Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilMartin Brož
1
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
2
MÁSLO
3
VÝZNAM je nejpoužívanější živočišný tuk je snadno stravitelné, má příjemnou dobrou chuť, vůni i barvu vysokou biologickou hodnotu pro svůj obsah vitamínů A, D má krátkou trvanlivost máslo musí obsahovat nejméně 80% mléčného tuku
4
SLOŽENÍ MÁSLA kromě mléčného tuku osahuje menší množství ne tuků bílkoviny, mléčný cukr, kyselina mléčná, minerální látky, vitamíny, voda.
5
DRUHY MÁSLA V PRODEJI 1. VÝBĚROVÉ MÁSLO /BIO/ 2. ČERSTVÉ MÁSLO 3. ČERSTVÉ MÁSLO SE SMETANOVÝM ZÁKYSEM (laktoflorou)
6
SPECIÁLNÍ DRUHY MÁSLA V PRODEJI 1. MLÉKÁRENSKÉ MÁSLO SOLENÉ 2. MLÉKÁRENSKÉ MÁSLO OCHUCENÉ 3. MLÉKÁRENSKÉ MÁSLO S ROSTLINNÝM TUKEM 4. POMAZÁNKOVÉ MÁSLO
7
VADY ŽLUKNUTÍ ZMĚNA BARVY – TMAVĚ ŽLUTÁ OLEJOVÁ VRSTVA NA POVRCHU PLÍSEŇ PROŠLÁ ZÁRUČNÍ LHŮTA CIZÍ PŘÍMĚSI PROTRŽENÝ OBAL POMAČKANÝ TVAR
8
SKLADOVÁNÍ V CHLADÍCÍ LEDNICI V REGÁLE NEBO NA PODLOŽKÁCH V CHLADÍCÍ LEDNICI ODDĚLENĚ OD AROMATICKÉHO ZBOŽÍ PROVÁDÍME OBMĚNU ZÁSOB
9
OPAKOVÁNÍ: 1. Jaká je základní surovina pro výrobu másla? 2. Jaké znáte druhy másla v prodeji? 3. Jaké vady může mít máslo? 4. Jak správně skladujeme máslo v chladící lednici?
10
ZDROJE Odborná učebnice: Josef Kavina, ZBOŽÍZNALSTVÍ POTRAVINÁŘSKÉHO ZBOŽÍ PRO 2. ROČNÍK středních odborných učilišť a integrovaných středních škol učebního oboru prodavač – prodavačka, zaměření pro potravinářské zboží a pro smíšené zboží, vydalo nakladatelství a vydavatelství IQ 147, spol. s.r.o. v Praze roku 1997 http://www.nakupdomu.cz/editor/image/eshop_products/image_m_ 11222.jpg http://static.akcniceny.cz/foto/vyrobky/834000/833775.jpg
11
KONEC
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.