Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 8. Půda a produkce potravin Název sady: Základy ekologie pro střední.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 8. Půda a produkce potravin Název sady: Základy ekologie pro střední."— Transkript prezentace:

1 Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 8. Půda a produkce potravin Název sady: Základy ekologie pro střední školy Ročník: 1. Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/34.0727 Datum vzniku: 10.1.2013 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

2  Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Základy ekologie pro střední školy je ukázat žákům SŠ, kteří se v této oblasti vzdělávají, jak vznikne živý organismus, popisuje vztah člověka k přírodě a vliv prostředí na živý a neživý organismus.  Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu Základy ekologie.  Konkrétně tato prezentace je zaměřena na Půda a produkce potravin. 2

3  Půda – tvoří nejsvrchnější vrstvu zemské kůry (kromě ledovců, pouští a skalnatých oblastí).  Půda pokrývá většinu povrchu pevniny. 3

4  Změna kvality půdy a její ztráty mají velký vliv na přírodu, ale i společnost.  Celkové množství půdy je dáno plochou pevniny. 4

5  Člověk si potravu vybírá podle zvyku a chuti.  Výběr potravy – je určen rodinnými a sociálně-kulturními zvyky.  Potravu před požitím vaříme, pečeme, kořeníme. 5

6  Příjímání potravy – v určitých časových intervalech (snídaně, oběd, večeře). 6

7  Systém výroby potravin, z hlediska využívání prostředí, tvoří čtyři složky, které jsou úzce provázané: 7

8  Zdroje – voda, půda, hnojiva, prac. síla.  Technologie – zemědělské stroje, zpracování surovin, šlechtění, skladování.  Přírodní prostředí – z něho se mnoho zdrojů čerpá („nová“ půda se dnes získává například odlesněním).  Instituce – společenská složka. 8

9  Možnosti zvýšit životní úroveň nemají všechny země stejné.  Málo pravděpodobné je zvýšení produkce potravin v některých zemích, které trpí nedostatkem. 9

10  Hledáním nových plodin a živočichů zajistí výživu.  Šlechtění rostlin a živočichů je dlouhodobý proces. 10

11  Šlechtění – tvůrčí činnost, kterou se dosahuje vyšší produkční schopnosti rostlin a živočichů.  Zvyšuje jejich odolnost vůči chorobám, virům a škůdcům. 11

12  Cílem šlechtění rostlin a živočichů spočívá ve vytvoření nové odrůdy nebo nového druhu. 12

13  Šlechtění zahrnuje rozmnožování a taky udržování odrůd uznaných a doporučených k pěstování. 13

14  Předpoklad pro využívání čtyř hlavních plodin:  pšenice  rýže  kukuřice  brambor 14

15  Využití oceánů a moře k získání potravy:  ryby  mořské plody 15

16  Živočišný druh má společnou potřebu přijímat potravu. 16

17  Význam potravy :  doplnění látek potřebné pro růst tkání a obnovu tkání  získání energie pro tělesnou a duševní činnost 17

18  V minulosti si člověk vystačil se stravou, kterou mu poskytla příroda.  Většinu dne trávil lovem kořisti a sběrem rostlin. 18

19  V dnešní době se potravinářství stará o potravu lidí. 19

20  Průmyslový systém pěstování plodin, chov zvířat, výroba potravin a doprava surovin zajišťuje lidem potravu. 20

21  BRANIŠ, M. Základy ekologie a ochrany životního prostředí, Informatorium, Praha: 2004 ISBN: 80-7333-024-5.  KVASNIČKOVÁ, D., Základy ekologie pro základní a střední školy, nakladatelství FORTUNA, Praha 1. 21

22  Snímek 3 - [cit. 2012-18-10]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW:.  Snímek 4 - [cit. 2012-18-10]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW:.  Snímek 5 - [cit. 2012-18-10]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW:.  Snímek 6 - [cit. 2012-18-10]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW:.  Snímek 7 - [cit. 2012-18-10]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW:.  Snímek 12- [cit. 2012-18-10]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW:.  Snímek 14 - [cit. 2012-16-10]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW:. 22


Stáhnout ppt "Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 8. Půda a produkce potravin Název sady: Základy ekologie pro střední."

Podobné prezentace


Reklamy Google