Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál."— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál byl vytvořen v rámci OP VK 1.5 – EU peníze středním školám. Zástupci aminokyselin VY_32_INOVACE_130319 8. února 2014

2 GLYCIN  nejjednodušší z proteinogenních AMK  není opticky aktivní  kolagen obsahuje 1/3 glycinu  ve velkém množství také v elastinu  inhibiční přenašeč v CNS  poprvé izolován v r. 1820 z želatiny  ve velkém množství – cukrová třtina  E640 – používá se jako látky zvýrazňující aroma - zlepšuje želírovací schopnosti alginátů, škrobu, pektinu []

3 ALANIN  nejobvyklejší aminokyselina v proteinech  podílí se na dopravě NH 3 ze svalů do jater  není esenciální – při nedostatku může být v těle vytvořen [2]

4 CYSTEIN  obsahuje thiolovou skupinu - SH  tvoří disulfidické můstky  E 920  získává se z drceného peří, vlasů  používá se při výrobě pekařských výrobků – zlepšuje kvalitu těsta  v ovocných džusech jako antioxidant – zabraňuje ztrátám vitamínu C oxidací  přírodní zdroje: cibule, česnek, brokolice, oves [3]

5 KYSELINA GLUTÁMOVÁ  glukogenní neesenciální aminokyselina  většina bílkovin – 20% Glu  volná – houby, rajčata, parmazán  v organismu důležitá pro přenos nervového vzruchu  E 620 - antioxidant - kořenící směsi [4]

6 GLUTAMAN SODNÝ  sůl kyseliny glutámové  „umami“ – vynikající chuť  izolována z řasy Laminaria japonica kombu  průmyslově se vyrábí z melasy [5] [6]

7 K. γ - aminomáselná  GABA  inhibiční neurotransmiter v mozku savců  neproteinogenní aminokyselina  u člověka – zodpovědná za regulaci svalového tonu [7]

8 Použité zdroje: [1]BENJAH-BMM27.[cit.2014-08-02] Dostupný pod licencí Public domain na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Glycine-skeletal.png http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Glycine-skeletal.png [2]PAGINAZERO.[cit.2014-08-02] Dostupný pod licencí Public domain na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Amminoacido_alanina_formula.png http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Amminoacido_alanina_formula.png [3]BENJAH-BMM27.[cit.2014-08-02] Dostupný pod licencí Public domain na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:L-cysteine-skeletal.png http://commons.wikimedia.org/wiki/File:L-cysteine-skeletal.png [4]AVITEK.[cit.2014-08-02] Dostupný pod licencí Public domain na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mol_geom_kys-glutamova.PNG http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mol_geom_kys-glutamova.PNG [5]AVITEK.[cit.2014-08-02] Dostupný pod licencí Public domain na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Strukt_vzorec_glutaman-Na- H20.PNG?uselang=cs http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Strukt_vzorec_glutaman-Na- H20.PNG?uselang=cs [6][cit.2014-08-02] Dostupný pod licencí Public domain na http://www.prirodovedci.cz/chemik/clanky/glutamat-sodny-syndrom-cinskych- restauraci http://www.prirodovedci.cz/chemik/clanky/glutamat-sodny-syndrom-cinskych- restauraci [7]NEUROtiker.[cit.2014-08-02] Dostupný pod licencí Public domain na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gamma-Aminobutters%C3%A4ure_- _gamma-aminobutyric_acid.svg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gamma-Aminobutters%C3%A4ure_- _gamma-aminobutyric_acid.svg

9 Použité zdroje: [8] VRBOVÁ, Tereza. VímE954, co jímE551?: aneb: průvodce "Éčky" v potravinách. EcoHouse, 2001. ISBN 80-238-7504-3.


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál."

Podobné prezentace


Reklamy Google