Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilPatrik Prokop
1
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.1313.1K Stupeň a typ vzděláváníStřední vzdělání s výučním listem, odborné učiliště Vzdělávací oblastChování pracovníků ve službách, stravovací služby Vzdělávací oborPotraviny a výživa Vzdělávací okruhCukr Druh učebního materiáluPrezentace, samostatná práce Cílová skupinaŽák, 15 - 19 let AnotacePrezentace seznamuje žáky s cukry – význam, druhy, použití, skladování Speciální vzdělávací potřeby- ano - Klíčová slova Cukry – řepný, třtinový, javorový, tržní druhy cukru, obohacené cukry, použití, skladování Datum9.4.2013 Potraviny a výživa – Cukr
2
C UKR Význam, druhy, použití, skladování
3
V ÝZNAM CUKRU Je vysoce energeticky hodnotná potravina Rychle se v organismu vstřebává Je lehce stravitelná potravina
4
D RUHY CUKRU Řepný cukr: Vyrábí se z řepy cukrovky, která se pěstuje v našem podnebí
5
D RUHY CUKRU Třtinový cukr: Vyrábí se z cukrové třtiny, která roste v tropickém podnebí – Kuba, Brazílie, Mexiko, Indie
6
D RUHY CUKRU Javorový sirup: Vyrábí se z kanadského javoru, prodává se ve formě sirupu
7
D RUHY CUKRU Sacharóza – řepný a třtinový cukr Maltóza – sladový cukr Laktóza – mléčný cukr Glukóza – hroznový cukr Fruktóza – ovocný cukr
8
T RŽNÍ DRUHY CUKRU Krystalový cukr – hrubý, polojemný, jemný, krupice, cukr hygienicky balený Práškový cukr – pudr, moučka Kostkový cukr – kostkový, bridž, moka, hygienicky balený cukr
9
D RUHY CUKRU PODLE ZPRACOVÁNÍ Rafinovaný cukr – je cukr bílý- bělený vápnem Nerafinovaný cukr – je cukr hnědý – přírodní, má vyšší obsah biologicky hodnotných látek
10
C UKRY OBOHACENÉ Vanilkový – používá se k dochucování moučníků Skořicový – používá se k dochucování moučníků Želírovací – používá se k výrobě marmelád, zavařenin Barevný - používá se ke zdobení pečiva, čokoládových výrobků
11
P OUŽITÍ CUKRU Ke slazení pokrmů a nápojů K přípravě moučníků K přípravě zmrzlin K přípravě cukrářských výrobků Ke konzervování ovoce
12
S KLADOVÁNÍ CUKRU V suchém skladu V neporušených obalech
13
N ADMĚRNÉ POUŽÍVÁNÍ CUKRU Nadměrné používání cukru vede: k poruchám životosprávy ke vzniku zubního kazu k onemocnění cukrovkou k otylosti až obezitě
14
S AMOSTATNÝ ÚKOL 1. Jaké jsou druhy tržního cukru? 2. Jak se skladuje a používá cukr?
15
P OUŽITÁ LITERATURA Šebelová,Marie,: Potraviny a výživa,Parta,2000,ISBN 80- 7320-010-4 Obrázky: [cit. 2012-17-10]. Dostupný pod licencí Microsoft Office 2010 na WWW: <http://office.microsoft.com/cs-cz/imageshttp://office.microsoft.com/cs-cz/images
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.