Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilVít Pešan
1
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/21.3312 Číslo DUMu VY_32_INOVACE_C9-011 PředmětCHEMIE 9.ROČNÍK TémaSACHARIDY AutorMgr. Tomáš Starove Metodický popis (anotace) Výuka organické chemie, základní znalosti a třídění informací z běžného života, sacharidy, význam sacharidů Procvičování a samostatné vyhledávání a třídění informací
2
SACHARIDY = CUKRY jsou organické látky složené z uhlíku, vodíku a kyslíku ve všech organismech vznik fotosyntézou – nejdůležitější chemická reakce v přírodě (nelze laboratorně vytvořit) CO 2 + H 2 O C 6 H 12 O 6 + 6O 2 + H 2 O ENERGIE CHLOROFYL Anorganické látky Organická látka - cukr
3
SACHARIDY – význam Stavební látky Energetický zdroj Zásobárna energie Průmyslová surovina
4
Chemicky Základ tvoří cukerná jednotka obsahující karbonylovou skupinu Často cyklické Názvosloví – koncovka – osa (óza) Čím jednodušší, tím sladší a lépe rozpustné ve vodě
5
a) jednoduché b) složité disacharidy trisacharidy SACHARIDY – dělení: podle cukerných jednotek MONOSACHARIDY OLIGOSACHARIDY POLYSACHARIDY …….
6
Významné monosacharidy Glukóza (hroznový cukr) –Vlastnosti: bílá, krystalická látka, dobře rozpustná ve vodě. –Významný zdroj energie pro organismy –Pohotovostní zdroj energie (v krvi) –Je součástí tzv. umělé výživy. –Souhrnný vzorec – C 6 H 12 O 6
7
Významné monosacharidy Fruktóza (ovocný cukr) –Vlastnosti: špatně krystalizuje, spíše v podobě sirupů. –Obsažena v ovoci, tzn. v různých šťávách, marmeládách apod. –Směs glukózy a fruktózy = med
8
Významné oligosacharidy Sacharóza (řepný cukr) Vlastnosti: bílá, krystalická, ve vodě rozpustná látka, zahříváním karamelizuje Složení: spojení glukózy a fruktózy Využití: nejběžnější domácí sladidlo (cukr). Výroba: z řepy cukrovky, třtiny cukrové
9
Významné oligosacharidy Maltóza (sladový cukr) Složení: spojení dvou glukóz Výroba: z klíčeného ječmene (při výrobě piva) Laktóza (mléčný cukr) Složení: spojení dvou glukózy a galaktózy Využití: v mléce savců (prvotní zdroj výživy)
10
Polysacharidy Škrob (bílý, ve vodě jen málo rozpustný polysacharid) –Složka potravy (obsažen v bramborách, chlebu aj.). –Využívá se k výrobě glukózy a technických lepidel. Celulóza (bílá, ve vodě prakticky nerozpustná látka) –Obsažena v bavlníku, konopí, dřevu stromů aj. –Využívá se k výrobě papíru nebo celofánu. Glykogen (tzv. živočišný škrob) –Vzniká v játrech z jednoduchých cukrů. –Uložen ve svalech a játrech. –Zásobní látka, v případě potřeby zásoba energie.
11
Propoj
12
Přiřaď
13
Použité zdroje Snímek 3 - vlastní foto Snímek 3 - http://www.dreamstime.com/strawberry-thumb7622170.jpghttp://www.dreamstime.com/strawberry-thumb7622170.jpg Snímek 3 - http://www.astrolife.cz/wp-content/uploads/2010/05/cukr1.jpghttp://www.astrolife.cz/wp-content/uploads/2010/05/cukr1.jpg Snímek 3 - http://cms.tvujdum.cz/userdata/images/30023jidlokrize2.jpghttp://cms.tvujdum.cz/userdata/images/30023jidlokrize2.jpg Snímek 6 - http://www.samoleceni.cz/image_pdk.php?pdk=5997255706465http://www.samoleceni.cz/image_pdk.php?pdk=5997255706465 Snímek 6 - http://drpinna.com/wp-content/uploads/2010/09/glucose.gifhttp://drpinna.com/wp-content/uploads/2010/09/glucose.gif Snímek 7 - http://www.ireceptar.cz/res/data/067/008321.jpghttp://www.ireceptar.cz/res/data/067/008321.jpg Snímek 7 - http://www.weighthacker.com/wp-content/uploads/2012/06/apples.jpghttp://www.weighthacker.com/wp-content/uploads/2012/06/apples.jpg Snímek 8 - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/3c/Sucre_blanc_cassonade_complet_rapadura.jp g/220px-Sucre_blanc_cassonade_complet_rapadura.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/3c/Sucre_blanc_cassonade_complet_rapadura.jp g/220px-Sucre_blanc_cassonade_complet_rapadura.jpg Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Tomáš Starove
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.