Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilIva Nováková
1
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Valentová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).
2
HYGIENA Kontroluje všechny vlivy, které působí na zdraví lidí Zdravotně nezávadné výrobky lze vytvářet pouze v čistém, zdravém a nezávadném prostředí
3
SANITACE Opatření, která pomáhají udržovat hygienické prostředí Úklid, čištění, dezinfekce, boj proti hmyzu Péče o čistotu ovzduší v provozovně Odstraňování, třídění a likvidace odpadků
4
Sanitace mytí a čištění úklid čistota ovzduší likvidace odpadků boj proti hmyzu dezinfekce
5
Rozdělení hygieny a sanitace Osobní Surovin, polotvarů, výrobků Pracoviště
6
OSOBNÍ HYGIENA Osobní hygiena a čistota pracovníka mají velký vliv na úroveň sanitace Povinností je absolvování lékařské prohlídky s vystavením zdravotního průkazu pracovníka v potravinářství Nutností je dodržování zásad a pravidel osobní hygieny
7
POVINNOSTI PRACOVNÍKA Dodržovat zásady osobní hygieny Nosit čistý pracovní oděv a pokrývku hlavy Krátké nenalakované nehty Mytí rukou po použití WC Zákaz nošení prstýnků, řetízků, náramků Zákaz kouření Zákaz vstupu nepovolaným osobám na pracoviště
8
HYGIENA SKLADU Sklady musí být suché, čisté, dobře větratelné Suroviny řádně uloženy v regálech a na paletách (40 cm od zdi) Kontrolujeme záruční lhůty, datum spotřeby Pro výrobky podléhající rychlé zkáze používáme chladicí boxy a lednice Pokud ve skladu zjistíme škůdce, provádíme jejich likvidaci
9
Provádí se pomocí postřiků, chemických prostředků, granulačních jedů nebo nástrah Druhy: dezinfekce dezinsekce deratizace Likvidace škůdců:
10
DEZINFEKCE: Ničení mikroorganismů Provádí každý poučený pracovník pomocí chemických dezinfekčních prostředků
11
DEZINSEKCE: Hubení hmyzu Použití chemických prostředků a postřiků Provádí proškolený pracovník mravenci broucimoli
12
DERATIZACE: Hubení hlodavců Použití granulačních jedů a nástrah Provádí jedině pracovník deratizační služby myši potkani
13
HYGIENA PRACOVIŠTĚ Nádobí a náčiní umýváme teplou vodou, používáme čisticí prostředky a oplachujeme Denně odstraňujeme odpadky Vejce vytloukáme ve zvlášť určené místnosti Pracovní stoly musí být s hladkou, lehce omyvatelnou plochou K mytí rukou používáme umyvadlo s teplou vodou
14
Umyvadlo s bezdotykovou baterií používáme k mytí rukou při práci Dále provádíme hygienické osušení rukou
15
Opakování: Jak rozdělujeme hygienu a sanitaci? Charakterizuj osobní hygienu a povinnosti pracovníka. Popiš dodržování hygienických podmínek skladů a výrobních místností.
16
Využité zdroje: Literatura : MĚSÍČKOVÁ, V.; SEMRÁDOVÁ, H. Cukrářské práce technologie. Praha : PARTA,2003. ISBN 80-7320-012-0
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.