Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Úvod do kybernetiky Kybernetika se zabývá dynamikou komplexních soustav z hlediska řízení procesů, které v nich probíhají. Řízení je společný název pro.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Úvod do kybernetiky Kybernetika se zabývá dynamikou komplexních soustav z hlediska řízení procesů, které v nich probíhají. Řízení je společný název pro."— Transkript prezentace:

1 Úvod do kybernetiky Kybernetika se zabývá dynamikou komplexních soustav z hlediska řízení procesů, které v nich probíhají. Řízení je společný název pro ovládání a regulaci

2  Pojem systém je abstraktní pojem, musíme si ho proto blíže vysvětlit: Příklad: Jízdní kolo: - skládá se ze součástek – to jsou jeho jednotlivé - skládá se ze součástek – to jsou jeho jednotlivé prvky. prvky. - součástky jsou spojeny určitými vazbami (konstrukce kola) - součástky jsou spojeny určitými vazbami (konstrukce kola) - kolo tvoří celek, který dokážeme odlišit od okolí - kolo tvoří celek, který dokážeme odlišit od okolí - na kolo působí určité definované vlivy - na kolo působí určité definované vlivy - kolo umožňuje nějaký proces (jízdu). - kolo umožňuje nějaký proces (jízdu).

3 Kybernetika využívá poznatky z : teorie systémů teorie informace teorie regulace teorie algoritmů teorie her Vztahy systému a jeho okolí nazýváme vazby. Existují : látkové vazby (např.přívod kapaliny) energetické vazby (přívod paliva) energetické vazby (přívod paliva) informační vazby (informace o informační vazby (informace o teplotě) teplotě)

4 Teorie informace se zabývá vznikem informace v nějakém systému,jejím přenosem a zpracováním. Teorie regulace se zabývá příčinami a důsledky rušivých vlivů, působících na regulovanou soustavu. Teorie algoritmů – algoritmus je předpis, podle kterého se po konečném počtu operací dojde k výsledku. Teorie her se zabývá problémem, jak reagovat na vnější vlivy, aby výsledek byl nejvhodnější. nejvhodnější.

5 Axiom kauzality: Následky nemohou předběhnout své příčiny, naopak za svými příčinami se více či méně opožďují. Následky nemohou předběhnout své příčiny, naopak za svými příčinami se více či méně opožďují. vztah příčinanásledek Systém je řiditelný, pakliže změnou vstupních signálů lze v konečném čase dosáhnout požadovaného stavu výstupu. Příklad: Volantem automobilu lze natáčet kola jen do určitého rozsahu

6 Shrnutí: Kybernetika je věda o procesech přenosu, Kybernetika je věda o procesech přenosu, zpracování a zachování informace, která zpracování a zachování informace, která studuje způsoby tvorby, stavby a transformace studuje způsoby tvorby, stavby a transformace algoritmů, popisujících procesy řízení, které algoritmů, popisujících procesy řízení, které probíhají ve skutečnosti. probíhají ve skutečnosti.

7 Použitá literatura: 1)Ing. Branislav Lacko, Ing. Pavel Beneš, Ing. Ladislav Maixner, Ing. Ladislav 1)Ing. Branislav Lacko, Ing. Pavel Beneš, Ing. Ladislav Maixner, Ing. Ladislav Šmejkal : Automatizace a automatizační technika I – Systémové pojetí Šmejkal : Automatizace a automatizační technika I – Systémové pojetí automatizace, automatizace, Computer Press Praha 2000 Computer Press Praha 2000


Stáhnout ppt "Úvod do kybernetiky Kybernetika se zabývá dynamikou komplexních soustav z hlediska řízení procesů, které v nich probíhají. Řízení je společný název pro."

Podobné prezentace


Reklamy Google