Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilDavid Šmíd
1
Projekt:OP VK 1.4 709998205 Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/21.0440 Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě7 - 12 Datum ověření ve výuce:1. 4. 2011 Ročník:7. Vzdělávací oblast:Člověk a svět práce Vzdělávací obor:Pěstitelství Tematický okruh:Živočišná výroba Téma:Chov skotu
2
Anotace Výkladová prezentace seznamuje žáky s historií chovu skotu, s mléčnými a masnými plemeny, ustájením, dojením mléka
3
Chov skotu
4
Historie chovu skotu Chov skotu je znám jako lidstvo samo Nejdříve byl dobytek měřidlem bohatství a dlouho měl funkci platidla Zpočátku se choval dobytek pouze pro maso, kosti a kůži Později se začal využívat na obdělávání půdy, na nošení břemen a do zápřahu
5
Mléčná plemena skotu Jerseyský skot, holštýnský skot Je to plemeno s dobrou plodností a dlouhověkostí Krávy dosahují hmotnost 650-750kg, býci 1200kg a víc Základní barvu mají černostrakatou, nebo červenostrakatou Produkci mléka dosahují ve vyspělých státech 8000 -10000 kg mléka na dojnici
6
Holštýnský skot Jerseyský skot
7
Masná plemena skotu Se chovají především pro produkci masa Mléko slouží výhradně pro krmení mláďat Tato plemena mají krátké nohy a mohutné sudovité tělo Nejrozšířenějším plemenem je plemeno Charolais Jsou to mohutná zvířata s dobře vyvinutým svalstvem Má kvalitní maso
8
Charolais
9
Plemena s kombinovanou užitkovostí Tvoří přechod mezi mléčnými a masnými plemeny Krávy dávají značné množství kvalitního mléka a zároveň poskytují kvalitní maso Zvířata jsou celkově odolnější Typickým představitelem je český strakatý skot Toto plemeno je původním plemenem skotu na území České republiky a dnes druhým nejrozšířenějším
10
Český strakatý skot
11
Ustájení skotu Moderní stáje jsou vzdušné, čisté, světlé Ovzduší se udržuje automatizovanou klimatizací Pomocí výpočetní techniky lze regulovat a dávkovat krmné dávky krmiv Krmení skotu a čištění skotu je mechanizováno Velmi vhodné je pasení skotu
12
Mléko Dávají dojnice Dojí se dojícím zařízením Při hodnocení kvality mléka se bere v úvahu hlavně jeho čistota, zdravotní nezávadnost a tučnost
14
Zdroje Pěstitelské práce v 7. ročníku, A. Milec, H. Cimburková, R. Halasová, J. Hůla, E. Komanová, D. Deml, nakladatelství SPN Naskenované obrázky str. 95 http://www.tmleko.cz/cerstve-mleko/2.177.o-kravkach/ http://spalieri.blog.cz/0802/5 http://rozhledy2010.blogspot.com/2011_01_01_archive.html http://www.maamcrossmart.com/charolaiscattle.htm http://www.statekzach.wbs.cz/Ekologicke-zemedelstvi-u-nas.html http://notes3.czso.cz/csu/2009edicniplan.nsf/t/430029D675/$File/5 3136109m304.gif http://notes3.czso.cz/csu/2009edicniplan.nsf/t/430029D675/$File/5 3136109m304.gif http://fss.muni.cz/~martina/Hry/svicky2011.htm
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.