Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilŠtěpánka Fišerová
1
BOBULOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Klíčová slova: bobulové, ovoce,rybíz,angrešt, maliny, ostružiny, borůvky, jahody, černý rybíz, šípky Bc. Jana Tvrdíková Autor: Bc. Jana Tvrdíková Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Komenského 3, 412 01 Litoměřice Komenského 3, 412 01 Litoměřice Vytvořeno: I.pololetí 2012/2013 dum: 100 Vytvořeno: I.pololetí 2012/2013 dum: 100
2
BOBULOVÉ OVOCE Pro bobulové ovoce je typická krátká trvanlivost. Ovoce má vysokou biologickou hodnotu. jadérka obsahují mnoho celulózy. 1. http://www.femina.cz/magazin/wellness/bobulove-ovoce-prospiva-srdci.html
3
PATŘÍ SEM: Rybíz Angrešt Vinné hrozny Borůvky Brusinky Jahody Maliny Ostružiny Šípky Bez černý 2. h ttp://prozeny.blesk.cz/clanek/pro-zeny-zdravi-a-hubnuti-zdravi/85013/bobulove-ovoce- prospiva-srdci.html
4
RYBÍZ Rybíz má bobule spojené v hrozny. Plody jsou sladkokyselé bílé, červené či černé barvy. Rybíz obsahuje sacharidy, vitamin C, organické kyseliny, pektiny, vápník, fosfor. Konzumuje se za syrova nebo se využívá do kompotů, džemů, rybízových vín a likérů. 3. http://www.westchestermagazine.com/Westchester-Magazine/June-2010/What-039s-in-Season-Currant-Events/
5
ANGREŠT Bobule angreštu mají různou velikost a barvu, podlouhlý tvar a rosolovitou nakyslou dužinu. Jsou bohaté na sacharidy, vitamín C, (3-karoten, pektiny; jadérka pak na vápník či fosfor. 4. http://www.receptyonline.cz/angrest-srstka-obecna--1224.html
6
VINNÉ HROZNY Dužina vinných hroznů je bohatá na fruktosu a glukosu, organické kyseliny. Jadérka na minerální látky a třísloviny. Slupka na barviva 85 % vinných hroznů se lisuje a slouží k výrobě vín. 10 % sklizně se prodává jako stolní hroznové víno. 5 % hroznů je určeno k sušení a k výrobě hrozinek (rozinek). 5. http://www.pizza-calva.sk/vinoteka/?ing.-jozef-k%E9pe%9A,88
7
BORŮVKY Plody mají modročernou slupku a šťávu purpurové barvy. Obsahují sacharidy, vitamín C, (3-karoten, mangan a třísloviny. Borůvky se konzumují syrové nebo se zpracovávají na džemy, šťávy či konzervují zmrazováním. 6. http://www.lidovky.cz/boruvky-patri-k-letu-zkuste-5-nej-receptu-fpn-/dobra- chut.asp?c=A110720_093946_dobra-chut_glu
8
BRUSINKY Plody brusinek mají červenou barvu. Dužina je málo šťavnatá, trpce nakyslá- chuť se rozvine po uvaření. Zpracovávají se na kompoty, džemy či šťávy. Brusinkový kompot je vhodnou přílohou k pokrmům ze zvěřiny, ke svíčkové na smetaně či ke smaženým pokrmům. 7. http://www.brusinky.info/
9
JAHODY Jahody patří mezi nepravé bobule. Plody jsou nasládlé, příjemně aromatické. Podléhají rychlé zkáze. Obsahují vitamínu C, B2 a (3-karotenu jsou také zdrojem kyseliny křemičité, fosforečné, draslíku či vápníku. Konzumují se syrové nebo slouží k výrobě protlaků, kompotů či džemů. 8. http://metabolizmus.sk/zelenina-ovocie/jahody-posilnuju-imunitu/
10
MALINY Plody maliníku mají světle až tmavě červenou barvu. Zralé jsou velmi aromatické a nasládlé, dužina se snadno oddělí od lůžka. Obsahují množství sacharidů, organických kyselin, vitamínu C, (3- karotenu, tříslovin, vlákniny; z minerálních látek železo, vápník a fosfor. Maliny se konzumují syrové nebo se zpracovávají na šťávu, džem, protlak či slouží k výrobě kompotu. 9. http://www.labradoora.com/2012/07/labradoorina-malinova-manie.html
11
OSTUŽINY Ostružiny mají vínově červené plody a i zralé plody se těžko oddělují od lůžka. Jejich chuť je nakyslá a složeními použitím se podobají malinám. 10. http://www.pannacz.com/herbar-rostlin.16/ostropestrec-ostruzinik-pampeliska-pelynek-podbel-prvosenka- preslicka-puklerka.393.html
12
ŠÍPKY Červené nažky obsahují množství vitamínu C, dále (3-karoten, vitamín K, vápník a množství organických kyselin. Používají se k výrobě šípkového želé, vína, ale především se suší pro výrobu čajů. 11. http://www.wellnesswa.com.au/2011/02/rosehip-tea-rosehip-mask-rosehip-oil-and-rosehip-lip-balm-a-four-way-rosehip-ritual /
13
BEZ ČERNÝ Plody (bezinky) z keřovité či stromovité rostliny jsou červenofialové barvy. Obsahují aikaloidy sacharidy (včetně škrobů, pektinů), organické kyseliny, vitamín C aj. 12. http://www.prvnikrok.cz/detail-clanek.php?clanek=1282
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.