Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilTomáš Bureš
1
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0565 Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_578_ Masná výroba Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace Autor:Ing. Jan Tesarčík Průřezové téma:Člověk a svět práce Tématický celek:Technologické procesy Ročník:4. Datum tvorby:20.03.2013 Datum a místo ověření:09.04.2013 Druh učeb. materiálu: Prezentace, Anotace: výroba jednotlivých masných výrobků, využití i méněhodnotných částí trupu Klíčová slova: klobás, párek, tlačenka, salám Metodický pokyn:Určeno k výkladu do hodiny i k samostudiu. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů
2
Masná výroba význam prodloužení údržnosti výrobku sušením uzením pečením solením využití drobů (vnitřností) a odřezků rozšíření sortimentu pro zákazníky zlepšení nutričních hodnot masa - větší stravitelnost
3
Druhy masných výrobků Drobné masné výrobky - ohřívají se po naplnění v obalech jsou od sebe oddělovány (provázek, přetočením, sponami) obsahují spojku a vložku v různém poměru spojka - jemně rozemleté maso - spojuje směs vložka - kousky svaloviny, špeku výrobky obsahující převážně spojku párky, vuřty výrobky obsahující spojku + vložku klobásy, uzenky a cigára
4
Špekáčky obr. 1
5
Trampská cigára obr. 2
6
Druhy masných výrobků Měkké salámy - neohřívají se tyčové šunkový, gothajský, pařížský točené slovenský, kabanos Trvanlivé salámy tepelně opracované ( uzení + vaření + sušení) turistický, Vysočina, inovecký syrové (studené uzení + sušení) lovecký, Poličan, Herkules
7
Gothajský salám Vysočina obr. 3obr. 4
8
Druhy masných výrobků Speciální masné výrobky drahá surovina nebo hodně ruční práce debrecínská pečeně, anglická slanina rolády, mozaiky, čajovky Vařené masné výrobky - kratší trvanlivost využití drobů, hlav, maso s kůží, kůže, krve přidává se mouka, žemle, kroupy jaternice, jelítka, tlačenka tmavá x světlá, játrový krém
9
Jitrnice obr. 5
10
světlá tlačenka obr. 6
11
Druhy masných výrobků Pečené masné výrobky - malá skupina sekaná masa Uzená masa nasolená, vyuzená a tepelně opracovaná pokud jsou i tepelně opracovaná, mohou být konzumována přímo Ostatní masné výrobky vinné klobásy, zapékací klobásy
12
obr. 1 REAPERMAN. Špekáčky [online]. [cit. 1.4.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:%C5%A0pek%C3%A1%C4%8Dky.JPG obr. 2 PAVLANT. Sausage-cigaro [online]. [cit. 1.4.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Sausage-cigaro.jpg obr. 3 JUANDEV. Gothajský salám na papíře [online]. [cit. 1.4.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Gothaj_na_pap%C3%AD%C5%99e.jpg obr. 4 CHMEE2. Salám-vysošina [online]. [cit. 1.4.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Sal%C3%A1m-vyso%C5%A1ina.jpg obr. 5 JOKER ISLAND. Jitrnice [online]. [cit. 1.4.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Jitrnice_studena.jpg obr. 6 REAPERMAN. Domácí světlá tlačenka [online]. [cit. 1.4.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Tla%C4%8Denka_sv%C4%9Btl%C3%A1.jpg
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.