Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

- vysokofrekvenčí rádiové vlny o vlnové délce 1mm až 10 cm, což odpovídá frekvenci od 300 MHz do 300 GHz - jsou součástí elektromagnetického spektra -

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "- vysokofrekvenčí rádiové vlny o vlnové délce 1mm až 10 cm, což odpovídá frekvenci od 300 MHz do 300 GHz - jsou součástí elektromagnetického spektra -"— Transkript prezentace:

1

2 - vysokofrekvenčí rádiové vlny o vlnové délce 1mm až 10 cm, což odpovídá frekvenci od 300 MHz do 300 GHz - jsou součástí elektromagnetického spektra - šíří se prostorem - odráženy kovovými, vodivými předměty - pohlcovány např. plasty nebo sklem

3 - magnetron : konstruovaný s důrazem na výkon a účinnost -v mikrovlnné troubě představuje energetický zdroj; od druhé světové války hojně využíván v radarech

4 - v komunikacích (radary, televize, mobilní telefony, satelitní vysílání atd.) - při ohřevu a zpracování potravin (rozmrazování, pečení, ohřívání) - při sušení různých materiálů (keramika, dřevo) - lékařství (léčba diatermií)

5 - při frekvenci 2,45 GHz, tj. vlnová délka 12,2 cm > neruší telekomunikační frekvence, vhodné pro ohřev vody - při působení elektrického pole se snaží kladně a záporně nabité části dostat k opačnému pólu > rozkmitají se a začnou do sebe narážet > dochází k uvolňování tepla - stěny trouby musí být z vodivého materiálu, který mikrovlny nepropouští, ale odráží - nádoba s jídlem naopak z nevodivého a propustného, aby se mikrovlny dostaly k potravinám - k důkladnému ohřátí se využívá otáčení ohřívaného jídla

6

7 - pokud upravujeme jídlo delší dobu a při vysokém výkonu a dosáhneme teploty v potravině alespoň 70°C, dojde ke koagulaci bílkovin = narušení struktury a ztráty funkce > usmrcení organismu - tím zabráníme přežití vyskytujících se parazitů např. tasemnice, svalovce, škrkavky

8 - poruchy nervových buněk, zraku, vnitřních orgánů, změny dědičnosti, snižování nutričních hodnot upravovaných potravin > změny složení krve – snížení obsahu hemoglobinu, zvýšení cholesterolu - umělé mikrovlny jsou nebezpečné nejen přímým zářením, ale i přes ohřátou potravu, a to i v malém množství

9 -mikrovlnná termoterapie (hypertermie) je onkologická léčebná metoda využívající mikrovlnný ohřev tkáně -první záznamy o možnosti léčení rakoviny zvýšenou teplotou pochází už ze starověku -vývoj byl podmíněn vývojem mikrovlnné techniky v 70. letech 20. století

10 - 1888 Heinrich Hertz - sestrojil aparaturu, která vytvářela a detekovala mikrovlny ve spektru VKV - 40. léta 20. stol. – využívání mikrovln v radarech za druhé světové války - 1947 - objev tepelného účinku mikrovln na čokoládu - 1961 - první mikrovlnná trouba - 1962 - první restaurace s pokrmy připravovanými pouze mikrovlnnou troubou - 80. léta - rozšiřování v domácnostech

11 - budoucnost mikrovlnné technologie tkví zejména v GPS technologii

12 http://cs.wikipedia.org/wiki/Mikrovlnn%C3%A1_trouba http://www.meredit.cz/content/view/107/77/ http://www.google.cz/ http://www.google.cz/imghp?hl=cs&tab=wi

13 Barbora Dorazilová Eliška Olivíková Alžběta Rohová Kristýna Skyvová Martina Tomanová Michaela Vančurová Gymnázium Jakuba Škody


Stáhnout ppt "- vysokofrekvenčí rádiové vlny o vlnové délce 1mm až 10 cm, což odpovídá frekvenci od 300 MHz do 300 GHz - jsou součástí elektromagnetického spektra -"

Podobné prezentace


Reklamy Google