Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Spektrální analýza v hodnocení kvality hlasu Celostátní foniatrický seminář Brno 1.11.2008.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Spektrální analýza v hodnocení kvality hlasu Celostátní foniatrický seminář Brno 1.11.2008."— Transkript prezentace:

1 Spektrální analýza v hodnocení kvality hlasu Celostátní foniatrický seminář Brno 1.11.2008

2 Co je spektrální analýza ? Obecně: Rozklad spojitého signálu na jeho jednotlivé základní frekvenční složky. Hlas: Rozklad hlasu na jednotlivé tóny, které jsou fyzikálně charakterizovány sinusovkou

3

4 Jak vzniká spektrogram ?

5

6 Spektrální analýza hlasu Nepoužívá se rozkladný hranol. Používají se zvukové filtry, které oddělují z komplexního /složeného/ hlasu jednotlivé frekvenční oblasti a zobrazují je podle jejich energie.

7 Spektrální analýza hlasu komplexní hlas frekvenční složky hlasu

8 Spektrální analýza hlasu: fitry 1.úzkopásmové : šíře pásma je cca 40-45 Hz Použití pro zaznamenání jednotlivých složek hlasu = fundamentální a vyšší harmonické 2. širokopásmové : šíře pásma je cca 300 Hz Použití pro zaznamenání širokých energetických pásem = formantové zobrazení

9 Obr. 6: Emisní spektrum

10 Spektrální analýza hlasu komplexní hlas harmonické složky hlasu

11 Spektrální analýza hlasu komplexní hlas energetické formanty

12 Novák, A.: Foniatrie a pedaudiologie, 2000 Čistota (kvalita) hlasu: U hlasu, který je zcela jasný jsou formanty přesně ohraničeny. U hlasů chraptivých se objevuje příměs šumu, která se projeví jako nepřesné ohraničení formantů. Znělost hlasu: Zdravý hlas je určen základním tónem a všemi harmonickými. Hlas je omezen ve své znělosti, pokud ztrácí nejvyšší a vyšší harmonické tóny. Jaké parametry hodnotíme:

13 Yanagihara – příměs šumu v 2. formantu = lehká chraptivost, těžká chraptivost je šum i na 1. formantu. Sedláček : Tzv. hranice periodicity. Nad 3000 Hz znamená šum jen lehkou chraptivost, 3000-1500 Hz středně těžká chraptivost, pod 1500 Hz těžká chraptivost Novák,A: Foniatrie a pedaudiologie, 2000 Jaké parametry hodnotíme:

14 Formantová struktura samohlásek iua

15 Struktura harmonická

16


Stáhnout ppt "Spektrální analýza v hodnocení kvality hlasu Celostátní foniatrický seminář Brno 1.11.2008."

Podobné prezentace


Reklamy Google