Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilVít Valenta
1
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0565 Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_576_ Jatečné zpracování zvířat 2 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace Autor:Ing. Jan Tesarčík Průřezové téma:Člověk a svět práce Tématický celek:Technologické procesy Ročník:4 Datum tvorby:20.03.2013 Datum a místo ověření:02.04.2013 Druh učeb. materiálu: Prezentace, Anotace: vyjmutí a rozdělení vnitřností, dělení JOT, využití kůže, kostí a střev Klíčová slova: droby, JOT, kůže, střeva, kosti Metodický pokyn:Určeno k výkladu do hodiny i k samostudiu. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů
2
5) vnitřní jatečné opracování vyjmutí vnitřností z tělních dutin jde o rychlost - střeva = mikroorganismy max. do 45 minut po omráčení otevření dutiny pánevní, břišní a hrudní do vyšetření musí být vnitřnosti na porážkové lince synchronní s jatečným trupem
3
6) půlení jatečně opracovaného těla a veterinární prohlídka nepůlí se těla ovcí, koz a telat důvody půlení snadnější manipulace vyjmutí mozku a míchy - požadavek veterinářů veterináři podmínky pro práci musí vytvořit provozovatel chladírenský prostor pro pozastavené kusy výsledek maso poživatelné x nepoživatelné
4
Hovězí JOT obr. 1
5
Vepřové JOT obr. 2
6
7) vedlejší jatečné produkty a odpady droby - choulostivější než svalovina rozdělení droby I - játra, srdce, jazyk droby II - hlava, brzlík, byčí žlázy, mozek, ledviny, slezina, dršťky droby III - vemena, plíce, krev - živná půda pro mikroorganismy jen 3 % pro potravinářské účely - duté nože velmi přísné na hygienu ostatní využita pro krmné účely
7
kůže surovina pro kožedělný průmysl střeva - jako obaly masných výrobků lepší tepelné opracování lepší chutnost stravitelná - ruzná délka a tloušťka - problém při plnění - trhají se
8
farmaceutické suroviny žlázy s vnitřní sekrecí kosti výsekové - součást masa technické - krmivo - kostní moučka chrupavky a šlachy - výroba klihu ostatní produkty a odpady vlákna, rohovina a tuk
9
obr. 1 USDA. Beef inspection USDA [online]. [cit. 31.3.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Beef_inspection_USDA.jpg obr. 2 RAINER ZENZ. Meat from a pig [online]. [cit. 31.3.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Schwein-Ganz.png#file
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.