Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilEmil Pravec
1
Bourbon Whiskey Americký národní nápoj Má irský původ, německý a anglický vznik součást je indiánská a název francouzský historie začíná kolem r.1789
2
Dnes je předepsáno zákonem pálení nejméně z 51% kukuřice (75%) s přidáním (15%) sladového ječmene a (10%) žita( základ u Medley) Kvašení – přidáním břečky, následně čerstvé kvasnice ( kvasící směs 10% alkoholu) Skladování v nových, uvnitř vypálených sudech(zauhlování) Zrání nejméně dva roky, než se plní do lahví, Nesmí mít po druhé destilaci více než 80% alkoholu Optimální alkohol okolo 65%, Thenessee Whiskey se překape přes dřevěné uhlí z javoru ( lahodnost) z javoru ( lahodnost)
3
Straight Whiskey Blended Whiskey Nepančovaný produkt Není míchán s jinými druhy Pančovaná s mnoha druhy Whiskey Nejméně 51% Staight Whiskey Blendet Bourbon Whiskey, např. Canadian Whiskey je lehčí a světlejší
4
Nejznámější značky Four Roses, Gentleman, Harpeŕ s, Hiram Walker, Jim Beam, Kentucky Tavern, Old Forester, Old Grand Dad, Old Hickory, Old Taylor,Seagram´s, Suprese
5
Irská Whisky V 6. století přinesli misionáři na zelený ostrov alkohol, jako léčivý prostředek. Až v 18. stol. Nabyla věhlasu - Irská Whisky je pálena třikrát. Základní surovinou jsou ječmen, oves, žito, pšenice, (někdy melasa cukrové třtiny) Hlavní základ – irská voda. Obilí se rozemele a usuší v kotlích. Podle zákona musí zrát nejméně tři roky, většinou se k tomu přidá pět až dvanáct let.
6
Malt Whisky Pravá skotská Whisky se pro míchání vůbec nehodí, Při pití má mít pokojovou teplotu. Pije se maximálně se střikem pramenité vody. Vyrábí se z čistého ječmene. SINGLE Malt vzniká z jedné destilace. Ječmen se namočí a rozprostře na humně, kde klíčí až 12 dní. Tento zelený slad je usušen a vykouřen pomocí ohně z bukových třísek, dřevěného uhlí,rašeliny a vřesu. To dává whisky typickou chuť
7
Irská Whisky Ječmen se roztluče, promíchá s horkou vodou, lepší se rozpustí cukr Následuje rmutování v kádích s čistou vodou a kvasnicemi ( kvasí) Po třikrát opakované destilaci je Malt Whisky uskladněna do sudů po cherry ze Španělska. Kde získá svou barvu (používají se sudy i po Bourbonu, či rumu) Doba skladování činí nejméně tři roky, převážně ale sedm až dvanáct let. existovalo 2 000 palíren, z té doby dvě rodinné dynastie Haig a Jameson Dnes centralizováno nedaleko Dublinu pro všechny
8
Grain Whisky Grain Whisky se vyrábí ve Skotsku, Silná kouřová příchuť Malt Whisky Aby jejich „choulostivé“ jazyky šetřily,byla vyvinuta postupná destilace, při níž se získá jemná a lehká Grain Whisky S Grain Whiskey a její silnou kouřovou příchutí mají problém všude na světě, jen Skotové ne.
9
Nejznámější značky Irské Whisky John Jameson, Jihn Power Tullamore John Locke
10
Nejznámější Skotské Whisky Standart – Ballantine´s, Black and White,Club99, Gilbey, Johny Walker Red Label, Queen Anne, Snademan´s, Vat 69, White Label, Luxusní kvalita – Ballantine´s 12 a 17, Buchman´s de Luxe, Chivas Regal, Dimple,Johny walker Black Label,
11
Dělení Skotské \whisky Highland Malt – sever vysočina, Greenock na západě, Dunde na východě, Jemná a nejlepší. Lowland Malt – jižně od Greenocku, východ, jemnější rašelinové aroma, používána k míšení, Island Malt – z ostrvů skye, Mull, Orkney, Jura Campbeltown Malt – poloostrov Kintyre, velmi lehký rašelin. Nádech, Highland Malt Whisky
12
Blended Skotch Whisky Obilná whisky ze sladovnického a nesladovnického ječmene, kukuřice, a jiných obilnin se vyrábí průmyslově a výlučně se používá k pančování Malt Whisky Tím vzniká Blendet Skotch Whisky název ze starého keltského „uisqe beath“ – živá voda název ze starého keltského „uisqe beath“ – živá voda v 15.stol. módní u královského dvora v 15.stol. módní u královského dvora 1811. Lihovar na Maray shire Nejznámější John Walker ( průkopník míchání)
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.