Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0124 Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12 _INOVACE_OV15 Název školy SPŠ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0124 Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12 _INOVACE_OV15 Název školy SPŠ."— Transkript prezentace:

1 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0124 Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12 _INOVACE_OV15 Název školy SPŠ a SOŠGS Most Předmět ODBORNÝ VÝCVIK Tematická oblast NAUKA O ZBOŽÍ 1 Téma VÝROBKY ZE ZELENINY – STERILOVANÁ A NAKLÁDANÁ ZELENINA Ročník 1. Jméno autora Jaroslava Kapalínová Datum tvorby ÚNOR 2013 Anotace Žáci se seznámí s druhy sterilované a nakládané zeleniny v prodeji, jejich přejímkou, vadami a skladováním. Materiál je určen pro žáky 1.ročníku obor prodavač.

2 VÝROBKY ZE ZELENINY

3 NÁLEVY: a) Sladkokyselé –okurky, mrkev, květák.. b) Sladkokyselé s olejem – papriky (kapie) c) Slané – mrkev, chřest, květák… d) Kořeněné – červená řepa, okurky, cibulky… e) Kyselé – hrášek, fazolové lusky… f) Sladké – dýňový kompot U KAŽDÉHO NÁLEVU UVĚĎTE DALŠÍ DRUHY ZELENINY.

4 VÝROBA - mléčným kysáním, které se doplňuje chemickou konzervací i sterilací. DRUHY V PRODEJI - 1. jednodruhová nakládaná zelenina – kysané zelí, nakládané kvašené okurky (rychlokvašky) 2. nakládané zeleninové směsi a saláty – Kunovjanka, Moravanka, Hradišťanka, nakládané čalamády….

5 JAKOST KYSANÉHO ZELÍ  stejnoměrně a jemně nakrouhané, světle žluté, křupavé, typické a čisté vůně JAKOST NAKLÁDANÝCH OKUREK  příjemná žlutozelená barva, tvrdá a chřupavá konzistence, lehce kořeněná vůně, jsou rovné některé mírně zahnuté, ve stanovené velikosti, nálev - čirý

6 OBALY - sklenice, plechovky VADY – bombáž, porušenost obalu, záměna druhu, nahnilé nebo otlačené části zeleniny, barva, konzistence, prošlá záruční lhůta, cizí příměsi… SKLADOVÁNÍ - v suchých, čistých a vzdušných prostorách, dodržujeme obměnu zásob

7 OPAKOVÁNÍ: 1. Které znáte nálevy sterilované zeleniny? 2. Jaký je rozdíl mezi sterilovanou a nakládanou zeleninou? 3. Na co dáváme pozor při přejímce této zeleniny?

8 Josef Kavina, ZBOŽÍZNALSTVÍ potravinářského zboží pro 2. ročník středních odborných učilišť a integrovaných středních škol učebního oboru prodavač – prodavačka, zaměření pro potravinářské zboží a pro smíšené zboží, vydalo nakladatelství a vydavatelství IQ 147, 1996  http://officeimg.vo.msecnd.net/en-us/images/MH900400593.jpg http://officeimg.vo.msecnd.net/en-us/images/MH900400593.jpg  http://officeimg.vo.msecnd.net/en-us/images/MH900305127.jpg http://officeimg.vo.msecnd.net/en-us/images/MH900305127.jpg  http://eagri.cz/public/web/pub/9a/7e/b3/170206_297498_Turanske_kysane_zeli_ve_slanem_nalevu_76Z 6958_kopie.jpg http://eagri.cz/public/web/pub/9a/7e/b3/170206_297498_Turanske_kysane_zeli_ve_slanem_nalevu_76Z 6958_kopie.jpg


Stáhnout ppt "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0124 Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12 _INOVACE_OV15 Název školy SPŠ."

Podobné prezentace


Reklamy Google