Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/14.0193
2
Modul 1 Hygiena živočišných produktů HYGIENA ZVĚŘINY
3
Slide 2…atd Obsah: 1. Charakteristika a definice masa 2. Dělení zvěřiny dle pokryvu těla 3. Dělení zvěřiny dle velikosti 4. Charakteristické vlastnosti zvěřiny 5. Hygienické požadavky na zvěřinu 6. Mikrobiologické vyšetření zvěřiny 7. Jednotlivé druhy masa zvěřiny 8. Konec prezentace
4
Charakteristika a definice Zvěřina Je maso a poživatelné části těl lovné zvěře, žijící v přírodě nebo chované pro lov.
5
Dělení zvěře Srstnatá vysoká (spárkatá) - jelen, srnec, daněk Srstnatá nízká – zajíc, králík, liška Pernatá – koroptev, křepelka, bažant, krocan divoký Pernatá drobná lesní – tetřev, jeřáb Pernatá drobná vodní – kachna divoká, husa divoká Černá – divoké prase
6
Dělení zvěře podle pokryvu těla srstnatá pernatá
7
Dělení zvěře podle pokryvu těla srstnatá pernatá
8
Dělení zvěře podle velikosti drobná spárkatá
9
Co do zvěřiny nepatří? Maso šelem: Psovitých Kočkovitých Lasicovitých Maso opic
10
Je maso volně žijících zvířat, která byla ulovena povoleným způsobem Maso má vysokou biologickou hodnotu Maso má vysoký obsah bílkovin a esenciálních mastných kyselin Maso má nízký obsah tuku (1-2%) Maso obsahuje méně cholesterolu Maso má vysoký obsah aromatických látek. Charakteristické vlastnosti
11
Maso má vysoký obsah minerálních látek a vitamínů Maso má tmavou barvu – vyšší obsah svalového barviva Maso má vynikající údržnost (nekazí se) Maso má jemnější strukturu Maso obsahuje méně vaziva Maso zvěřiny j e velmi zdravé a kvalitní maso Loví se pouze určené druhy zvířat Charakteristické vlastnosti
12
Hygienické požadavky: Zvěřina nesmí být : znečištěna rozstřílená napadená parazity vyhublá Musí pocházet ze zdravé zvěře
13
Hygienické požadavky: Nesmí být z uštvané zvěře – chybí glykogen Nesmí být zapařená, plesnivá Po ulovení musí být zvěř prohlédnuta speciálně proškolenou osobou, která vlastní licenci
14
Napadení parazity:
15
Roztříštěná svalovina:
16
Laboratorní vašetření zvěřiny
17
Laboratorní vyšetření zvěřiny Trichineloskopie - j e povinné vyšetření u jatečně poražených prasat divokých prasat koní oslů a jim podobným jezevců medvědů nutrií Pokud svalovina těchto zvířat je určena pro hromadnou spotřebu
18
Laboratorní vyšetření zvěřiny Trichineloskopie - metody trávící metoda kompresní metoda Podle předpisu EU musí být vyšetření provedeno trávící metodou Kompresní metoda je jen orientační
19
Laboratorní vyšetření zvěřiny Mikroskopické vyšetření Vyšetření svaloviny na trichinelózu trichineloskopie
20
Jednotlivé druhy masa Srstnatá zvěř vysoká: jelenní maso
21
Jednotlivé druhy masa Srstnatá zvěř vysoká: srnčí maso
22
Jednotlivé druhy masa Srstnatá zvěř vysoká: dančí maso
23
Jednotlivé druhy masa Černá zvěř : maso divokého prasete
24
Jednotlivé druhy masa muflonní maso
25
Jednotlivé druhy masa Srstnatá zvěř nízká: zaječí maso
26
Jednotlivé druhy masa Srstnatá zvěř nízká: králičí maso
27
Jednotlivé druhy masa Pernatá zvěř drobná: koroptev
28
Jednotlivé druhy masa Pernatá zvěř drobná: křepelka
29
Jednotlivé druhy masa Pernatá zvěř drobná: bažant
30
Jednotlivé druhy masa Pernatá zvěř drobná: divoký krocan
31
Jednotlivé druhy masa Pernatá zvěř vodní: divoká kachna
32
Jednotlivé druhy masa Pernatá zvěř vodní: divoká husa
33
Děkujeme za pozornost MVDr.Michaela Jobová MVDr.Hana Vrajová
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.