Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Racionální výživa Jitka Pokorná
2
. „Jíme proto, abychom žili“
3
Obecné principy Jídlo a pití je zdrojem chemicky definovaných látek – živin ( nutrientů) Živiny jsou nezbytné pro růst a udržování funkcí organismu
4
Obecné principy Strava musí být zdravotně nezávadná, biologicky plnohodnotná, smyslově nezměněná, chuťově atraktivní, v přiměřeném množství a v pravý čas.
5
Živiny energetické substráty - bílkovin ( makronutrienty) - sacharidy ( cukry) - tuky živiny bez obsahu energie - voda - mikronutrienty - vláknina
6
Denní potřeba v % energetického příjmu - bílkovin15% - sacharidy ( cukry)55% - tuky30%
7
Denní potřeba energetického příjmu mužiženy mladší11 000 kJ9 500 kJ starší 9 000 kJ8 000 kJ
8
Medicína katastrof 1500 kcal ( 6300kJ ) potrava se přiveze 15 litrů vody se získá na místě ( je nutný odhad počtu dětí)
9
Bílkoviny Energetická hodnota - 4,1 kcal/g ( 17 kJ/g) Denní potřeba 0,8-1,5 g/kg ( cca 80 g) cca 20 druhů aminokyselin 8 aminokyselin – esenciálních ( lidské tělo si je nedovede syntetizovat) pro stavbu bílkovin těla 251g/den
10
Bílkoviny živočišné- maso - vejce ( albumin bílku!) - mléko, mléčné výrobky rostlinné ( soja, luštěniny….)
11
Sacharidy Energetická hodnota – 4,1 kcal/g ( 17 kJ/g) Denní potřeba max. 6g / kg ( cca 320g) min. 50g/den Základní zdroj energie pro většinu orgánů ( glykogen v játrech a svalech) Mozek - 100 g/ 24 hod.
12
Sacharidy Monosacharidy - glukosa - fruktosa ( ovoce, med) Disacharidy - sacharosa ( třtinový, řepný cukr) - maltosa ( slad) - laktosa ( mléčný cukr) Polysacharidy - škrob ( obilí, brambory)
13
Tuky ( lipidy) Energetická hodnota - 9,1 kcal/g ( 37 kJ/g) Denní potřeba – cca 70 g ( 50-80g) triglyceridy fosfolipidy cholesterol vitaminy rozpustné v tucích
14
Tuky ( lipidy) Živočišné Rostlinné Triglyceridy – glycerol + mastné kyseliny Nasycené COOH Nenasycené - mono COOH - poly COOH
15
Tuky ( lipidy) Živočišné nasycené ( sádlo, máslo, lůj) Rostlinné olivový olej - mononenasycené ( slunečnicový, řepkový, …. kokosový) Rybí tuk polynenasycené ω 3 ω 6 !
16
Tuky ( lipidy) Cholesterol ( základní součást buněčných struktur) (cyklopentanperhydrofenantrén) + mozeček, vnitřnosti, tučné - zelí, jablka, celozrnné pečivo
17
Mikronutrienty 1kg 1g 1mg 1μg 1ng 1000g 1g 0,001g 0,000001g 0,000000001
18
Minerály Na,Cl - v nadbytku v potravě – kuchyňská sůl K - zelenina, ovoce ( ztráty) Ca - kostra, zuby – mléčné výrobky, sardiny, ořechy, mák Mg – běžná strava P – fosfolipidy–buněčný metabolismus( ATP)
19
Vitaminy – rozpustné v tucích A - šeroslepost – maso, vnitřnosti, zelenina D - křivice - rybí tuk, oslunění E – peroxidativní poškození K – prodloužení krvácení
20
Vitaminy – rozpustné ve vodě B1 – beri-beri B2 - dermatitidy B6 – anemie B12 – makrocytární anemie kys. listová - anemie kys. pantotenová - únava
21
Vitaminy – rozpustné ve vodě C – kurděje, špatné hojení ran, snížená odolnost proti infekcím Zásoba v organismu asi na 5 týdnů Rychlá spotřeba v případě infekčního onemocnění Ovoce, zelenina, brambory Kyselé zelí
22
Stopové prvky Fe – anemie – maso, vnitřnosti J - struma, hypothyreosa F – kazivost zubů Cr – porucha metabolismu glukosy Zn, Mn,Se, Cu
23
Vláknina Celulosa Pektin ( prebiotika – nestravitelné části potravin, které pozitivně ovlivňují hostitele)
24
Probiotika Živé mikrobiální doplňky stravy ( definované živé bakterie) Zlepšují mikrobiální prostředí ve střevě
25
Nutrigenetika – individuální odlišnost v reakci na dietu, podmíněná geneticky Nutrigenomika – úloha složek výživy v expresi genů....proč někdo nedostane při nevhodném životním stylu IM,DM… a jiný i při zdravém životním stylu tyto choroby má
26
Obezita, podvýživa.
