Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Valentová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN 1802-4785, financovaného.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Valentová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN 1802-4785, financovaného."— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Valentová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 HYGIENA  Kontroluje všechny vlivy, které působí na zdraví lidí  Zdravotně nezávadné výrobky lze vytvářet pouze v čistém, zdravém a nezávadném prostředí

3 SANITACE  Opatření, která pomáhají udržovat hygienické prostředí  Úklid, čištění, dezinfekce, boj proti hmyzu  Péče o čistotu ovzduší v provozovně  Odstraňování, třídění a likvidace odpadků

4 Sanitace mytí a čištění úklid čistota ovzduší likvidace odpadků boj proti hmyzu dezinfekce

5 Rozdělení hygieny a sanitace  Osobní  Surovin, polotvarů, výrobků  Pracoviště

6 OSOBNÍ HYGIENA  Osobní hygiena a čistota pracovníka mají velký vliv na úroveň sanitace  Povinností je absolvování lékařské prohlídky s vystavením zdravotního průkazu pracovníka v potravinářství  Nutností je dodržování zásad a pravidel osobní hygieny

7 POVINNOSTI PRACOVNÍKA  Dodržovat zásady osobní hygieny  Nosit čistý pracovní oděv a pokrývku hlavy  Krátké nenalakované nehty  Mytí rukou po použití WC  Zákaz nošení prstýnků, řetízků, náramků  Zákaz kouření  Zákaz vstupu nepovolaným osobám na pracoviště

8 HYGIENA SKLADU  Sklady musí být suché, čisté, dobře větratelné  Suroviny řádně uloženy v regálech a na paletách (40 cm od zdi)  Kontrolujeme záruční lhůty, datum spotřeby  Pro výrobky podléhající rychlé zkáze používáme chladicí boxy a lednice  Pokud ve skladu zjistíme škůdce, provádíme jejich likvidaci

9  Provádí se pomocí postřiků, chemických prostředků, granulačních jedů nebo nástrah  Druhy: dezinfekce dezinsekce deratizace Likvidace škůdců:

10 DEZINFEKCE:  Ničení mikroorganismů  Provádí každý poučený pracovník pomocí chemických dezinfekčních prostředků

11 DEZINSEKCE:  Hubení hmyzu  Použití chemických prostředků a postřiků  Provádí proškolený pracovník mravenci broucimoli

12 DERATIZACE:  Hubení hlodavců  Použití granulačních jedů a nástrah  Provádí jedině pracovník deratizační služby myši potkani

13 HYGIENA PRACOVIŠTĚ  Nádobí a náčiní umýváme teplou vodou, používáme čisticí prostředky a oplachujeme  Denně odstraňujeme odpadky  Vejce vytloukáme ve zvlášť určené místnosti  Pracovní stoly musí být s hladkou, lehce omyvatelnou plochou  K mytí rukou používáme umyvadlo s teplou vodou

14  Umyvadlo s bezdotykovou baterií používáme k mytí rukou při práci  Dále provádíme hygienické osušení rukou

15 Opakování:  Jak rozdělujeme hygienu a sanitaci?  Charakterizuj osobní hygienu a povinnosti pracovníka.  Popiš dodržování hygienických podmínek skladů a výrobních místností.

16 Využité zdroje: Literatura : MĚSÍČKOVÁ, V.; SEMRÁDOVÁ, H. Cukrářské práce technologie. Praha : PARTA,2003. ISBN 80-7320-012-0


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Valentová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN 1802-4785, financovaného."

Podobné prezentace


Reklamy Google