Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Sladařství  Cílem je řízeným procesem máčení, klíčení a hvozdění vyrobit z ječmene slad bohatý na enzymy, které jsou důležité pro výrobu sladiny a aromatické.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Sladařství  Cílem je řízeným procesem máčení, klíčení a hvozdění vyrobit z ječmene slad bohatý na enzymy, které jsou důležité pro výrobu sladiny a aromatické."— Transkript prezentace:

1 Sladařství  Cílem je řízeným procesem máčení, klíčení a hvozdění vyrobit z ječmene slad bohatý na enzymy, které jsou důležité pro výrobu sladiny a aromatické i barevné látky důležité pro výrobu piva daného druhu.

2 Suroviny  Základní surovinou pro výrobu sladu v ČR je ječmen dvouřadý, jarní, nicí (Hordeum distichum, var. nutans).

3 Výroba sladu  příjem, čištění, třídění a uskladnění ječmene (nejméně po dobu 6 týdnů)  máčení ječmene (v náduvnících, 2 dny)  klíčení ječmene (na posuvných hromadách, 5-7 dní, 2x denně obraceny, aby nesrůstaly obilky)  hvozdění zeleného sladu (sušení)  odkličování, chlazení, leštění, odležení (6 týdnů) (6 týdnů)  balení a expedice hotového sladu

4 Uskladnění ječmene  Sladovnický ječmen, zbavený nežádoucích příměsí a roztříděný podle velikosti zrna je uskladněn na ječmenové půdě po dobu nejméně šesti týdnů. www.novopackepivo.cz

5 Máčírna Takto odleželý ječmen se dva dny máčí v namáčecích náduvnících, kdy dochází ke klíčení. Takto odleželý ječmen se dva dny máčí v namáčecích náduvnících, kdy dochází ke klíčení. www.preiss.cz

6 Posuvná hromada  Klíčení probíhá na hromadách po dobu 5 – 7 dní. Ty jsou dvakrát denně obraceny, čímž se zabrání srůstání klíčících obilek. Výsledným produktem klíčení je tzv. zelený slad, který se musí sušit na tzv. hvozdu, poté je slad zbaven kořínků. Dále se odklíčený slad chladí a je dopravován na sladovou půdu, kde se nechává šest týdnů odležet před vlastním zpracováním. www.preiss.cz

7 Pražič sladu www.preiss.cz


Stáhnout ppt "Sladařství  Cílem je řízeným procesem máčení, klíčení a hvozdění vyrobit z ječmene slad bohatý na enzymy, které jsou důležité pro výrobu sladiny a aromatické."

Podobné prezentace


Reklamy Google