27
Body mass index kg/m 2
28
Rozdělení dle BMI PodvýživaBMI do 19 Normální váhaBMI 19 - 24 NadváhaBMI 24 - 30 Lehká obezitaBMI 31 – 35 Těžká obezitaBMI 36 – 40 Velmi těžká obezita BMI nad 40
29
r. 2005 1 mld. lidí obézních 800 mil. lidí podvyživených ( poprvé je více obézních než podvyživených)
30
Obezita.
31
- chorobné zvýšení tělesné hmotnosti nadměrným hromaděním tělesného tuku.
32
Typy obezity Mužský typ Typ jablko Velké břicho, viscerální tuk Zvýšená rizika KVCh Ženský typ Typ hruška Mohutné hýždě a boky
33
Obvod pasu – riziko KVCh zvýšené riziko vysoké riziko Muži > 94cm > 102 cm Ženy > 80cm > 88 cm
34
Poměr pas/boky WHR Waist to Hip Ratio Ženy > 0,85 Muži > 1,00
35
Zdravotní rizika obezity akcelerace ATS, hypertense, CMP, IM diabetes mellitus, dna žlučové kameny, pankreatitida degenerativní onemocnění kloubů varixy, trombozy, kožní onemocnění dechové potíže ( Pickwickův syndrom) vyšší výskyt nádorů ( gynekol., GIT) poruchy plodnosti u žen vyšší výskyt deprese snížení společenského uplatnění
36
Příčiny obezity - genetika 70% + rodinné zvyklosti -nepoměr mezi přijatou a vydanou energií ( v záp. Evropě t.č. nestoupá kalorický příjem ale zřetelně klesá výdej) -sekundární obezita ( méně než 1%) - léky
37
Therapie obezity Omezení příjmu Zvýšení výdeje tělesným pohybem Výchova ke zdravému stravovacímu režimu Redukce na 4000 kJ ( popř. 2500kJ)
38
Therapie obezity Správný podíl živin Bílkoviny 1g /kg ideální hmotnosti Sacharidy alespoň 50 g/den Tuky – snížit maximálně Není zázračná dieta, pozor na pitný režim
39
Therapie obezity Instantní redukční diety – obsahují vlákninu,bílkoviny, minerály, vitaminy JENOM ! zcela nahradí porci jídla
40
Therapie obezity Anorektika -léky snižující chuť k jídlu ( Adipex, Meridia, Lindaxa….) -orlistat – Xenical lék snižující vstřebávání tuků -projímavé čaje ( při obstipaci)
41
Therapie obezity Vložení bezoáru ( balonku) do žaludku -půl roku -podpoří zdravé stravovací návyky -žaludek je elastický -riziko komplikací při poškození bezoáru
42
Therapie obezity Chirurgická bandáž žaludku Kosmetické operace ( liposukce, plastika břišní stěny, prsou )
43
Podvýživa.
44
- nedostatečný přívod všech nebo některých složek potravy
45
Klasifikace podvýživy 1.Marasmus ( proteino-kalorická, nestresová) 2.Kwashiokor ( proteinová, stresová) rychlý vznik při kritickém stavu
46
Příčiny vzniku podvýživy 1.Nedostatečný přívod potravin 2.Poruchy trávení a vstřebávání 3.Metabolické poruchy 4.Zvýšené ztráty 5.Zvýšená potřeba
47
Nedostatečný přívod potravin nutriční závislost – chudoba genocida, válka, katastrofy nemožnost nakupovat nemožnost vařit závislost na krmení
48
Nedostatečný přívod potravin Nechutenství a odpor k jídlu Poruchy žvýkání a polykání Obstrukce horní části GIT, zvracení Dietní omezení, alergie Odmítání jídla – mentální anorexie (339)
49
Poruchy trávení a vstřebávání Malabsorbce St.p. resekcí žaludku St.p. resekcích střeva – syndrom krátkého střeva
50
Metabolické poruchy Choroby jater, ledvin Diabetes mellitus
51
Zvýšené ztráty průjmy píštěle rány
52
Zvýšená potřeba Růst, gravidita, laktace horečka, infekce, trauma, operace, rekonvalescence Zvýšené metabolické nároky ( nadměrná fyzická námaha, hyperfunkce štítné žlázy …)
53
Důsledky podvýživy Oslabení imunitního systému – vyšší riziko infekčních komplikací Snížení fyzické a psychické výkonnosti ( potíže s odpojením UPV) Zpomalení hojení ran, dekubity Prodloužení rekonvalescence
54
Diagnosa podvýživy -pokles tělesné hmotnosti o 15% v 6měs. -snížený kožní turgor, není podkožní tuk, chabé svaly, otoky DK, padání vlasů, ochlupení, koutky, krvácení dásní, snížení celk. bílkoviny v plasmě
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.