Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Zdravá výživa.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Zdravá výživa."— Transkript prezentace:

1 Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Zdravá výživa CLICK

2 Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.2 Hlavní pravidla zdravé výživy Neexistuje žádná kouzelná potravina. Každá obsahuje pouze některé živiny. Pomeranče obsahují vitamín C a sacharidy, ale není v nich železo či bílkoviny. Hovězí maso je naopak bohaté na železo a bílkoviny, ale není v něm žádný vitamín C ani sacharidy. Nejrozumnější je tedy kombinovat a obměňovat konzumované potraviny. Dokonce i kola a hranolky, jsou-li konzumovány v přiměřeném množství, mohou zapadnout do dobře vyváženého jídelníčku. Stačí prostě vyvážit příjem méně vhodných potravin obsahujících jednoduché sacharidy a tuky nutričně bohatším jídlem následující den. Například pro tučný párek a bílý rohlík k snídani může být nízkotučný kuřecí sendvič k objedu Snažte se vybírat přírodní, nebo jen lehce zpracované potraviny tak často, jak je to možné. Například si vybírejte spíš chléb celozrnný než bílý, jablka raději než džus, opékané brambory místo hranolek. Přírodní potraviny bez konzervačních a dochucovacích přísad.

3 Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.3 Potravinová pyramida

4 Potraviny vhodné k snídani, které lze nejrůzněji kombinovat:  Jogurt (vždy zásoba v lednice, nejlépe bílý)  Banán  Míchané nápoje (džus, ovoce, jogurt)  Rozinky a arašídy  Celozrnné pečivo (s džemem, či nízkotučným sýrem, netaveným)  Cereálie Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.4 Zdravá snídaně

5 Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1)Konzumuj stravu, co nejpestřejší 2)Omez živočišné tuky (sádlo, máslo) 3)Ovoce a zeleninu jez několikrát denně 4)Luštěniny jez alespoň jedenkrát týdně 5)Potraviny z bílé mouky nahraď celozrnným pečivem 6)Dej přednost bílému masu před červeným 7)Vypij denně 2 až 3 litry vody či neslazených tekutin 8)Snaž se aby energetický příjem byl menší, nebo stejný jako výdej 9)Omez sladkosti, uzeniny a chipsy 10)Tučné nahraď polotučným či nízkotučným 11)Omez pokrmy připravené na tuku 12)Jez potraviny připravené šetrně (nesmažené) 13)Jez v pravidelných intervalech (5x denně) 14)Poslední jídlo jez 2 hodiny před spaním 15)Jez pomalu a v pohodě 1.5 Zásady zdravé výživy

6 Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova kalorické tabulky kalorické tabulky 1.6 Optimální energetický příjem Na základě kalorických tabulek (www.kaloricketabulky.cz) vytvoř jídelníček na víkend, jehož kalorická(energetická) hodnota nepřesáhne 8000 kJ denně a jídlo bude rozděleno do 5-ti částí (snídaně, svačina1, oběd, svačina2, večeře). Nezapomeň, že také pití zvyšuje tento limit.www.kaloricketabulky.cz

7 Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.7 Základní živiny 1)Pokus se do naskládat pouze poživatiny: a)které máš rád b)které jsou tvému organismu prospěšné 2) Rozděl níže uvedené potraviny na ty, které obsahují převážně: a)tuky b)cukry c)bílkoviny

8 Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.8 CLIL ztužený tuk → shortening podkožní tuk → subcutaneous fat rostlinný olej/ tuk → vegetable oil/fat sacharidy(cukry) → carbohydrate bílkoviny →protein healthy diet → zdravá strava

9 Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova  http://obrazky.cz/?step=20&filter=1&s=&size=any&sId=qZXj2lXow aYXHjkCgS95&orientation=&q=mu%C5%BE+roku http://obrazky.cz/?step=20&filter=1&s=&size=any&sId=qZXj2lXow aYXHjkCgS95&orientation=&q=mu%C5%BE+roku  http://obrazky.cz/?step=20&filter=1&s=&size=any&sId=qZXj2lXow PQfHjg7Ex3o&orientation=&q=anorexie http://obrazky.cz/?step=20&filter=1&s=&size=any&sId=qZXj2lXow PQfHjg7Ex3o&orientation=&q=anorexie  http://obrazky.cz/?q=obezita&from=39 http://obrazky.cz/?q=obezita&from=39  http://www.kaloricketabulky.cz http://www.kaloricketabulky.cz  NANCI CLARKOVÁ, Sportovní výživa, 1. vyd.,Grada Publishing, spol.s.r.o., 2000, ISBN 80-247-9047-5. 1.9 Zdroje


Stáhnout ppt "Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Zdravá výživa."

Podobné prezentace


Reklamy Google