Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilJosef Horáček
1
STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, MOST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
2
CIBULOVÁ ZELENINA
3
CHARAKTERISTIKA je charakteristická tím, že vytváří zkrácené stonky a zdužnatělé listy společným znakem je značný obsah éterických olejů /brzdí růst bakterií, případně je ničí/ Nejznámější druhy: 1. cibule 2. česnek 3. pór
4
CIBULE Druhy v prodeji - ČERSTVÉ CIBULE: I. s natí /zelenačka/ II. rychlená /lahůdková/ III. s krátkou seříznutou natí PRODEJ: na váhu ve svazku s natí Druhy v prodeji – SUCHÉ CIBULE: I. kuchyňská II. šalotka III.nakládačka Rozdělení podle barvy: bílá červená žlutá JE TVOŘENA ZDUŽNATĚLÝMI LISTY USPOŘÁDANÝMI DO SUKNICE
5
Č ESNEK má hlavičku složenou z drobných stroužků, je pokryt tenkou růžovou nebo bílou slupkou Podle sklizně rozeznáváme: jarní zimní Prodej: čerstvý – ve svazečku suchý - na váhu, balený v síťce DRUHY V PRODEJI čerstvého česneku: I. čerstvý s natí II. čerstvý se zkrácenou natí DRUHY V PRODEJI suchého česneku: I. Modrý česnek - PALIČÁK- tvořen stvolem a kolem velké stroužky II. Bílý česnek – má hlavičku složenou z velkého počtu malých stroužků, bez tvrdého stvolu
6
PÓR Netvoří pravou cibuli, jen tlustou bílou nožku. Rozdělení podle sklizně: jarní zimní Prodej : na kusy na váhu
7
SKLADOVÁNÍ CIBULOVÉ ZELENINY VE VZDUŠNÝCH SUCHÝCH, ČISTÝCH SKLADECH PŘI TEPLOTĚ 10 - 15°C V ČISTÝCH PŘEPRAVKÁCH
8
JAKOSTNÍ ZNAKY CIBULOVÉ ZELENINY PRO PRODEJ CIBULE – SKLIZŇOVĚ ZRALÁ, PEVNÁ, CELÁ BEZ KOŘÍNKŮ. DOBŘE PROSCHLÉ SVRCHNÍ SLUPKY A DOBŘE UZAVŘENÝ KRÁTKÝ KRČEK. HLAVIČKY ČESNEKU - SUCHÉ, PEVNÉ UZAVŘENÉ, BEZ KOŘÍNKŮ. PÓR – LISTY A KOŘENY MUSÍ BÝT ZKRÁCENY, LISTY SVĚŽE ZELENÉ, NESMÍ BÝT ZAVADLÉ ANI POMAČKANÉ. SPODNÍ ČÁST JE BÍLÁ NEBO LEHCE NAZELENALÁ. DO PRODEJNY SE NESMÍ DOSTAT CIBULOVÁ ZELENINA NEDOZRÁLÁ, PLESNIVÁ, SHNILÁ, MĚKKÁ…
9
OPAKOVÁNÍ: 1. Vyjmenujte cibulovou zeleninu 2. Jaký je společný znak cibulová zeleniny? 3. Vyjmenujte druhy suché cibule. 4. Vyjmenujte druhy suchého česneku. 5. Čím se liší pór od cibule? 6. Kde a jak skladujeme cibulovou zeleninu? 7. Jaké jsou jakostní znaky cibulové zeleniny pro prodej?
10
ZDROJE: http://www.jihomoravska-zelenina.cz/zlozka/thumb_porek.jpg http://www.jihomoravska-zelenina.cz/zlozka/thumb_cesnek.jpg http://www.jihomoravska-zelenina.cz/zlozka/cibule.jpg Odborná učebnice: Josef Kavina, ZBOŽÍZNALSTVÍ POTRAVINÁŘSKÉHO ZBOŽÍ PRO 2. ROČNÍK středních odborných učilišť a integrovaných středních škol učebního oboru prodavač – prodavačka, zaměření pro potravinářské zboží a pro smíšené zboží, vydalo nakladatelství a vydavatelství IQ 147, spol. s.r.o. v Praze roku 1997
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.