózy tkáněmi Regulace: hladinu krevního cukru zvyšují hladinu krevního cukru zvyšují: glukagon a adrenalin glykogenolýzou, růstový hormon až při opakovaných dávkách a současně dochází k poklesu glykogenu ve svalech, glukokortikoidy glukoneogenezí, tyroxin inzulín inzulín – snižuje krevní cukr – zvyšuje transport glukózy především do svalových a tukových buněk
15
3.Kyselina mléčná -je meziprodukt sacharidového metabolismu -její hromadění ve svalech je jednou z příčin svalové únavy -je dobře oxidována např. v srdečním svalu -Coriho cyklus = tvorba glukózy či glykogenu z kyseliny mléčné 4.Glukóza v moči -nachází se tam, pokud její koncentrace v krvi přesáhne 10 mmol.l -1 (= ledvinový práh pro glukózu) -její vylučování močí je spojeno se zvýšeným vylučování i vody
16
Lipidy v potravě je přibližně 20-30% tuku Význam tuků: -jsou součástí buněčných membrán -jsou vhodná rozpouštědla důležitých látek (vitamíny) -mají mechanicky protektivní účinek -ochraňují organismus před ztrátami tepla -jsou nezbytné pro vývoj organismu (nedokáže některé tvořit) 1.Hnědý tuk -je především u novorozence (mezi lopatkami) netřesová termogeneze -mitochondrie hnědého tuku oxidují mastné kyseliny prakticky bez tvorby ATP = chemická energie je téměř celá převedena na teplo = netřesová termogeneze
17
2.Tuky v plasmě Transportní formy lipidů: -chylomikrony -lipoproteiny (VLDL, LDL, HDL) -volné mastné kyseliny – jsou přenášeny do jater, myokardu a kosterního svalstva (zde jejich utilizace) 3.Steroidní látky -cholesterol (z něho vznikají steroidní hormony, podílí se na transportu tuků v organismu) -nadbytek cholesterolu – vylučován stolicí 4.Strukturní tuk - je vázaný na buňku = membrány buněk 5.Zásobní tuk - energetický a termogenetický význam, mechanická ochrana
18
Regulace: aktivizaci tkáňové lipáza zajišťují: ACTH, TSH, růstový hormon, glukokortikoidy, glukagon, katecholaminy útlum tkáňové lipázy zajišťuje inzulín Obr. č.21 mužský typ ukládání zásobního tuku ženský typ ukládání zásobního tuku
19
Proteiny tvoří základ struktury živých soustav Aminokyseliny (AMK): -z aminokyselin jsou utvořeny bílkoviny -v trávicím traktu jsou bílkoviny potravy štěpeny proteolytickými enzymy -neesenciální -neesenciální AMK – organismus si je umí vytvořit -esenciální -esenciální AMK (leucin, izoleucin, methionin, threonin, tryptofan, valin, fenylalanin, lyzin) – neumí organismus vytvořit = musí je přijímat potravou Obr. č.22 primární sekundární terciární kvarterní Struktura bílkovin
20
Regulace metabolismu proteinů: glukokortikoidy – v játrech zvyšují tvorbu vlastních bílkovin, v ostatních orgánech ji tlumí růstový hormon – podporuje tvorbu vlastních bílkovin testosteron – podporuje tvorbu vlastních bílkovin hormony štítné žlázy – mají proteoanabolický vliv
21
Fyziologie a výživa Aspekty výživy: 1.kvantitativní 2.kvalitativní Řízení příjmu potravy -centrum leží v hypotalamu -hormony: leptin – je tvořen tukovou tkání – snižuje příjem potravy ghrelin – tvořen především v žaludku – zvyšuje příjem potravy Obr. č.23 Příjem tekutin subjektivně – pocit „žízně“ centra pro regulaci množství a složení tekutin v těle – v hypotalamu
22
Jednotlivé složky potravy: Sacharidy: měly by činit asi 50-55 % energetického krytí denní spotřeby, podíl škrobovin (těstoviny, rýže, brambory) by měl být nepatrně vyšší Proteiny: měly by pokrýt asi 15-20% energetické potřeby, živočišné bílkoviny mají úplnější spektrum aminokyselin (obsahují i esenciální aminokyseliny), doporučená denní dávka = 0,75-1 g.kg - 1 (v těhotenství, laktaci a růstu až 2,5 g.kg -1 ) Lipidy: tvoří asi 30% energetického krytí, jsou důležitou součástí všech buněčných struktur, nervových vláken (kyselina fosforečná), zásadní význam mají nenasycené mastné kyseliny o 18 uhlících (člověk je neumí syntetizovat) – jsou důležité k celkovému vývoji organismu Minerály a stopové prvky: existují různá doporučení, pro jejich vstřebávání je však třeba fyziologicky funkční stav zažívacího traktu Vitamíny: existuje možnost jak nedostatku tak i předávkování se vitamíny
23
Seznam publikací, ze kterých byly použity obrázky Obr. Č.1: Van De Graaff K.: Human Anatomy. The McGraw-Hill. 2000. ISBN 0-07-23667-0 Obr. Č.18: Fox S.I.: Human Physiology. The McGraw-Hill. 1996. ISBN 0-697-20985-7 Obr. Č.19: Fox S.I.: Human Physiology. The McGraw-Hill. 1996. ISBN 0-697-20985-7 Obr. Č.20: Fox S.I.: Human Physiology. The McGraw-Hill. 1996. ISBN 0-697-20985-7 Obr. Č.21: Schmidt R.F. et al.: Physiologie des Menschen. Springer-Verlag Berlin Heidelber. 2000. ISBN 3-540- 66733-4 Obr. Č.22: Mader S.S.: Human Biology. The McGraw-Hill. 2000. ISBN 0-07-290584-0 Obr. Č.23: Bronský J. et al.: Československá Fyziologie 53/2004, 2. ISSN 1210-6317
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.