Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilJarmila Říhová
3
Antioxidanty Antioxidanty jsou látky, které zabraňují oxidačním procesům probíhajícím v našem těle Oxidační procesy v těle vyvolávají volné radikály Volné radikály mají za úkol zejména obranyschopnost organismu (chrání organismus před poškozením) Za určitých okolností ale mohou volné radikály organismus i poškodit Volné radikály se podílejí na vzniku řady chorob: arteriosklerózy srdečního infarktu Rakoviny chronických zánětlivých onemocnění kloubů šedého zákalu
4
Antioxidanty blokují činnost volných radikálů nebo ji alespoň zpomalují Antioxidanty mají také schopnost „opravovat“ buňky poškozené volnými radikály. Zdravý jedinec má tvorbu volných radikálů a tvorbu antioxidantů v rovnováze - to je velmi důležité Problém nastává u nemocných lidí (organismus je vystaven tzv. oxidačnímu stresu a oxidační procesy probíhají v nadměrné míře)
5
Oxidační stres vyvolávají např.: nádorová onemocnění onemocnění srdce a cév onemocnění duševně chorých lidí (deprese, různé psychózy) Antioxidanty přirozeně vytvářejí buňky v našem těle Antioxidanty se také záměrně přidávají do potravin, léčiv, potravinových doplňků či kosmetiky
6
Přidáváme je z toho důvodu, že např. oddalují žluknutí tuků nebo zabraňují barevným změnám potravin Nejčastěji se antioxidanty přidávají do potravin s vysokým obsahem tuků Mezi nejčastěji používané antioxidanty, které přidáváme do potravin řadíme: Zdraví neškodné Kyselina askorbová (vitamin C) Tokoferoly (vitamin E) Lecitiny
7
Pro zdraví méně vhodné Mléčnany (sodný, draselný) Oxid siřičitý Pro zdraví nevhodné Galáty (např. propylgalát) Butylhydroxyanisol – BHA Siřičitany Hydrogensiřičitany
8
Mezi antioxidanty, které se přirozeně vyskytují v našem těle řadíme: Koenzym Q Melatonin Nikotinamid Antioxidační enzymy – např.: glutathionperoxidáza Kataláza laktoperoxidáza
9
Melatonin - hlavní funkcí je regulace spánku, vykazuje také anti karcinogenní účinky Koenzym Q 10 (ubichinon) - chrání buňky před volnými radikály. Čím je člověk straší, tím méně koenzymu Q produkuje, proto ve vyšším věku je vhodné jej doplňovat stravou. Koenzym Q 10 chrání organismus před srdečními chorobami, kornatěním cév a nádorovým bujením.
10
Přírodní antioxidanty Mezi přírodní antioxidanty řadíme: Byliny – zejména šalvěj, tymián, rozmarýna, ostropestřec mariánský (obsahuje silimarin) Ovoce – třešně, hrozny, švestky, borůvky Zeleninu – zázvor, červené zelí, červená řepa Koření – hřebíček, kurkuma Červené víno – obsahuje flavonoidy (rutin) Čaj (zejména zelený čaj) - epigalokatechingalát Ginko biloba (extrakt z listů jinanu dvoulaločnatého) – zlepšuje prokrvení a paměť
11
Použitá literatura: Velíšek J. Chemie potravin 2; Ossis, Tábor 1999. Antioxidanty. A-Z slovník pro spotřebitele, AgronavigátorA-Z slovník pro spotřebitele
12
Děkuji za pozornost
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.