Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

LEDEN Mgr. Michal Oblouk. LEDEN - PRANOSTIKY V lednu za pec si sednu. V lednu mráz - těší nás; v lednu voda - věčná škoda. Leden jasný, roček krásný.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "LEDEN Mgr. Michal Oblouk. LEDEN - PRANOSTIKY V lednu za pec si sednu. V lednu mráz - těší nás; v lednu voda - věčná škoda. Leden jasný, roček krásný."— Transkript prezentace:

1 LEDEN Mgr. Michal Oblouk

2 LEDEN - PRANOSTIKY V lednu za pec si sednu. V lednu mráz - těší nás; v lednu voda - věčná škoda. Leden jasný, roček krásný. Je-li leden nejostřejší, bude roček nejplodnější. Jsou-li v lednu na cestách tlusté ledy, podaří se výborně zelí. Je-li teplo v lednu, sahá bída ke dnu. Je-li leden teplý, nepřibude do sudu. Když v lednu včely vyletují, to nedobrý rok ohlašují. Když v lednu mnoho prší a málo sněží, z polí, luk i zahrad se málo těží. Když v lednu deště lijí, to má sedlák po naději. V lednu málo vody - mnoho vína, mnoho vody - málo vína. Není-li leden mokrý, sudy vinařů se naplní. Když v lednu hrom se ozve, hojnost vína je v očekávání. V lednu roste-li tráva, neúroda se očekává. V lednu sníh a bláto, v únoru tuhé mrazy za to. Když není konec ledna studený, únor to dvakrát nahradí. Co leden sněhem popráší, to únor s vichrem odnáší. Když začátek ledna krásně, budou na jaře bouřky časně. Lednové mlhy věští mokré jaro. Leden studený, duben zelený. Hojný sníh v lednu, málo vody v dubnu. V lednu silný led, v květnu bujný med. Když červík v lednu ze země leze, zima až do května se poveze. Když krtek ryje v lednu, končí zima v květnu. Když roste tráva v lednu, roste špatně v červnu. Suchý leden, mokrý červen. Jaký leden, takový červenec. Mnoho sněhů v lednu, mnoho hřibů v srpnu. -první měsíc v roce -má 31 dní -začíná vždy stejným dnem v týdnu jako květen předcházejícího roku a stejným dnem jako říjen s výjimkou přestupného roku -na začátku ledna je Slunce ve znamení Kozoroha a na konci ve znamení Vodnáře

3 1. LEDNA - Nový rok 1888 * Eduard Bass -český spisovatel a novinář 153 př. n. l. – v římském konzulátním kalendáři se 1. leden stal začátkem roku, do této doby rok začínal 1. březnem 1995 - byla založena Světová obchodní organizace (WTO) 2002 – zavedení eurobankovek a euromincí v EU 1993 – Den obnovy samostatného českého státu (vznik ČR - státní svátek)

4 Nový rok Připadne-li Nový rok na pondělí, prorokuje se krutá zima a vlhké jaro, povodně a těžké nemoci. Připadne-li na úterý, bude zima ještě krutější, ale zato úrodný rok. Připadne-li na středu, lze očekávat příznivý rok, mnoho vína, ale žádný med. Připadne-li na čtvrtek, předpovídá se mírní zima, větrné jaro, parné léto, krásný podzimek, mnoho ovoce a hojnost obilí. Připadne-li na pátek, nutno se obávat očních nemocí, také lidé budou hojně mříti a dokonce i hrozí válka. Připadne-li na sobotu, bývá málo obilí, málo větrů, mnoho ovoce, ale také mnoho zimnic. Připadne-li na neděli, lze očekávat mírnou zimu, úrodné jaro a větrné léto. Novoroční noc světlá a tichá bez deště a větru znamená dobrý rok. Novoroční noc jasná a klidná, bude povětrnost pro úrodu vlídná. Jsou-li červánky v novoroční den, přinesou jistě samou slotu jen. Je-li na Nový rok hezky, budou pěkné žně. Jestli na Nový rok třeba jen tolik slunka zasvítí, co by vozka bičem mrsknul, bude srpen jasný. Na Nový rok déšť - o velikonocích sníh. Na Nový rok o slepičí krok.

5 3. LEDNA 1892 * John Ronald Reuel Tolkien -anglický spisovatel, tvůrce fiktivního světa Středozemě 1969 * Michael Schumacher -německý pilot Formule 1

6 4. LEDNA 1859 * Karel Václav Rais -český spisovatel 1643 * Isaac Newton -britský matematik, fyzik a astronom Svatá Ida, ta dne přidá.

