Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilPřemysl Holub
1
Hotelový provoz VY_INOVACE_Kaluzova_13-1-02 Síť podniků stravovacích zařízení. Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5CZ.1.07/1.5.00/34.0195 – Individualizace a inovace výuky Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
2
výuková prezentace – podpora vyučujícího určeno pro nástavbové studium obor Společné stravování Anotace
3
Hotelový provoz Síť podniků společného stravování
4
sítí rozumíme soubor provozoven, které slouží k veřejnému stravování a ubytování v současné době neexistuje jednotná závazná norma, která ukládá podnikatelům v hostinské činnosti povinnosti týkající se vybavení a úrovně služeb. podnikatelé v hostinské činnosti mohou využít pouze Doporučení,které reaguje na metodiku a návrh direktivy pro statistiky cestovního ruchu a doporučení UNWTO (Světová organizace cestovního ruchu) Síť podniků společného stravování
5
Podle druhů služeb na zařízení hostinská, ubytovací Podle místa působnosti rozlišujeme síť městskou venkovskou lázeňskou a rekreační Podle formy veřejnou účelovo u Síť podniků společného stravování
6
Podle právní formy zařízení provozované právnickou osobou provozované fyzickou osobou Podle doby provozu s celoročním provozem se sezónním provozem, která slouží pouze určitou část roku a jsou budována v místech se sezónním cestovním ruchem Síť podniků společného stravování
7
Restaurace hlavní funkce je poskytování stravovacích služeb podle zaměření a atypického interiéru rozlišujeme restaurace čínské, italské… vedle obsluhy se v restauracích zavádějí také samoobslužné formy prodeje: a)COUNER-SERVIS - host je obsluhován u centrálního pultu b)ON LINE – host si odebírá jídlo u samoobslužné linky s pokladnou na konci c)FREE FLOW – v prodejní zóně jsou obslužné pulty s určitým sortimentem Síť podniků společného stravování zařízení s funkcí stravovací - základní
8
Jídelny se samoobsluhou zvyšuje se jejich úroveň vybavení přizpůsobují se víceúčelovému využití (snídaně, přesnídávky..) FREE-FLOW (volný průchod) FAST-FOOD (rychlé stravování HELP-YOURSELF (pomož si sám) Síť podniků společného stravování zařízení s funkcí stravovací - základní
9
Motoresty jsou restaurace s dostatečnou kapacitou pro parkování motorových vozidel budují se při dálnicích a silnicích Síť podniků společného stravování zařízení s funkcí stravovací - základní
10
Bufet, bistro hostinská samoobslužná zařízení poskytují stravování a občerstvení zpravidla jídla a nápoje mohou být podávány v nevratných obalech Síť podniků společného stravování zařízení s funkcí stravovací- doplňkové
11
Občerstvení, kiosek hostinská zařízení zabezpečující nabídku občerstvení a nápojů zřizují se v místech s vysokou poptávkou po těchto službách mívají sezónní charakter velmi často nemá odbytovou plochu a zřizují se jako prodejní okno Síť podniků společného stravování zařízení s funkcí stravovací-doplňkové
12
Fast-food moderní stravovací zařízení s úzkou nabídkou jídel, která jsou dohotovována před zraky hostů jsou vytvořeny podmínky pro přímou konzumaci v tomto zařízení nebo jsou na přání zákazníka jídla zabalena a zákazník si je odnáší nabídka je doplněna nabídkou nápojů jídla a nápoje jsou zpravidla podávány v nevratných obalech Síť podniků společného stravování zařízení s funkcí stravovací-doplňkové
13
jsou bary, které mohou mít i označení vinárny, kavárny, hostince, pivnice, herny, diskotéky a další. Denní bar je hostinské zařízení, jehož dominantním vybavením je bar obslužným způsobem poskytuje občerstvovací příp. i stravovací služby specializace dle předmětu prodeje: Síť podniků společného stravování zařízení s funkcí společensko-zábavní
14
grill bar – grilované pokrmy připravované přímo před hostem, předkrmy a nápoje pizzerie – široký výběr pokrmů italské kuchyně snack bar – výrobky studené kuchyně, minutková jídla hosté sedí nebo stojí při konzumaci u baru nebo sedí u stolků lobby bar – reprezentativní součást hotelu, která nabízí různě připravované teplé a studené nápoje, bývá umístěn většinou v hotelové hale a vybaven pohodlným sedacím nábytkem Síť podniků společného stravování zařízení s funkcí společensko-zábavní
15
aperitiv bar – výrobky studené kuchyně noční bar – obslužnou formou se podávají pokrmy a nápoje. Dominantu tvoří barový pult a taneční parket. Je vybaven pohodlným stylovým čalouněným nábytkem espreso – široký výběr teplých a studených nápojů, cukrářských výrobků, případně studené kuchyně Síť podniků společného stravování zařízení s funkcí společensko-zábavní
16
vinárna - obslužné hostinské zařízení specializované na podávání vína a pokrmů studené a teplé kuchyně. Může být vybavena tanečním parketem, zajišťovat živou hudbu a program kavárna – obslužné hostinské zařízení se zaměřením na prodej teplých nápojů, cukrářských výrobků, pokrmů studené event. teplé kuchyně. Svým interiérem je přizpůsobena k delšímu pobytu hosta (nízké stolky, křesla, boxy, stylový nábytek). Dle zaměření kavárna taneční, hudební koncertní internetoví, kinokavárna.. Síť podniků společného stravování zařízení s funkcí společensko-zábavní
17
hostinec – hostinské zařízení pro prodej piva a studených pokrmů pivnice – obslužné zařízení specializované na podávání několika druhů piva a jídel vhodných k pivu výčep piva – zařízení specializované na prodej piva zpravidla přes ulici prodej přes ulici – způsob prodeje pokrmů do přinesených nádob a konzumovaných mimo provozovnu. V současné době široká škála obalových forem materiálů Síť podniků společného stravování zařízení s funkcí společensko-zábavní
18
Zabezpečení stravování v dopravních prostředcích velmi specifické a má přesně stanovená pravidla železnice – restaurační – jídelní vůz letecká přeprava – tzv. LUNCHBOX = pokrmy předem připravené, ohřívané = CATERING lodní automobilová – autobus – občerstvení auto – FAST FOOD se servisem přímo do auta (Mc Drive) Síť podniků společného stravování zařízení s funkcí společensko-zábavní
19
SMETANA, František; KRÁTKÁ, Eva. Podnikání v hotelnictví a gastronomii -- Pro střední a vyšší hotelové školy. Praha: Fortuna, 2009, ISBN 978-80-7373-054-3. METZ, Reinhold. Restaurace a host. Praha: Europa Sobotáles, 2008, ISBN 978-80-86706-18-4. Použité zdroje
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.