Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Je to jen smetí Koloběh papíru Ve škole třídíme odpad ve spolupráci s MěÚ Kopřivnice – papír, plasty a nebezpečný odpad – baterie. Exkurze do Papíren.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Je to jen smetí Koloběh papíru Ve škole třídíme odpad ve spolupráci s MěÚ Kopřivnice – papír, plasty a nebezpečný odpad – baterie. Exkurze do Papíren."— Transkript prezentace:

1

2 Je to jen smetí

3 Koloběh papíru Ve škole třídíme odpad ve spolupráci s MěÚ Kopřivnice – papír, plasty a nebezpečný odpad – baterie. Exkurze do Papíren Smurfit Kappa Czech v Žimrovicích nám umožnila se seznámit s tím, jak se pak s odevzdaným papírem dále nakládá, co a jak je možno z recyklovaného papíru vyrobit. V průběhu následující besedy jsme si ujasnili, co všechno se právě z papíru vyrábí a proč je dobré třídit odpad.

4 Papír můžeme vyrábět ze dřeva. Strom roste spoustu let. Jednou ho pokácíme, ale dřevo je příliš cennou surovinou na to, abychom z něho vyráběli pouze papír.

5 Papír ve škole Ve škole potřebujeme výkresy, sešity, barevné papíry, náčrtníky, ale také pexesa, kvarteta, deskové hry… Ve škole potřebujeme učebnice, pracovní sešity… Nejen ve škole potřebujeme knihy

6 Informace na papíře Čteme noviny, časopisy, dozvídáme se, co se kolem nás děje, co člověk vynalezl, co nás ohrožuje, jak se žije v jiných zemích, na jiných světadílech….. Z různých katalogů si můžeme objednávat zboží, ale jsme také zavaleni informacemi o těch „nejvýhodnějších“ nákupních cenách předmětů, které často vůbec nepotřebujeme.

7 Papír v domácnosti Potraviny, spotřební zboží jsou zabaleny v papírových obalech (v tom lepším případě), v nápojových kartonech, v krabicích z lepenky… Stěny zkrášlujeme papírovými tapetami, dárky balíme do ozdobných balících papírů…

8 Papír nejen v kanceláři Potřebujeme kalendáře, šanony, papírové složky, papíry do tiskáren, kopírek, bloky na poznámky, plánovací kalendáře, výkazy… Používáme telefonní seznamy, jízdní řády, vyhlášky, normy, zákony, písemné smlouvy, dohody….

9 Každý z nás Považuje za samozřejmé, že má k dispozici taletní papír, papírové ubrousky, papírové kapesníky, papírové utěrky, další hygienické potřeby…

10 Komunikujeme s ostatními Posíláme dopisy, pohlednice z cest, blahopřání, telegramy, balíky…

11 Co se musíme naučit, co máme dělat Třídit papír je nutné. Cesta k modrému kontejneru, který je často jen o pár kroků dál než kontejner „obyčejný“ není zbytečnou ztrátou času ani námahou. Jakýkoliv papír ale do modrého kontejneru nepatří – i to se musíme naučit. Na každém z nás záleží, jestli ze dřeva vyrobíme židli nebo leták se zbytečnými „informacemi“.

12 Proč rozbitá sklenice nepatří do obyčejné popelnice Ve škole sice nádoby na sklo nemáme, ale v Kopřivnici jich je dostatek. Navštívili jsme sklárny v Karolínce a měli jsme možnost poznat, na co také se sklo využívá, jak se zpracovává, kolik práce, trpělivosti a „cviku“ vyžaduje každá „obyčejná“ sklenička“.

13 Výroba skla V Karolínce již sklářské pece vychladly, ale pan průvodce nám vysvětlil, z čeho a jak se sklo vyrábí. Potřebujeme, kromě sklářské pece, sklářský písek, znělec, vápenec a skleněné střepy, které spousta lidí považuje za smetí a ne za cennou surovinu, která se dále využívá.

14 Doma používáme Nejrůznější druhy skleněného nádobí, sklenice, odlivky, výrobky z varného skla…. Potřebujeme i osvětlovací sklo – lampy, lustry, různá svítidla

15 Domov tvoří také Okna, prosklené dveře, nábytek, skleníky, zimní zahrady, zrcadla…

16 Využití skla v elektroprůmyslu Do svítidel potřebujeme žárovky, zářivky. Monitor je nepostradatelnou součástí počítače. Televizní obrazovka nás poučí i pobaví.

17 Potravinářský průmysl Nápoje i potraviny jsou prodávány a uchovávány ve skleněných obalech. Máme rádi kompoty, marmelády, džemy, minerálky, sirupy….

18 Zkrášlujeme své prostředí i sami sebe Ze skla se vyrábí bižuterie, vázy, ozdobné lahvičky na cokoli, zasklíváme obrazy, vystavujeme si doma skleněné sošky, plastiky…

19 Použité sklo není odpad ale důležitá surovina Určitě stojí za to ujít pár kroků navíc a sklo vyhodit do zeleného kontejneru. Určitě je nutné se seznámit s tím, co „skleněného“ do tohoto kontejneru a co je nebezpečným odpadem, který můžeme odevzdat třeba ve sběrném dvoře, např. zářivky, monitory, televize… Kdo má zájem, informace o třídění skla si vždycky dokáže obstarat.


Stáhnout ppt "Je to jen smetí Koloběh papíru Ve škole třídíme odpad ve spolupráci s MěÚ Kopřivnice – papír, plasty a nebezpečný odpad – baterie. Exkurze do Papíren."

Podobné prezentace


Reklamy Google