7 6. LEDNA 1882 * Ivan Olbracht -český spisovatel Tři králové -mudrci (Kašpar, Melichar, Baltasar), kteří navštívili Ježíše v Betlémě a přinesli mu zlato, kadidlo a myrhu Na Tři krále - zima stále. Tři králové mosty staví, nebo je boří. Na Tři krále mnoho hvězd - urodí se hodně bramborů. Na Tři krále o skok dále. Je-li na tři krále jasno, zdaří se pšenice. Na Tři krále mrzne stále.

8 MASOPUST karnevalové období od Tří králů do Popeleční středy (začíná čtyřicetidenní postní období před Velikonocemi) maškarní zábava, která probíhala zpravidla na masopustní úterý, tedy v úterý před Popeleční středou, byla vyvrcholením masopustu masopust, a zvláště několik posledních dní tohoto období (ostatky, fašank, fašanky, končiny, bláznivé dny, konec masopustu), byl pro lidi v minulosti oficiálním svátkem hodování, během kterého bylo třeba se dosyta najíst v některých regionech je součástí oslav obřadní průvod masek, který obchází s muzikou vesnicí Konec masopustu jasný - len krásný. Krátký masopust - dlouhá zima. Jaké jest masopustní úterý, taková bude Veliká noc. Bude-li příjemné povětří (v masopustní úterý), bude dosti hrachu. Masopust na mrazu - někdo přijde k úrazu. Je-li rybník na masopustní úterý zmrzlý - čeká nás neúroda po celý rok. Jaké je počasí o Popeleční středě, takové se drží celý rok. Suchý půst - úrodný rok.

9 8. LEDNA 1935 * Elvis Presley -americký zpěvák a herec O svatém Erhartu zima zebe do nártu. Na svatého Severína věší se maso do komína. 1942 * Stephen Hawking - britský matematik a teoretický fyzik

10 9. LEDNA 1890 * Karel Čapek -český spisovatel, novinář, dramatik, překladatel a fotograf 1916 – tureckým vítězstvím skončila bitva o Gallipoli O svatém Baziliši zima všudy čiší.

11 12. LEDNA 1876 * Jack London -americký spisovatel 2010 – zemětřesení na Haiti

12 15. LEDNA 1622 * Moliére -francouzský dramatik a herec 1929 * Martin Luther King -americký aktivista za lidská práva 1989 – na Václavském náměstí začala série mohutných protikomunistických demonstrací Na den svatého Pavla poustevníka pěkný den - dobrý rok; větrný den - mokrý rok.

13 16. LEDNA 1969 -na Václavském náměstí se na protest proti okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy zapálil student Jan Palach, zemřel o tři dny později 1991 -začala válka v Zálivu mezi Irákem a koalicí 28 států v čele s USA za účelem osvobození Kuvajtu (operace Pouštní bouře) Na svatého Marcela zima leze do těla.

14 18. LEDNA 1409 -Václav IV. vydal Dekret kutnohorský, který omezil vliv cizinců na pražské univerzitě 1919 – ve Versailles byla zahájena Pařížská mírová konference Na svatého Priska pod saněmi píská.

15 19. LEDNA 1877 * Fráňa Šrámek -český spisovatel a dramatik 1736 * James Watt - skotský mechanik a fyzik, vynálezce moderního parního stroje Na svatého Knuta přichází zima krutá. Je-li na svatého Kanuta teplý den, urodí se hodně obilí

16 20. LEDNA 1211 * Anežka Česká -česká světice, dcera Přemysla Otakara I. 1292 * Eliška Přemyslovna -česká královna, dcera Václava II., manželka Jana Lucemburského, matka Karla IV. Na svatého Šebestiána se musí někdo utopit, nebo zmrznout. Na svatého Fabiána a Šebestiána stromům opět míza dána. Po svatém Fabiáně pro polevu stojí sáně. 2007 – Česko zasáhl orkán Kyrill

17 25. LEDNA Den jasný Pavla svatého znamená hojnost dobrého. Bude-li na den svatého Pavla vítr vát, budou toho roku na vojnu vojáky brát; z které strany toho dne věje, z té strany přijdou kupci na obilí. Na svatého Pavla pohoda - jistá Boží úroda a když sníh neb déšť, to je pro hospodáře zlá zvěst. Na Pavla obrácení též i zima se promění: buď popustí nebo zhustí. V den obrácení svatého Pavla když teče voda po silnici, šetřete pro dobytek píci. Na svatého Pavla když jsou mlhy, bude rok mnoho nemocí. Je-li však ten den jasný, bude úrodný rok. Medvěd na svatého Pavla obrácení obrací se na druhý bok. 1688 * Juraj Jánošík -slavný slovenský zbojník 1924 – ve Francii byly zahájeny I. zimní olympijské hry

18 27. LEDNA 1756 * Wolfgang Amadeus Mozart -rakouský hudební skladatel Mezinárodní den památky obětí holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti -Rudá armáda osvobodila koncentrační tábor v Osvětimi (r. 1945)

19 29. LEDNA 1965 * Dominik Hašek -český hokejový brankář Na Saleského Františka meluzína si často zapíská.

