Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilMarcel Esterka
1
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0565 Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_541 Spotřeba potravin a výroba mouky 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace Autor:Ing. Jan Tesarčík Průřezové téma:Člověk a svět práce Tématický celek:Technologické procesy Ročník:4 Datum tvorby:01.09.2012 Datum a místo ověření: 06.09.2012 Druh učebního mater.: Prezentace Anotace: Výklad nové látky, suroviny pro mlynářský průmysl, výkup surovin, hodnocení zrna Klíčová slova: zrno, lepek, čištění, Metodický pokyn:Určeno k výkladu do hodiny i k samostudiu. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů
2
Průměrná spotřeba potravin na obyvatele v České republice Maso 80 kg Ryby 6 kg Mléko a výr. 243 kg –Mléko 60 l Vejce 240 ks Tuky a oleje 26 kg –Máslo 5 kg Cukr 36 kg med 0,4 kg Mouka 110 kg Sýry 13 kg Brambory 70 kg Zelenina 80 kg Ovoce 84 kg Víno 19 l Lihoviny (40%) 7 l Pivo 144 l
3
VÝROBA MOUKY v ČR je zhruba 70 mlýnů nejbližší u nás je mlýn Herber na Palhanci. spotřeba mouky v ČR 110 kg/ob. pracovníci mlýna –Stárek - vedoucí výroby - má na starosti technologii mlýna –Mládek - vedoucí směny obr. 1
4
obr. 2
5
Nejbližší mlýn u nás obr. 3
6
Mlynářské výrobky: světlá moukapšenice špaldová moukaspeciální pšenice tmavá moukažito mouka bez lepkukukuřice kroupyječmen jáhlyproso ovesné vločkyoves pohankové vločkypohanka
7
pšenice hladká mouka obr. 3obr. 4
8
obr. 5obr. 6
9
žito tmavá mouka obr. 7obr. 8
10
kukuřice proso obr. 9obr. 10
11
ječmen kroupy obr. 11obr. 12
12
oves ovesné vločky obr. 13obr. 14
13
pohanka obr. 15
14
Z čeho se vyrábí mouka? obilka je tvořena –obaly 10 % hmotnosti –klíčkem 5 % hmotnosti –endospermem 85 % hmotnosti mouka se vyrábí z endospermu - před mletím se tedy musí ostatní oddělit důležité pro endosperm je obsah lepku
15
Co to je lepek? řadíme jej mezi bílkoviny má schopnost vázat vodu a škrob –zvětšuje objem –tvoří pružný gel díky lepku je těsto pružné a vláčné hodnocení –množství se uvádí v % u obilí musí být obsah větší než 23 % –kvalita v gluten indexu
16
Návoz suroviny do mlýna obr. 16
17
Kontrola kvality obilí při příjmu: prvotní kontrola –provádí se ještě než dojde k vysypání obilí do násypníku –kontrolují se příměsi, nečistoty, cizopasníci, zápach vlhkost - 14 % –pokud vyhovuje - vyloží se obr. 17
18
vyložení obilí do zásobníku obr. 18
19
Kontrola kvality obilí při příjmu: další kontrola –lepek více jak 23 % = vláčnost pečiva –pádové číslo udává kvalitu endospermu pro pekařské využití je ovlivněno počasím v době dozrávání –objemová hmotnost –vyrovnanost podle kvality se obilí uskladní do jednotlivých zásobníků obr. 19
20
obr. 1 JEAN-POL GRANDMONT. Watermill [online]. [cit. 4.2.2013]. Dostupný na WWW: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Braine-le-Ch%C3%A2teau_JPG02.jpg obr. 2 STEVEN FRUITSMAAK. Větrné mlýny v Řecku [online]. [cit. 4.2.2013]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/88/Windmill_Antimahia_Kos.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/88/Windmill_Antimahia_Kos.jpg obr. 3 - 19 foto autor
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.