Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilJindřich Růžička
1
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ 1.5.00/34.0673 Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětTechnologie Tematický okruh Polévky a přílohy Název materiálu Přílohy z brambor II. Číslo materiálu VY_(32)_INOVACE_3.B_T_13(20) AutorIng. Petra Pechová
2
Anotace Cílem prezentace je seznámit žáky s přípravou příloh z brambor. Materiál je určen pro žáky prvního ročníku oboru kuchařské práce. Materiál je určen pro výklad nové látky a interaktivní práci ve výuce.
3
Příprava syrových brambor vybíráme velké hlízy, neboť nevznikají velké ztráty vlivem kyslíku se pokrájené syrové brambory nepříjemně zbarvují, proto je před dalším zpracování vkládáme do studené vody
4
Smažení v tuku brambory nakrájíme na požadované tvary necháme vyloužit škrob řádně osušíme v čisté utěrce vložíme do rozpáleného tuku a smažíme dozlatova solíme před podáváním (sůl váže vodu, nebyly by křupavé) často používáme polotovar
5
Tvary smažených brambor Pommes frites (pomfrit) – hranolky Pommes chipes (pomšips) – lupínky Pommes pailles (pompej) – nudličky, sláma Pommes carrés (pomkarés) – kostičky Pommes parisienns (pomparizéns) – kuličky Pommes soufflees (pomsuflé) - polštářky
6
Bramborová těsta – z vařených br. Knedlíky – brambory vařené ve slupce, oloupeme, nameleme + hrubá mouka, krupice, vejce, sůl, tvarujeme, vaříme Krokety – vařené brambory, prolisujeme + máslo, žloutky, sůl, muškátový oříšek, strouhanka = těsto; tvarujeme válečky, obalíme v rozšlehaných vejcích a strouhance, smažíme
7
Bramborová těsta – ze syrových br. Chlupaté knedlíky – oloupané syrové brambory nastrouháme, necháme min. odstát, vymačkáme vodu, přidáme vejce, sůl, hrubou mouku → lžící tvoříme noky, které zaváříme do vroucí osolené vody, vaříme a si min., vyjmeme a mastíme sádlem
8
Úkol Vyhledejte na internetových stránkách, jaká je hmotnost 1 porce smažených hranolků. Jakou má energetickou hodnotu tato porce?
9
Použité zdroje ŠINDELKOVÁ, Alena. Technologie 1. Praha: Parta, 2001, ISBN 80-85989-83-2. METZ; KESSLER, Grüner. Restaurace a host. Praha: Europa - Sobotáles cz., 2008, ISBN 978-80-86706-18-4. www.office.microsoft.com
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.