Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilEmilie Kolářová
1
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
2
Důležitá složka potravy Vitamín je látka převážně rostlinného původu, která spolu s bílkovinami, tuky a sacharidy patří k základním složkám lidské potravy. Vitamíny usnadňují přeměny bílkovin, cukrů a tuků v buňkách živých organismů. Lidský organismus je až na některé výjimky nevyrábí. Při nedostatku vitamínů se mohou objevovat i velmi závažná onemocnění. 1
3
Rozdělení vitamínů V současné době je známo 13 základních typů vitamínů. Označujeme je písmeny velké abecedy. Rozdělují se do dvou skupin: a/ rozpustné ve vodě: B-komplex (B 1, B 2, B 6, B 12 ), C b/ rozpustné v tucích: A, D, E, K Úkol 1: Zařaď správně vitamíny A, B, C k obrázkům: 2 34
4
Kontrola úkolu 1 Rajče: C Ořechy: B Mrkev: A
5
Nejdůležitější vitamín C Projevy nedostatku: Snížení odolnosti proti infekci, zvýšená únava, krvácivost dásní, vypadávání zubů (kurděje). Zdroje: ovoce a zelenina. Význam: Působí na tvorbu vaziva, kosti a chrupavky, zvyšuje odolnost proti infekcím a urychluje hojení ran. Úkol 2: Napiš názvy rostlin bohatých na vitamín C: 5 6 8 Doporučená denní dávka vitamínu C je 60–100 mg. 2000 mg/100 g 200 mg/100 g 90 mg/100 g 120 mg/100 g 7
6
Kontrola úkolu 2 Paprika, šípek, černý rybíz, brokolice.
7
Vitamíny B, B-komplex Význam: Ovlivňují látkovou výměnu, nervovou soustavu, nezbytné pro udržení normální krvetvorby. Zdroje: Kvasnice, játra, srdce, ledviny nebo libové vepřové maso, klíčky obilovin, mléko, ořechy. Úkol 3: Podle obrázků napiš názvy potravin obsahující vitamín B: 910 12 11 Projevy nedostatku: zvýšená únavnost, křeče svalstva, sklon k zánětům nervů, poruchy ústní sliznice, pomalé hojení zánětů.
8
Kontrola úkolu 3 Mléko, kvasnice, ledviny, ořechy.
9
Vitamín A Význam: Je nutný pro tvorbu zrakového pigmentu používaného za nízkého osvětlení. Nedostatek vitamínu proto vede k šerosleposti. Vitamín A je také důležitý antioxidant. Dále je nezbytný pro udržování normální funkce sliznic cest dýchacích, trávících i močových. Projevy nedostatku: šeroslepost, nadměrné rohovatění kůže, poruchy vazivových struktur. Úkol 4: Podle obrázků napiš, ve kterých potravinách se vyskytuje nejvíce vitamínu A: Doporučená denní dávka je 0,8 mg. Zdroje: zelenina, plody, rybí tuk, játra, mléko, máslo, vejce. 13 141516 17
10
Kontrola úkolu 4 Ryby, mrkev, máslo, špenát, meruňky.
11
Vitamíny D, E, K Vitamín D Význam: Ovlivňuje látkovou výměnu vápníku a fosforu v lidském těle. Zdroje: ryby (rybí tuk), vnitřnosti, vejce, mléko. Projevy nedostatku: odvápnění kostí a zubů (zlomeniny, zvýšená kazivost zubů). Význam: Důležitý antioxidant, vliv na tvorbu pohlavních buněk a správný průběh těhotenství. Zdroje: rostlinné oleje, živočišné tuky, obilná zrna. Projevy nedostatku: poruchy vstřebávání tuků a činnosti pohlavních žláz, neplodnost. Význam: Ovlivňuje srážlivost krve, proces mineralizace kostí, buněčný růst. Zdroje: zelenina, maso, obiloviny, vejce, mléko. Projevy nedostatku: velké krvácení i při malém poranění, řídnutí kostí (osteoporóza). Vitamín EVitamín K 19 20 2122
12
Úkol 5: Zdroje Vitamínů D, E, K Podle obrázků na snímku 11 napiš, ve kterých potravinách jsou obsaženy vitamíny D, E, K:
13
Kontrola úkolu 5 Vitamín D – játra, vejce, ryby. Vitamín E – rostlinné oleje. Vitamín K – zelenina.
14
Úkol 6: Opakovací test:
15
Kontrola úkolu 6
16
Použité obrázky: Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2010-09-17], Dostupné pod licencí Public domain na http://www.wikimedia.org.http://www.wikimedia.org Obrázek 1: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mercat_de_la_boqueria.2.jpg Obrázek 6: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Schwarzejohannisbeere.jpg Obrázek 19: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fried_egg,_sunny_side_up.jpg Obrázek 22: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:L%C3%A9gumes_03.jpghttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mercat_de_la_boqueria.2.jpghttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Schwarzejohannisbeere.jpghttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fried_egg,_sunny_side_up.jpghttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:L%C3%A9gumes_03.jpg Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2010-09-17], Dostupné pod licencí Creative Commons na http://www.wikimedia.org.http://www.wikimedia.org Obrázek 2: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fruit3.JPGhttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fruit3.JPG Obrázek 3: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hazelnuts_02.jpghttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hazelnuts_02.jpg Obrázek 4, 14: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Karotten.JPGhttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Karotten.JPG Obrázek 5: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Rosa_rubiginosa.jpeghttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Rosa_rubiginosa.jpeg Obrázek 7: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:%C3%83%C2%83%C2%94%C3%A3%C2%83%C2%BC%C3%A3%C2%83%C2%9E%C3%A3 %C2%83%C2%B3_green_pepper-garden.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:%C3%83%C2%83%C2%94%C3%A3%C2%83%C2%BC%C3%A3%C2%83%C2%9E%C3%A3 %C2%83%C2%B3_green_pepper-garden.jpg Obrázek 8: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Broccoli_bunches.jpghttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Broccoli_bunches.jpg Obrázek 9: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Wet_yeast.JPGhttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Wet_yeast.JPG Obrázek 10: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kidnies_lamb.jpghttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kidnies_lamb.jpg Obrázek 11: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Buttermilk-(right)-and-Milk-(left).jpghttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Buttermilk-(right)-and-Milk-(left).jpg Obrázek 12: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:L%C3%ADskov%C3%A9_o%C5%99echy.jpghttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:L%C3%ADskov%C3%A9_o%C5%99echy.jpg Obrázek 13: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Rainbow_Runners.jpghttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Rainbow_Runners.jpg Obrázek 15: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Spinazie_vrouwelijke_plant_(Spinacia_oleracea_female_plant).jpghttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Spinazie_vrouwelijke_plant_(Spinacia_oleracea_female_plant).jpg Obrázek 16: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Apricots_one_open.jpghttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Apricots_one_open.jpg Obrázek 17: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Butterdose.jpghttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Butterdose.jpg Obrázek 18: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Leber_Schaf.jpghttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Leber_Schaf.jpg Obrázek 20: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Uzen%C3%A1_makrela.jpghttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Uzen%C3%A1_makrela.jpg Obrázek 21: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Oil3.jpghttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Oil3.jpg Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.