Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.13O4.1K.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.13O4.1K."— Transkript prezentace:

1 Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.13O4.1K Stupeň a typ vzděláváníStřední vzdělání s výučním listem, odborné učiliště Vzdělávací oblastChování pracovníků ve službách, stravovací služby Vzdělávací oborPotraviny a výživa Vzdělávací okruhDruhy masa Druh učebního materiáluPrezentace, samostatná práce, prověření vědomostí Cílová skupinaŽák, 15 - 19 let AnotacePrezentace seznamuje žáky se složením, druhy masa. Speciální vzdělávací potřeby- ano - Klíčová slova Složení masa, druhy masa. Datum21.1.2013 Potraviny a výživa – Druhy masa

2 Dělení

3 Jsou to části teplokrevných zvířat a ryb, které jsou vhodné k požívání je to svalovina a ostatní tkáně – tuk, vnitřnosti, šlachy, blány, kosti.

4 1. MASO JATEČNÉ Hovězí – býk, kráva, vůl, jalovice Telecí – tele Vepřové – vepř, svině, sele Skopové – ovce, beran, jehněčí

5

6 Vysoká – jelen, daněk, muflon, srnec Nízká – zajíc, divoký králík Pernatá – bažant, koroptev Černá – divoké prase

7 vysoká

8 nízká

9 pernatá černá

10 Vodní – kachna, husa Hrabavá – slepice, kohout, kuře, krůta, krocan, holub

11

12 Ryby – sladkovodní, mořské Korýši – langusta, krab, humr, krevety Hlavonožci – olihně, sépie, chobotnice Měkkýši – ústřice, mušle

13

14

15

16 kozí koňské králičí šneci žáby

17 Muflon Sele Býk Zajíc Husa Beran Ústřice

18 Muflon – zvěřina, vysoká Sele – jatečná masa, vepřové, Býk – jatečná masa, hovězí, Zajíc – zvěřina, nízká Husa – drůbež, vodní Beran – jatečná masa, skopové Ústřice – mořské plody, měkkýši

19 Bílkoviny Tuk Glykogen - důležitý pro zrání masa. Minerální látky – fosfor, draslík, vápník, hořčík, sodík a železo Vitamíny – A, B. Zdrojem vitamínu D je rybí tuk. Voda – 48 – 80% obsah vody v mase je závislý na druhu masa Extrakční látky – dodávají masu chuť a vůni. Myoglobin – červené svalové barvivo, množství této látky je závislé na věku zvířat a jeho pracovním využití. Svaly namáhané prací jsou na myoglobin bohatší – maso je tmavší.

20 RYBÍ HOVĚZÍ TELECÍ VEPŘOVÉ KACHNÍ

21 RYBÍ 1 HOVĚZÍ 3 TELECÍ 2 VEPŘOVÉ 5 KACHNÍ 4

22


Stáhnout ppt "Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.13O4.1K."

Podobné prezentace


Reklamy Google