Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Význam slov Rozlišujeme: Synonyma (slova souznačná) – slova, která mají stejný nebo podobný význam (kluk – chlapec). Mohou se lišit citovým příznakem (otec.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Význam slov Rozlišujeme: Synonyma (slova souznačná) – slova, která mají stejný nebo podobný význam (kluk – chlapec). Mohou se lišit citovým příznakem (otec."— Transkript prezentace:

1 Význam slov Rozlišujeme: Synonyma (slova souznačná) – slova, která mají stejný nebo podobný význam (kluk – chlapec). Mohou se lišit citovým příznakem (otec – fotr), původem (počítač – computer), slohovým využitím (měsíc – luna) apod. Homonyma (slova souzvučná) – slova, která náhodou stejně zní, ale mají zcela jiný význam (jí ve smyslu „konzumuje“ a jí jako zájmeno osobní) Antonyma – slova opačného významu (den – noc)

2 Najdi v textu synonyma, homonyma a antonyma Už dlouho sbírám známky. Taťka mi sice říká, že takové koníčky mají jenom blázni, ale mě to baví. Je to zkrátka moje hobby. Jedna z mých známek je velice zvláštní – je na ní vyobrazen los s obrovským parožím. Že by pocházela z Norska – země fjordů a rozeklaných horských hřbetů? Nevím. Nicméně vím, že učiním následující: Koupím si los – stačí úplně malý! - a možná vyhraju peníze na další známky!

3

4 Přiřaď k sobě synonyma otec peněženka měsíc dům kopaná jitro fotbal papá barabizna ráno šrajtofle luna

5 Přiřaď k sobě synonyma otec peněženka měsíc dům kopaná jitro fotbal papá barabizna ráno šrajtofle luna

6 Přiřaď odlišnost synonymních slov otec peněženka měsíc dům kopaná jitro fotbal papá barabizna ráno šrajtofle lunačeské - převzaté spisovné - nespisovné neutrální - hanlivé básnické - neutrální neutrální - básnické české - převzaté

7 Přiřaď odlišnost synonymních slov otec peněženka měsíc dům kopaná jitro fotbal papá barabizna ráno šrajtofle luna české - převzaté spisovné - nespisovné neutrální - hanlivé básnické - neutrální neutrální - básnické české - převzaté

8 Nahraď některá slova v textu (alespoň 4) vhodnějšími synonymy Vážený pane řediteli, obracím se na Vás, protože chci, abyste mi dovolil odjet na dovolenou. Odpočinek mi doporučil i můj doktor. Dále Vás chci poprosit o zkrácení mých šichet, abych se mohl odpoledne starat o mou nemocnou mámu. Práci se mohu věnovat i doma na compu. Strašně moc děkuju.

9 Nahraď některá slova v textu (alespoň 4) vhodnějšími synonymy Vážený pane řediteli, obracím se na Vás, protože chci (obracím se na Vás s žádostí), abyste mi dovolil odjet na dovolenou (s žádostí o dovolenou). Odpočinek mi doporučil i můj doktor (lékař). Dále Vás chci poprosit o zkrácení mých šichet (pracovní doby), abych se mohl odpoledne starat o mou nemocnou mámu (matku). Práci se mohu věnovat i doma na compu (počítači). Strašně moc děkuju. (děkuji)


Stáhnout ppt "Význam slov Rozlišujeme: Synonyma (slova souznačná) – slova, která mají stejný nebo podobný význam (kluk – chlapec). Mohou se lišit citovým příznakem (otec."

Podobné prezentace


Reklamy Google