Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ 1.5.00/34.0673 Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ 1.5.00/34.0673 Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny."— Transkript prezentace:

1 ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ 1.5.00/34.0673 Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny rostlinného původu Název materiáluČaj Číslo materiálu VY_(32)_INOVACE_4.B_PV_17(20) AutorIng. Petra Pechová

2 Anotace  Cílem prezentace je seznámit s výrobou a rozdělením čaje.  Materiál je určen pro žáky prvního ročníku oboru kuchařské práce.  Materiál je určen pro výklad nové látky a interaktivní práci ve výuce.

3 Čaj P. Pechová, 2012

4 Čaj  - upravené lístky čajovníku  - sklízí se 4 – 5x ročně, v tropických oblastech celý rok  - má zlatožlutou barvu, voní, má lahodnou chuť

5 Složení čaje  - thein (povzbuzující látka podobná kofeinu), třísloviny (uklidňující látky), hořčík, vit. B, C

6 Fermentace - listy se nechají zvadnout, svinou se, nechají se kvasit při teplotě 35 – 40°C - svitky zhnědnou, nabudou vůně a chuti, pak se suší horkým vzduchem a čaj zčerná

7 Druhy čaje  a) podle země z které čaj pochází (ruský, čínský, japonský, indický, cejlonský)  b) podle úpravy rozeznáváme: čaj černý (prodělal úplnou fermentaci), zelený (nefermentovaný – čerstvé listy se spaří párou, svinují a suší), žlutozelený (nedokonale fermentovaný), bílý (stříbrný) květový – čaj s příměsí kvítků čajovníku  c) bylinné čaje – sušené části rostlin, používají se kořeny (kozlík lékařský), listy a nať, (máta, meduňka), kůra (skořice), květy (heřmánek), semena (fenykl), plody (šípek, borůvky)  d) ovocné čaje – směsi sušených plodů, koření a bylin

8 Skladování čaje  chránit před cizími pachy, skladujeme v chladu a suchu

9 Kontrolní otázky: 1. Co je čaj a jaký má význam? 2. Jaké znáte druhy čaje? 3. Zjistěte v obchodech, jaké druhy ovocných a bylinných čajů můžete koupit.

10 Použité zdroje:  ŠEBELOVÁ, Marie. potraviny a výživa. Praha: parta, 2002, ISBN 80-7320-010-4.  www.office.microsoft.com


Stáhnout ppt "ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ 1.5.00/34.0673 Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny."

Podobné prezentace


Reklamy Google