Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Racionální výživa Jitka Pokorná. . „Jíme proto, abychom žili“

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Racionální výživa Jitka Pokorná. . „Jíme proto, abychom žili“"— Transkript prezentace:

1 Racionální výživa Jitka Pokorná

2 . „Jíme proto, abychom žili“

3 Obecné principy Jídlo a pití je zdrojem chemicky definovaných látek – živin ( nutrientů) Živiny jsou nezbytné pro růst a udržování funkcí organismu

4 Obecné principy Strava musí být zdravotně nezávadná, biologicky plnohodnotná, smyslově nezměněná, chuťově atraktivní, v přiměřeném množství a v pravý čas.

5 Živiny energetické substráty - bílkovin ( makronutrienty) - sacharidy ( cukry) - tuky živiny bez obsahu energie - voda - mikronutrienty - vláknina

6 Denní potřeba v % energetického příjmu - bílkovin15% - sacharidy ( cukry)55% - tuky30%

7 Denní potřeba energetického příjmu mužiženy mladší11 000 kJ9 500 kJ starší 9 000 kJ8 000 kJ

8 Medicína katastrof 1500 kcal ( 6300kJ ) potrava se přiveze 15 litrů vody se získá na místě ( je nutný odhad počtu dětí)

9 Bílkoviny Energetická hodnota - 4,1 kcal/g ( 17 kJ/g) Denní potřeba 0,8-1,5 g/kg ( cca 80 g) cca 20 druhů aminokyselin 8 aminokyselin – esenciálních ( lidské tělo si je nedovede syntetizovat) pro stavbu bílkovin těla 251g/den

10 Bílkoviny živočišné- maso - vejce ( albumin bílku!) - mléko, mléčné výrobky rostlinné ( soja, luštěniny….)

11 Sacharidy Energetická hodnota – 4,1 kcal/g ( 17 kJ/g) Denní potřeba max. 6g / kg ( cca 320g) min. 50g/den Základní zdroj energie pro většinu orgánů ( glykogen v játrech a svalech) Mozek - 100 g/ 24 hod.

12 Sacharidy Monosacharidy - glukosa - fruktosa ( ovoce, med) Disacharidy - sacharosa ( třtinový, řepný cukr) - maltosa ( slad) - laktosa ( mléčný cukr) Polysacharidy - škrob ( obilí, brambory)

13 Tuky ( lipidy) Energetická hodnota - 9,1 kcal/g ( 37 kJ/g) Denní potřeba – cca 70 g ( 50-80g) triglyceridy fosfolipidy cholesterol vitaminy rozpustné v tucích

14 Tuky ( lipidy) Živočišné Rostlinné Triglyceridy – glycerol + mastné kyseliny Nasycené COOH Nenasycené - mono COOH - poly COOH

15 Tuky ( lipidy) Živočišné nasycené ( sádlo, máslo, lůj) Rostlinné olivový olej - mononenasycené ( slunečnicový, řepkový, …. kokosový) Rybí tuk polynenasycené ω 3 ω 6 !

16 Tuky ( lipidy) Cholesterol ( základní součást buněčných struktur) (cyklopentanperhydrofenantrén) + mozeček, vnitřnosti, tučné - zelí, jablka, celozrnné pečivo

17 Mikronutrienty 1kg 1g 1mg 1μg 1ng 1000g 1g 0,001g 0,000001g 0,000000001

18 Minerály Na,Cl - v nadbytku v potravě – kuchyňská sůl K - zelenina, ovoce ( ztráty) Ca - kostra, zuby – mléčné výrobky, sardiny, ořechy, mák Mg – běžná strava P – fosfolipidy–buněčný metabolismus( ATP)

19 Vitaminy – rozpustné v tucích A - šeroslepost – maso, vnitřnosti, zelenina D - křivice - rybí tuk, oslunění E – peroxidativní poškození K – prodloužení krvácení

20 Vitaminy – rozpustné ve vodě B1 – beri-beri B2 - dermatitidy B6 – anemie B12 – makrocytární anemie kys. listová - anemie kys. pantotenová - únava

21 Vitaminy – rozpustné ve vodě C – kurděje, špatné hojení ran, snížená odolnost proti infekcím Zásoba v organismu asi na 5 týdnů Rychlá spotřeba v případě infekčního onemocnění Ovoce, zelenina, brambory Kyselé zelí

22 Stopové prvky Fe – anemie – maso, vnitřnosti J - struma, hypothyreosa F – kazivost zubů Cr – porucha metabolismu glukosy Zn, Mn,Se, Cu

23 Vláknina Celulosa Pektin ( prebiotika – nestravitelné části potravin, které pozitivně ovlivňují hostitele)

24 Probiotika Živé mikrobiální doplňky stravy ( definované živé bakterie) Zlepšují mikrobiální prostředí ve střevě

25 Nutrigenetika – individuální odlišnost v reakci na dietu, podmíněná geneticky Nutrigenomika – úloha složek výživy v expresi genů....proč někdo nedostane při nevhodném životním stylu IM,DM… a jiný i při zdravém životním stylu tyto choroby má

26 Obezita, podvýživa.

27 Body mass index kg/m 2

28 Rozdělení dle BMI PodvýživaBMI do 19 Normální váhaBMI 19 - 24 NadváhaBMI 24 - 30 Lehká obezitaBMI 31 – 35 Těžká obezitaBMI 36 – 40 Velmi těžká obezita BMI nad 40

29 r. 2005 1 mld. lidí obézních 800 mil. lidí podvyživených ( poprvé je více obézních než podvyživených)

30 Obezita.

31 - chorobné zvýšení tělesné hmotnosti nadměrným hromaděním tělesného tuku.

