Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilŠimon Pokorný
1
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0479 Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_DOVAZENE_SKORAPKOVE_OVOCE_PR EZENTACE_12 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie Hradec Králové Ročník1. Vzdělávací oblastOdborné vzdělávání Vzdělávací oborPotraviny a výživa Tematický okruhOvoce TémaDovážené skořápkové ovoce Jméno autoraBc. Jarmila Vohradníková Vytvořeno dne20. 8. 2013 Metodický popis (anotace)Prezentace vytvořená v programu MS Powerpoint seznamující žáky s dováženým skořápkovým ovocem a jeho použitím v gastronomii. Prezentaci lze uložit rovněž ve formátu PDF a poskytnout ji žákům k jejich mimoškolnímu vzdělávání.
2
Dovážené skořápkové ovoce Z botanického hlediska – jednosemenné suché nepukavé plody s tvrdou skořápkou Jako ořechy se také označují i jiná semena s jedlým jádrem uzavřeným v tvrdé nebo křehké skořápce /burské oříšky/ Ořechy zdroj výživných látek a oleje
3
Dovážené skořápkové ovoce Obecně mají vysokou energetickou hodnotu Vysoký obsah vitamínu skupiny B Vitamín C neobsahují Vysoký obsah tuků – snadno žluknou Použití ořechů - univerzální
4
Dovážené skořápkové ovoce Skladování ořechů – nevyloupané – vydrží dlouho – chladná místnost a přístup vzduchu Vyloupané – mražení V dobře uzavřené nádobě v chladu
5
Dovážené skořápkové ovoce Použití v kuchyni Cukrařina – těsta, moučníky, ozdoby, zmrzliny Studená kuchyně – předkrmy v kombinaci se sýry Teplá kuchyně – doplněk pokrmů Doplněk vínu – pražené a solené
6
Dovážené skořápkové ovoce Nejznámější druhy dováženého skořápkového ovoce Kokos Arašídy Mandle Kaštan Pistácie Makadam Para ořechy Piniové oříšky Kešu oříšky Pekan Obr.1
7
Dovážené skořápkové ovoce Mandle Hořké a sladké Pistácie Zvané také jako zelené mandle Obr.2 Kokos Využívá se dužina, mléko Piniové oříšky Použití podobné jako arašídy
8
Dovážené skořápkové ovoce Arašídy Obr.3 Semena podzemnice olejné nazývané také jako burské oříšky Kešú Obvykle solené, vyrábí se z nich kešú máslo Kaštan Celé se jedí pečené, vařené nebo dušené
9
ZDROJE www.cs.wikipedia.cz www.en.wikipedia.cz PODHAJSKÁ, Zdenka. Kuchařské suroviny a přísady. Praha: Slovart, 1996, ISBN 80-85871-93-9. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora
10
Použité obrázky Obr.1 MARIOM. cs.wikipedia.org [online]. [cit. 11.11.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Crackedcoconut_PT.JPG http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Crackedcoconut_PT.JPG Obr.2 MUHAMMAD MAHDI KARIM. en.wikipedia.org [online]. [cit. 11.11.2013]. Dostupný na WWW: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Pistachio_macro_whitebackground_ NS.jpg http://en.wikipedia.org/wiki/File:Pistachio_macro_whitebackground_ NS.jpg Obr.3 HOHUM. cs.wikipedia.org [online]. [cit. 11.11.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:CashewSnack.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:CashewSnack.jpg
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.