Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jméno autora:Mgr. Jiří Kala Škola:ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): červen 2013 Ročník:6. Tematická oblast: Anglická gramatika a slovní zásoba 1. Téma:Present.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jméno autora:Mgr. Jiří Kala Škola:ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): červen 2013 Ročník:6. Tematická oblast: Anglická gramatika a slovní zásoba 1. Téma:Present."— Transkript prezentace:

1 Jméno autora:Mgr. Jiří Kala Škola:ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): červen 2013 Ročník:6. Tematická oblast: Anglická gramatika a slovní zásoba 1. Téma:Present simple - použití Metodický list (anotace): Prezentace zaměřená na možnosti použití přítomného času prostého.

2

3 Present simple POUŽITÍ Přítomný čas prostý je jeden z nejčastěji používaných časů, používá se především v těchto případech: 1)Všeobecná pravda 2)Opakovaný děj 3)Sliby, omluvy, atd. 4)Jízdní řády

4 1) Všeobecná pravda Pokud chceme vyjádřit nějaký fakt, všeobecnou pravdu, skutečnost. Něco nějak je a nezáleží na tom, jestli zmíněná činnost probíhá právě v tuto chvíli: 1) The earth goes around the sun. 2) Jack is a lawyer. 3) I don't smoke. 4) He comes from Canada.

5 2) Opakovaný děj Přítomný prostý se dále používá pro vyjádření opakovanosti děje, opět platí, že nezáleží, jestli děj probíhá právě teď. 1) He goes to the cinema every weekend. 2) She attends an English course on Mondays. 3) I go to the dentist twice a year. V této spojitosti se často používá: often, always, usually, every morning (evening, month), at the weekends, once a day, twice a week atd. V této spojitosti se často používá: often, always, usually, every morning (evening, month), at the weekends, once a day, twice a week atd.

6 3) Sliby, omluvy atd. Komplikovanější může být použití přítomného prostého času v případech, kdy něco slibujeme, radíme, souhlasíme s něčím apod. I zde se totiž používá prostý čas, i když slibujeme v momentě, kdy mluvíme. 1) I promise I will not do it again. 2) I agree. 3) What do you advise me? 4) I refuse to go there. 5) He intends to join us.

7 4) Jízdní řády Přítomný prostý čas se také může použít pro vyjádření budoucnosti. Pouze však pokud mluvíme o jízdních řádech, časových plánech atd. V těchto případech se totiž zmiňujeme o ději, který probíhá pravidelně. 1) The train leaves Prague at 3 p.m. and arrives in Brno at 6 p.m. 2) The film begins at 8 p.m. 3) When does the plane take off?

8 Zdroje http://www.helpforenglish.cz/article/2007012 101-pritomny-cas-prosty http://www.helpforenglish.cz/article/2007012 101-pritomny-cas-prosty MS PowerPoint Klipart - obrázky


Stáhnout ppt "Jméno autora:Mgr. Jiří Kala Škola:ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): červen 2013 Ročník:6. Tematická oblast: Anglická gramatika a slovní zásoba 1. Téma:Present."

Podobné prezentace


Reklamy Google