Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky 2.6.2 Ukládání kabelů Obor:Elektrikář.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky 2.6.2 Ukládání kabelů Obor:Elektrikář."— Transkript prezentace:

1 Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky 2.6.2 Ukládání kabelů Obor:Elektrikář silnoproud Ročník:2. Vypracoval:Bc. Josef Dulínek

2 Způsoby ukládání zapuštěných rozvodů: Podle způsobu uložení rozvodů se rozlišují instalace: ● v omítce ● pod omítku ● v dutých stěnách ● do betonu ● do stropu a podlah

3 Instalace v omítce: - používají se kulaté nebo ploché vodiče se zvláštním příslušenstvím pro polozapuštěnou montáž VÝHODY: minimální požadavky na stavební úpravy, rychlejší montáž v porovnání s uložením pod omítku při materiálových úsporách a zmenšení počtu pracovních etap.

4 Instalace v omítce: NEVÝHODY: vedení nelze opravit nebo vyměnit bez porušení omítky a vyčnívající víčka přístrojů mohou narušovat vzhled interiéru. Také zranitelnost vedení je o něco větší než při uložení pod omítku.

5 Instalace v omítce: Pro rozvody v omítce jsou určeny: ● vodiče s dvojitou izolací ● ploché vodiče Užívají se pro: ● světelné ● zásuvkové ● jednofázové samostatné obvody pro spotřebiče v místnostech bytu

6 Montáž v novostavbách vyžaduje rozdělení prací do následujících etap: - vyznačení trasy vedení, kladení vodičů, krabic a zapojení rozvodek - pokud nebylo použito uložení krabic do vyfrézovaných dutin pomocí upevňovacích třmenů, je nutno zařadit před montáží přístrojů čištění krabic a víček - montáž přístrojů a spotřebičů

7 Instalace pod omítkou: - rozvody se ukládají do připravených vyfrézovaných, případně vysekaných drážek a otvorů v hrubé stavbě a při omítání jsou zakryty vrstvou omítky. Nejčastěji jsou k tomuto způsobu rozvodu používána vedení v tuhých nebo v ohebných trubkách, ale pod omítku lze klást také vodiče a kabely.

8 Instalace pod omítkou: VÝHODY: možnost výměny rozvodů

9 Instalace kabelů v zapuštěném rozvaděči

10 Pohled na kabelové rozvody ve zdi

11 Uložení ohebné trubky ve zdi

12 Uložení krabic ve zdi

13 Uložení kabelu pod okenním výklenkem

14 Instalace v dutých stěnách: Duté stěny jsou zpravidla tvořeny nosnou konstrukcí, která je zvenčí obložena sádrokartonem, dřevotřískovými deskami, dřevem, plechem, kovovými deskami apod. Do duté stěny jsou podle zvláštních požadavků vkládány z důvodů akustických, tepelných a protipožárních různé výplně.

15 Instalace v dutých stěnách: Montáž elektrických rozvodů zpravidla probíhá současně s montáží dutých stěn. V nosné konstrukci musí být připraveny otvory pro průchod elektrických vedení v trubkách nebo kabely.

16 Elektroinstalace do betonu: Do betonových konstrukcí, které se neomítají a ani nejsou duté, je třeba zabudovat rozvody při jejich výrobě. Montáž elektrických rozvodů do betonu se provádí při výrobě prefabrikovaných montovaných dílců a ve stavbách z litého betonu s různými typy bednění, např. při použití tunelového systémového bednění atd.

17 Elektroinstalace do betonu: Betonové panely jsou dodávány se zabudovanými trubkami a krabicemi; u betonu litého na stavbě je nutné úložný elektroinstalační materiál osadit na bednění před zalitím betonovou směsí.

18 Pohled na podlahové vytápění

19 Instalace kabelů podlahového vytápění

20 Uložení přívodního vedení podlahového vytápění do betonu

21 Instalace do stropních dutin a podlah: - je třeba počítat s vlivy, kterým je vedení vystaveno, a chránit ho tak, aby se nemohlo poškodit a nebylo nebezpečné okolí. Podle charakteru konstrukce, druhu vedení a způsobu jeho uložení to může být nebezpečí úrazu elektrickým proudem, požáru, chemického působení, zatékání vody (zvláště v podkroví), přetěžování vodičů u stropů se sálavým vytápěním a nebezpečí mechanického poškození v průběhu stavebních prací.

22 Montáž vedení do dutin ve stropních konstrukcích: Často se k uložení vedení využívá prostor mezistropu nad sníženým podhledem, přičemž vedení musí být uložena tak, aby jejich plocha nebyla závislá na odnímatelném podhledu.

23 Montáž vedení do podlahové vyrovnávací vrstvy: - je nutné chránit vedení ihned po uložení ochranným obalem z cementové malty M 100 o minimální tloušťce 10 mm nebo jinou rovnocennou ochranou, např. ocelovým profilem - ke svítidlovému vývodu vyúsťuje vedení vynechaným nebo vysekaným či vyvrtaným otvorem v železobetonové konstrukci - ve stropech se zabudovaným sálavým vytápěním se musí při zatěžování vodičů uvážit zvýšená teplota okolí a vedení uložit co nejdále od topných trubek nebo kabelů

24 Povrchové elektrické rozvody: ● instalace v trubkách ● instalace v nástěnných a stropních lištách a kanálech ● instalace v podlahových lištách a kanálech ● instalace v parapetních kanálech ● instalace kabely uloženými na povrch

25 Povrchové elektrické rozvody: Při montáži na povrchu jsou elektrické rozvody umístěny viditelně na konstrukcích stavby. Montáž na povrchu je nejstarším způsobem kladení vedení.

26 Povrchové elektrické rozvody: VÝHODY: dobrá přehlednost, snadná montovatelnost v jedné etapě, velká variabilita, minimální požadavky na stavební úpravy, snadná údržba i opravy a možnost rozšiřování rozvodů. Rozvody na povrchu vyžadují pečlivou montáž, protože všechny nedostatky jsou viditelné.

27 Povrchové elektrické rozvody: NEVÝHODY: větší zranitelnost a v některých případech rušivý estetický dojem. Zvláště vedení uložená přímo na podklad se špatně čistí a jsou po několikerém vymalování obalena vrstvou barvy a prachu, proto se rozvod na povrchu dělá tam, kde vzhledem k provozním podmínkám nebo prostředí není zapuštění žádoucí, například z důvodu variabilnosti, nebo by bylo neúměrně nákladné a obtížné.

28 Zdroje: Dušan Polášek, Alen Petrásek, Václav Čermák: Moderní elektroinstalace, MONTANEX Ostrava 1998 Foto: Lumix Panasonic TZ 1, budova SPŠ Uh. Brod

29 Děkuji Vám za pozornost. Bc. Josef Dulínek Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2009


Stáhnout ppt "Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky 2.6.2 Ukládání kabelů Obor:Elektrikář."

Podobné prezentace


Reklamy Google