Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 14.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 14."— Transkript prezentace:

1 STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 14

2 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Č. projektu : CZ. 1. 07/1.5.00/34.0921 Škola: Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Městec Králové, T.G. Masaryka 4 Kód DUMu: VY_32_INOVACE_SUR_274 Název materiálu: Druhy medu Autor: Mgr. Ilona Ottová Tematická oblast: Cukry Ročník: 1. obor Cukrář Datum tvorby: Květen 2013 Anotace: Materiál slouží k výkladu a procvičení druhů, skladování, použití a významu medu ve výživě Metodický pokyn: Prezentace je určena jako výklad do hodiny i jako materiál k samostudiu pracovního listu a písemné práce

3

4  Med rozlišujeme podle druhu nektaru nebo sladké šťávy, ze kterých byl med získán.  Obr. č. 2 Barevná škála jedno druhových a smíšených medů

5  Lipový med – nejkvalitnější, snadno krystalizuje; má světlou nažloutlou barvu, chuť a vůně po lipovém květu.  Akátový med – nesnadno krystalizuje; bezbarvý až světle žlutý, chuť a vůně po akátovém květu.  Jetelový (vojtěškový) med – snadno tuhne a krystalizuje; bezbarvý až nažloutlý, příjemné chuti a vůně.

6  Med z květů ovocných stromů – snadno krystalizuje; světlé odstíny, příjemné chuti a vůně, med sebraný z višňových květů může mít nahořklou chuť.  Vřesový med – je hustý a dlouho tekutý; červená až červenohnědá barva, silná vůně a chuť.  Pohankový med – snadno krystalizuje, nevhodný jako stolní med; červenohnědá až temněhnědá barva, nepříjemné vůně a natrpklá chuť.

7  Med z řepky a ohnice – snadno krystalizuje a tuhne (podobá se sádlu); citronově žlutá barva, vůně po řepce, chuť olejnatá ne příliš lahodná.  Medovicový (lesní) med – nesnadno krystalizuje, na trhu velmi žádaný a ceněný; tmavě hnědá až tmavá barva, obsahuje více fruktózy, má lahodnou chuť a vůni.

8  Květový (nektarový med) – rychle krystalizuje, ceněn v lidovém léčitelství, pochází z nektarů léčivých rostlin; světlá barva, má vyšší obsah fruktózy a glukózy, pylových zrn, rostlinných hormonů, aromatických látek a éterických olejů.  Smíšený med – směs květových a medovicových medů, má výhody medovicových i květových medů; přirozené mísení a zpracování včelami v úlu.

9  Pastový (pastovaný) med – přírodní květový nebo medovicový med speciálně upravený šleháním do pastovité konzistence  Zpracování se provádí za studena bez dalších přísad.  Výhodou je – v průběhu skladování si uchovává dobře roztíratelnou konzistenci, bělavou až nažloutlou konzistenci, uchovává si všechny cenné látky.

10  Lipový  Pastovaný  akátový  Lesní  Květový  Slunečnicový

11  Med uchováváme v uzavřeném obalu, velmi snadno přijímá vzdušnou vlhkost, proto skladujeme ve skle, keramice, nerezových kovech.  Skladujeme v suchu, tmavé místnosti bez přístupu slunečních paprsků, při teplotě nejvýše 20 - 25°C a vlhkosti maximálně 70%.  Med snadno přijímá cizí pachy, proto jej skladujeme oddělený od aromatických látek.  Doba skladování je 6 měsíců od naplnění do spotřebitelských obalů.

12  Výroba trvanlivého pečiva, perníků, sušenek, piškotů, sucharů, bonbónů.  Výroba perníkových těst – medovník, medové koláčky, tyčinky, tvarovaný perník, zdobený perník.  Surovina pro výrobu nápojů – medovina, medové pivo, víno, ocet.  Med dodává všem produktům aromatičtější a typickou medovou chuť.

13

14  Med:  Má vysokou biologickou hodnotu, snadnou stravitelnost, vysoký obsah vitamínů a léčivých látek, je hodnotným sladidlem.  Doporučuje se ke slazení pro děti, dospělé, starší lidi i rekonvalescenty.  V lidovém léčitelství využíván jako lék, prostředek k rychlé regeneraci, při únavě a nemoci – rychlé vstřebávání do krve.

