Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilVáclav Bílek
2
Barviva – pozor na E 102, E 104,E 110,E 120, E 122,E 123, E 124,E 129 E 133, E 151, E 155 Mohou nepříznivě ovlivňovat činnost dětí
3
Konzervanty – prodlužují trvanlivost potravin a chrání je proti nebezpečným mikroorganizmům
4
Antioxidanty- k prodloužení trvanlivosti a chrání proti zkažení vlivem oxidace vzdušným kyslíkem. Jako přírodní antioxidanty působí i některé bylinky a koření – rozmarýn, šalvěj, zázvor, tymián, hřebíček
5
Zvlhčující látky – zabraˇnují vysychání potravin/ Regulátory kyselosti – zvyšují nebo přidávají kyselost Pritispékavé látky – zabraňují vytváření hrudků a spečených kousků/Plnidla- zvyšují objem potravin
6
Emulgátory- umožňují vznik emulzí – směs dvou nebo více nemísitelných složek/ Stabilizátory – udržují fyzikální vlastnosti potravin – barvu,
7
Zvlhčující látky – zabraˇnují vysychání potravin/ Regulátory kyselosti – zvyšují nebo přidávají kyselost Pritispékavé látky – zabraňují vytváření hrudků a spečených kousků/Plnidla- zvyšují objem potravin
8
Látky zvýrazňující chuť a vůni – zvýrazní již existující chuť či vůni, nepřidávají ji jako aromata
9
Leštící látky – dávají potravinám lesklý vzhled nebo vytváří ochranný povlak.
10
Zahušťovadla – potravinu zahustí, vážou vodu, hlavně tedy v masném průmyslu
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.