Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilVlastimil Vítek
1
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál byl vytvořen v rámci OP VK 1.5 – EU peníze středním školám. Zástupci aminokyselin VY_32_INOVACE_130319 8. února 2014
2
GLYCIN nejjednodušší z proteinogenních AMK není opticky aktivní kolagen obsahuje 1/3 glycinu ve velkém množství také v elastinu inhibiční přenašeč v CNS poprvé izolován v r. 1820 z želatiny ve velkém množství – cukrová třtina E640 – používá se jako látky zvýrazňující aroma - zlepšuje želírovací schopnosti alginátů, škrobu, pektinu []
3
ALANIN nejobvyklejší aminokyselina v proteinech podílí se na dopravě NH 3 ze svalů do jater není esenciální – při nedostatku může být v těle vytvořen [2]
4
CYSTEIN obsahuje thiolovou skupinu - SH tvoří disulfidické můstky E 920 získává se z drceného peří, vlasů používá se při výrobě pekařských výrobků – zlepšuje kvalitu těsta v ovocných džusech jako antioxidant – zabraňuje ztrátám vitamínu C oxidací přírodní zdroje: cibule, česnek, brokolice, oves [3]
5
KYSELINA GLUTÁMOVÁ glukogenní neesenciální aminokyselina většina bílkovin – 20% Glu volná – houby, rajčata, parmazán v organismu důležitá pro přenos nervového vzruchu E 620 - antioxidant - kořenící směsi [4]
6
GLUTAMAN SODNÝ sůl kyseliny glutámové „umami“ – vynikající chuť izolována z řasy Laminaria japonica kombu průmyslově se vyrábí z melasy [5] [6]
7
K. γ - aminomáselná GABA inhibiční neurotransmiter v mozku savců neproteinogenní aminokyselina u člověka – zodpovědná za regulaci svalového tonu [7]
8
Použité zdroje: [1]BENJAH-BMM27.[cit.2014-08-02] Dostupný pod licencí Public domain na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Glycine-skeletal.png http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Glycine-skeletal.png [2]PAGINAZERO.[cit.2014-08-02] Dostupný pod licencí Public domain na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Amminoacido_alanina_formula.png http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Amminoacido_alanina_formula.png [3]BENJAH-BMM27.[cit.2014-08-02] Dostupný pod licencí Public domain na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:L-cysteine-skeletal.png http://commons.wikimedia.org/wiki/File:L-cysteine-skeletal.png [4]AVITEK.[cit.2014-08-02] Dostupný pod licencí Public domain na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mol_geom_kys-glutamova.PNG http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mol_geom_kys-glutamova.PNG [5]AVITEK.[cit.2014-08-02] Dostupný pod licencí Public domain na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Strukt_vzorec_glutaman-Na- H20.PNG?uselang=cs http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Strukt_vzorec_glutaman-Na- H20.PNG?uselang=cs [6][cit.2014-08-02] Dostupný pod licencí Public domain na http://www.prirodovedci.cz/chemik/clanky/glutamat-sodny-syndrom-cinskych- restauraci http://www.prirodovedci.cz/chemik/clanky/glutamat-sodny-syndrom-cinskych- restauraci [7]NEUROtiker.[cit.2014-08-02] Dostupný pod licencí Public domain na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gamma-Aminobutters%C3%A4ure_- _gamma-aminobutyric_acid.svg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gamma-Aminobutters%C3%A4ure_- _gamma-aminobutyric_acid.svg
9
Použité zdroje: [8] VRBOVÁ, Tereza. VímE954, co jímE551?: aneb: průvodce "Éčky" v potravinách. EcoHouse, 2001. ISBN 80-238-7504-3.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.