20 2. 1. 1965 – Československá televize poprvé vysílala Večerníček 5. 1. 1923 – na ministra financí Aloise Rašína byl spáchán atentát 7. 1. 1979 – Phnompenh v Kambodži byl dobyt Vietnamskou armádou, čímž skončila vláda Rudých Khmerů v čele s Pol Potem 10. 1. 49 př. n. l. – Julius Caesar překročil řeku Rubikon se slovy „Kostky jsou vrženy“ 11. 1. 1922 – k léčbě cukrovky byl poprvé použit inzulín 17. 1. 1944 – začala bitva o Monte Cassino 22. 1. 1933 – přívrženci Národní obce fašistické přepadli židenické kasárny 22. 1. 1905 – „Krvavá neděle” v ruském Petrohradu, více než tisíc ze 140 000 protestujících dělníků bylo postříleno carskou armádou 23. 1. 1890 – byla založena Česká akademie věd a umění 28. 1. 1919 – byla založena Masarykova univerzita 28. 1. 1977 – v Národním divadle se konalo shromáždění českých umělců, kteří zde vyslechli a podepsali tzv. Antichartu: rezoluci proti signatářům Charty 77 28. 1. 1820 – Fabian Gottlieb von Bellingshausen objevil Antarktidu 30. 1. 1649 – anglický král Karel I. byl popraven, z Anglie se stala republika vedená Oliverem Cromwellem 30. 1. 1972 – „Krvavá neděle“: během demonstrace v severoirském Derry zastřelili britští výsadkáři 13 neozbrojených osob, včetně 6 nezletilých

21 ZDROJE http://www.garten.cz/a/cz/4818-leden-v-zahrade-3/ http://pranostiky.wz.cz/php/prans.php?mid=1 http://www.spisovatele.cz/eduard-bass http://cs.wikipedia.org/wiki/John_Ronald_Reuel_Tolkien http://cs.wikipedia.org/wiki/Michael_Schumacher http://cs.wikipedia.org/wiki/Karel_V%C3%A1clav_Rais http://cs.wikipedia.org/wiki/Isaac_Newton http://cs.wikipedia.org/wiki/Ivan_Olbracht http://cs.wikipedia.org/wiki/T%C5%99i_kr%C3%A1lov%C3%A9 http://cs.wikipedia.org/wiki/Masopust http://cs.wikipedia.org/wiki/Elvis_Presley http://cs.wikipedia.org/wiki/Karel_%C4%8Capek http://cs.wikipedia.org/wiki/18._leden http://cs.wikipedia.org/wiki/Fr%C3%A1%C5%88a_%C5%A0r%C3%A1mek http://cs.wikipedia.org/wiki/James_Watt http://cs.wikipedia.org/wiki/Wolfgang_Amadeus_Mozart http://cs.wikipedia.org/wiki/Moli%C3%A8re http://cs.wikipedia.org/wiki/Martin_Luther_King http://cs.wikipedia.org/wiki/Ane%C5%BEka_%C4%8Cesk%C3%A1 http://cs.wikipedia.org/wiki/Eli%C5%A1ka_P%C5%99emyslovna http://cs.wikipedia.org/wiki/Jack_London http://cs.wikipedia.org/wiki/Jan_Palach http://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%A1lka_v_Z%C3%A1livu https://cs.wikipedia.org/wiki/Leden https://cs.wikipedia.org/wiki/1._leden https://cs.wikipedia.org/wiki/8._leden https://cs.wikipedia.org/wiki/22._leden https://cs.wikipedia.org/wiki/25._leden https://cs.wikipedia.org/wiki/Juraj_J%C3%A1no%C5%A1%C3%ADk https://cs.wikipedia.org/wiki/28._leden https://cs.wikipedia.org/wiki/Dominik_Ha%C5%A1ek https://cs.wikipedia.org/wiki/30._leden


Stáhnout ppt "LEDEN Mgr. Michal Oblouk. LEDEN - PRANOSTIKY V lednu za pec si sednu. V lednu mráz - těší nás; v lednu voda - věčná škoda. Leden jasný, roček krásný."

Podobné prezentace


Reklamy Google