32 Typy obezity Mužský typ Typ jablko Velké břicho, viscerální tuk Zvýšená rizika KVCh Ženský typ Typ hruška Mohutné hýždě a boky

33 Obvod pasu – riziko KVCh zvýšené riziko vysoké riziko Muži > 94cm > 102 cm Ženy > 80cm > 88 cm

34 Poměr pas/boky WHR Waist to Hip Ratio Ženy > 0,85 Muži > 1,00

35 Zdravotní rizika obezity akcelerace ATS, hypertense, CMP, IM diabetes mellitus, dna žlučové kameny, pankreatitida degenerativní onemocnění kloubů varixy, trombozy, kožní onemocnění dechové potíže ( Pickwickův syndrom) vyšší výskyt nádorů ( gynekol., GIT) poruchy plodnosti u žen vyšší výskyt deprese snížení společenského uplatnění

36 Příčiny obezity - genetika 70% + rodinné zvyklosti -nepoměr mezi přijatou a vydanou energií ( v záp. Evropě t.č. nestoupá kalorický příjem ale zřetelně klesá výdej) -sekundární obezita ( méně než 1%) - léky

37 Therapie obezity Omezení příjmu Zvýšení výdeje tělesným pohybem Výchova ke zdravému stravovacímu režimu Redukce na 4000 kJ ( popř. 2500kJ)

38 Therapie obezity Správný podíl živin Bílkoviny 1g /kg ideální hmotnosti Sacharidy alespoň 50 g/den Tuky – snížit maximálně Není zázračná dieta, pozor na pitný režim

39 Therapie obezity Instantní redukční diety – obsahují vlákninu,bílkoviny, minerály, vitaminy JENOM ! zcela nahradí porci jídla

40 Therapie obezity Anorektika -léky snižující chuť k jídlu ( Adipex, Meridia, Lindaxa….) -orlistat – Xenical lék snižující vstřebávání tuků -projímavé čaje ( při obstipaci)

41 Therapie obezity Vložení bezoáru ( balonku) do žaludku -půl roku -podpoří zdravé stravovací návyky -žaludek je elastický -riziko komplikací při poškození bezoáru

42 Therapie obezity Chirurgická bandáž žaludku Kosmetické operace ( liposukce, plastika břišní stěny, prsou )

43 Podvýživa.

44 - nedostatečný přívod všech nebo některých složek potravy

45 Klasifikace podvýživy 1.Marasmus ( proteino-kalorická, nestresová) 2.Kwashiokor ( proteinová, stresová) rychlý vznik při kritickém stavu

46 Příčiny vzniku podvýživy 1.Nedostatečný přívod potravin 2.Poruchy trávení a vstřebávání 3.Metabolické poruchy 4.Zvýšené ztráty 5.Zvýšená potřeba

47 Nedostatečný přívod potravin nutriční závislost – chudoba genocida, válka, katastrofy nemožnost nakupovat nemožnost vařit závislost na krmení

48 Nedostatečný přívod potravin Nechutenství a odpor k jídlu Poruchy žvýkání a polykání Obstrukce horní části GIT, zvracení Dietní omezení, alergie Odmítání jídla – mentální anorexie (339)

49 Poruchy trávení a vstřebávání Malabsorbce St.p. resekcí žaludku St.p. resekcích střeva – syndrom krátkého střeva

50 Metabolické poruchy Choroby jater, ledvin Diabetes mellitus

51 Zvýšené ztráty průjmy píštěle rány

52 Zvýšená potřeba Růst, gravidita, laktace horečka, infekce, trauma, operace, rekonvalescence Zvýšené metabolické nároky ( nadměrná fyzická námaha, hyperfunkce štítné žlázy …)

53 Důsledky podvýživy Oslabení imunitního systému – vyšší riziko infekčních komplikací Snížení fyzické a psychické výkonnosti ( potíže s odpojením UPV) Zpomalení hojení ran, dekubity Prodloužení rekonvalescence

54 Diagnosa podvýživy -pokles tělesné hmotnosti o 15% v 6měs. -snížený kožní turgor, není podkožní tuk, chabé svaly, otoky DK, padání vlasů, ochlupení, koutky, krvácení dásní, snížení celk. bílkoviny v plasmě


Stáhnout ppt "Racionální výživa Jitka Pokorná. . „Jíme proto, abychom žili“"

Podobné prezentace


Reklamy Google