Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Názvy ulic českých i zahraničních měst (v Sankt-Petěrburgu a Moskvě). OSUDY.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Názvy ulic českých i zahraničních měst (v Sankt-Petěrburgu a Moskvě). OSUDY."— Transkript prezentace:

1 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Názvy ulic českých i zahraničních měst (v Sankt-Petěrburgu a Moskvě). OSUDY DOBRÉHO VOJÁKA ŠVEJKA ZA SVĚTOVÉ VÁLKY Kde se dnes běžně setkáváme se jménem Jaroslava Haška?Jaroslava Haška? V Praze na Žižkově a v Lipnici nad Sázavou jsou Haškovy pomníky. Po Haškovi je pojmenován vlak kategorie Eurocity jezdící mezi Prahou, Brnem, Bratislavou, Budapeští a zpět.

2 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Co už o tématu znám? Jaroslav Hašek Jaroslav Hašek (30. dubna 1883, Praha – 3. ledna 1923, Lipnice nad Sázavou) byl český spisovatel, publicista a novinář. Zpočátku psal především cestopisné povídky, črty a humoresky (mnohé byly zfilmovány), které publikoval časopisecky. Základem jeho próz byly jeho skutečné zážitky, není vždy jasné, co v jeho díle je pravda a co je pouze nadsázka. Hašek nenáviděl přetvářku, sentimentalitu. V díle často používal ironii a satiru. Osudy dobrého vojáka Švejka za světové válkyOsudy dobrého vojáka Švejka za světové války Nejvýznamnější dílo: Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války (1921 –Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války 1923) čtyřdílný humoristický román. Líčí žalostné poměry panující v rozkládajícím se Rakousku-Uhersku v době první světové války.

3 Jaké si řekneme nové termíny? Jaké si řekneme nové termíny? -Ironie: způsob výsměchu, vyjadřuje něco podstatně jiného než skutečně míní: může přehánět, zastírat nebo říkat přímý opak. Je na posluchači nebo čtenáři, aby si toho všiml a rozuměl podle toho („Aha! No jasně. Ty jsi nevinný! A co ta krev na košili?“ / „Nehlaste se všichni.“ / „Vím toho tolik, že si nemůžu na nic vzpomenout.“ ). -Sarkasmus: označuje kousavou, zraňující řeč, obvykle vyjadřující i jisté pohrdání. Na rozdíl od ironie, která se dovolává porozumění a rozvíjí komunikaci, sarkasmus spíše komunikaci přerušuje a odmítá. Řeč může být sarkastická jen v určité situaci a souvislosti. Tak člověk, který právě upustil klíče do kanálu, může sarkasticky poznamenat: „Dobrý!“ -Přímá řeč: podává výpověď doslova tak, jak byla pronesena, je označena uvozovkami: „Půjdu tam s tebou.“ Hašek ji používá k charakteristice postav. Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk

4 Co si řekneme nového? Jazykové prostředky díla Ironie: prostupuje celým dílem, všechna slova dobrého vojáka Švejka, kterými stále osvědčuje svou loajalitu k mocnářství, jsou míněna ironicky. Řekne-li Švejk „… to bude něco nádhernýho, když voba padneme spolu za císaře pána a jeho rodinu“, nebo „poslušně hlásím, že jsem reumatik, ale sloužit budu císaři pánu až do roztrhání těla“ 1, myslí to ironicky. Sarkasmus: ironie přechází ve Švejkovi až v hořký sarkasmus: „Já taky myslím, že je to moc hezký dát se probodnout bajonetem, a taky to není špatný dostat kouli do břicha, a ještě pěknější, když člověka přerazí granát a člověk se kouká, že jeho nohy i s břichem jsou nějak od něho vzdálený, a je mu to tak divný, že z toho umře dřív, než mu to někdo může vysvětlit 1 “ Přímá řeč: je používána k charakteristice postav, např. Švejk podle situace, ve které se nachází používá slova spisovná, slova hovorová a obecná a také vulgarismy.

5 Přemýšlejme hlouběji o jazyce díla Přemýšlejme hlouběji o jazyce díla Vulgarismy: Vulgarismy: "Švejku, ježíšmarjá, himlhergot, já vás zastřelím, vy hovado, vy dobytku, vy vole, vy hajzle jeden. 1 " K čemu slouží použití vulgarismů, v jakých situacích je asi Hašek použil? Germanismy: Germanismy: "Also meine Herren. 1 ", německá slova, věty. Hašek je také často používá v přímé řeči postav. Proč Hašek používá zrovna germanismy? Vojenský slang: Vojenský slang: maršbatalión, frpflégung, batalión, obrlajtnant... K čemu přispívá použití vojenského slangu ve Švejkovi? Jak působí vojenský slang na čtenáře díla?

6 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Procvičení – práce s textem Procvičení – práce s textem „Poslušně hlásím, pane obrlajtnant,“ řekl Švejk, „že je vždycky lepší se k něčemu přiznat dřív, než až to praskne. Vy jste dal určitej rozkaz, pane obrlajtnant, aby vám, až přijedeme do Budapešti, Baloun přines tu vaši játrovou paštiku a housky. Dostals ten rozkaz, nebo ne?“ obrátil se Švejk na Balouna. Baloun počal ještě více klátit rukama, jako by se chtěl ubránit proti dorážejícímu nepříteli. 1 (dokončení v příloze). 1.Přečti si pozorně ukázku. 2.Zjisti, jaké postavy zde vystupují. 3.V čem spočívá komika ukázky? 4.Najdi v ukázce některé z prostředků, které Hašek ve Švejkovi použil.

7 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk I would like to speak English. Jaroslav Hašek a Czech humorist, satirist, writer and anarchist best known for his novel The Good Soldier Švejk.  Jaroslav Hašek – český humorista, satirik, spisovatel a anarchista známý svým románem Dobrý voják Švejk. The Good Soldier Švejk has been translated into sixty languages.  Dobrý voják Švejk byl přeložen do šedesáti jazyků. Hašek also wrote some 1,500 short stories.  Hašek také napsal patnáct set krátkých příběhů.

8 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Zpětná vazba Zpětná vazba zadání domácí přípravy 1) Napiš 5 informací o Jaroslavu Haškovi. Osudech dobrého vojáka Švejka za světové války. 2) Napiš 5 informací o Osudech dobrého vojáka Švejka za světové války. 3) Vysvětli pojmy: ironie, sarkasmus, přímá řeč. 4) Vysvětli pojmy: vulgarismy, germanismy, vojenský slang.

9 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Použité zdroje Použité zdroje publikace ČECHOVÁ, Marie a kol. Čeština - řeč a jazyk. 2. vydání Praha: SPN, 2000. ISBN 8085866579. internet http://cs.wikipedia.org/wiki/Jaroslav_Ha%C5%A1ek http://cs.wikipedia.org/wiki/Osudy_dobr%C3%A9ho_voj%C3%A1ka_%C5%A0vejka_za _sv%C4%9Btov%C3%A9_v%C3%A1lky citace 1) Hašek, Jaroslav. Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války. 16. vydání Praha: Československý spisovatel, 1953.


Stáhnout ppt "Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Názvy ulic českých i zahraničních měst (v Sankt-Petěrburgu a Moskvě). OSUDY."

Podobné prezentace


Reklamy Google