15  Svíčky  Kosmetika  Medová vína  Medovina  mýdla

16  Včelí matka žije 3 až 5 let, jarní dělnice asi 6 týdnů a zimní včely asi 9 měsíců.  Za jeden den donese včelstvo ve snůšce okolo 5 kg sladiny.  Ve včelstvu v plné snůšce žije okolo 70 tisíc jedinců.  V době největšího rozvoje naklade matka 1200 až 1500 vajíček za den.

17  Včely se dorozumívají pomocí tanečků.  Včela létá za snůškou až 5 km, ale efektivní sběr je okolo 2 km.  Vývoj včely dělnice trvá 21 dní a trubce 24 dní.  Včely nikdy nespí, ani v zimě, svalovou činností a pomalým trávením zásob vytvářejí teplo, uvnitř zimního chumáče je 20 – 36°C.  Aby včela nasbírala 1 kg medu musí navštívit 5 miliónů květů.  Včelími produkty jsou – med, propolis, mateří kašička a vosk.

18

19  1. Podle jakého parametru rozlišujeme druhy medů?  2. Které druhy medů znáte?  3. Jaké jsou podmínky skladování medu?  4. Znáš nějaké výrobky vyrobené z včelích produktů?  5. Které potravinářské výrobky jsou vyrobeny z medu?

20  BLÁHA, Ludvík. KOPOVÁ, Ivana. ŠREK, František. Suroviny – pro učební obor Cukrář, Cukrářka. 4. vyd. Praha: Informatorium. 2007. 257s. ISBN 978 – 80 – 7333-000-2  Obr. č. 1 ROSSLER, Josef. salvia-zdravavyziva.cz [online]. [cit. 30.5.2013]. Dostupný na WWW: http://www.salvia- zdravavyziva.cz/?vceli-med,4http://www.salvia- zdravavyziva.cz/?vceli-med,4  Obr. č. 2 NEUVEDEN, Autor. mendelu.cz [online]. [cit. 30.5.2013]. Dostupný na WWW: http://user.mendelu.cz/apridal/skripta/obsah.htm http://user.mendelu.cz/apridal/skripta/obsah.htm  Obr. č. 3,4, 5, 6, 7, 8 ŠIMŮNEK, Jaroslav. med-medovina.cz [online]. [cit. 30.5.2013]. Dostupný na WWW: http://www.med-medovina.cz/category.php?id_category=44&p= http://www.med-medovina.cz/category.php?id_category=44&p  Obr. č. 9 VČELKA, Lenka. blogspot.cz [online]. [cit. 30.5.2013]. Dostupný na WWW: http://lenkavcelka.blogspot.cz/2012/01/pernikovy-special.html http://lenkavcelka.blogspot.cz/2012/01/pernikovy-special.html  Obr. č. 10 HOMOLOVÁ, Anna. volny.cz [online]. [cit. 30.5.2013]. Dostupný na WWW: http://www.volny.cz/vrh/fotogalerie-dekorativni.html  Obr. č. 11 KUŤÁKOVÁ, Jana. angelos.cz [online]. [cit. 30.5.2013]. Dostupný na WWW: http://www.angelos.cz/fotoalbum/zdrava-vyziva/medove-bonbony-special.html http://www.angelos.cz/fotoalbum/zdrava-vyziva/medove-bonbony-special.html  Obr. č. 12 JANOUŠEK. nasevcela.cz [online]. [cit. 30.5.2013]. Dostupný na WWW: http://nasevcela.cz/wp- content/uploads/2012/06/l13671.jpghttp://nasevcela.cz/wp- content/uploads/2012/06/l13671.jpg  Obr. č. 13, 14, 15, 17 KLEINOVÁ, Martina. vcelarskeprodukty.cz [online]. [cit. 30.5.2013]. Dostupný na WWW: http://www.vcelarskeprodukty.cz/katalog-produktu/prirodni-medova-mydla/levandulove-medove-mydlo/ http://www.vcelarskeprodukty.cz/katalog-produktu/prirodni-medova-mydla/levandulove-medove-mydlo/  Obr. č. 16 NEUVEDEN, Autor. wikimedia.org [online]. [cit. 30.5.2013]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8d/Trnavska_medovina.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8d/Trnavska_medovina.jpg  Obr. č. 18 ČERMÁK, K.. vigorbee.cz [online]. [cit. 30.5.2013]. Dostupný na WWW: KRUPIČKA, Aleš. obesity-news.cz [online]. [cit. 30.5.2013]. Dostupný na WWW: http://www.obesity-news.cz/?id=6http://www.obesity-news.cz/?id=6


Stáhnout ppt "STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 14."

Podobné prezentace


Reklamy Google