Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
2
1)Zdravý životní styl 2)Zdravá výživa 3)Výživová doporučení
3
1) Zdravá výživa ( = přiměřená, pestrá a vyvážená) 2)Nekouření 3) Vysoká pohybová aktivita
4
4) Nízká míra konzumace alkoholu 5)Dostatek spánku 6)Optimismus a dobrá nálada, radost ze života 7)Vyvarovat se působení škodlivých látek a obecně škodlivých a rizikových faktorů
6
Je obstarání důležitých minerálů pro lidské buňky v organismu pro podporu života.
7
1. Cukry 2. Tuky 3. Bílkoviny 4. Voda 5. Vláknina 6. Vitamíny 7. Minerály
11
Dbáme na : kvalitu pestrost vyváženost stravy -musí dodávat dostatek energie a živin -nesmí vést k přebytkům některých složek potravy -pravidla zdravé a vyvážené stravy nejsou drastické diety
12
Látková výměna potřebuje ke své funkci základ- biologicky hodnotná, ekologická strava, dostatek kvalitní vody – denně nejméně 35 ml na každý kilogram tělesné hmotnosti
13
Vyjadřuje množství energie Uvádí se v kilokaloriích (kcal) nebo kilojoulech (kJ) na 100 g / 100 ml a pro přepočítání kilokalorií na kilojouly stačí vynásobit množství kilokalorií číslem 4,2 (například 150 kcal * 4,2 = 630 kJ). Energetická hodnota potravin se liší podle složení Uvádí se na zadních obalech
14
Jezte hodně ovoce a zeleniny. Zelenina by měla představovat základní kámen výživy - hlavní chod Zvyšte příjem bílkovin. Bílkoviny jsou klíčovou součástí svalových tkání - tkání, které spalují kalorie.
15
Jezte jídla bohatá na vlákninu. Zvyšte příjem minerálů Jezte ryby a neškodné tuky
16
Snižte příjem zbytečných karbohydrátů Bílý cukr a bílá mouka Vyhýbat se sladkostem, koláčům, sušenkám a dalších výrobků z bílé mouky, slazeným ovocným džusům, slazeným nápojům
17
Glukometr Hodnotu cukru v krvi-glykemii Hladina cukru se po každém jídle zvyšuje Měření hodnoty cukru v krvi nalačno a po jídle. Normální hodnoty :3,5 - 6,4 mmol/l (na lačno). Po jídle stoupají až o 2 mmol/l.Hodnota klesne pod 3,5 mmol/l,-hypoglykemii – sníženou hladinu krevního cukru. Hodnoty vyšší než 6,4 mmol/l - hyperglykemii – zvýšenou hladinu krevního cukru.
19
Vyhýbejte se špatným tukům Špatné tuky jsou umělé tuky bohaté na kalorie a obsahují nezdravé - nasycené, mastné kyseliny.
20
Snižte příjem alkoholu Obsahuje mnoho kalorií, proto s konzumací přestat nebo snížit Nedoporučuje se více než jednu skleničku červeného vína nebo piva denně.
21
Najezte se raději dříve než později Snídaně je důležitá. Nejíst tučná jídla večer a v noci 7-9 hod Snídaně 10-11 hod Svačina 12-13 hod Oběd 14.00 – 16.00 Svačina 18.00 – 19.00 hod Večeře
23
Před každým jídlem si řekněte, jestli máte opravdu hlad nebo chuť Pomalu omezujte množství jídla Jezte 5 krát až 6 krát denně Jezte malá množství, ne velká jídla Jezte ovoce zeleninu Nepřejídejte se
24
Hýbejte se, alespoň rychlá chůze denně Cvičte intenzivněji a častěji! Vyhýbejte se stresu
25
Každý den si dopřejte pobyt na čerstvém vzduchu Žijte život plný vitality Vypijte denně nejméně 2-2,5 litru tekutin Omezujte sedavé činnosti
26
Omezte příjem soli na 6 gramů za den. Sladkosti zařazujte do jídelníčku s rozmyslem. Do jídelníčku pravidelně zařazujte mléko a mléčné výrobky
27
http://www.fzv.cz/pro- media/publikace/informacni- materialy/pyramida-zdrave-vyzivy/115- pyramida-zdrave-vyzivy.aspx http://www.fzv.cz/pro- media/publikace/informacni- materialy/pyramida-zdrave-vyzivy/115- pyramida-zdrave-vyzivy.aspx http://www.zdravyzivotnistyl.cz/ http://www.zdravyzivotnistyl.cz/ http://www.sanzdrave.cz/dulezite- soucasti-vyzivy.php http://www.sanzdrave.cz/dulezite- soucasti-vyzivy.php http://zdrava_vyziva.a4.cz/ http://zdrava_vyziva.a4.cz/
28
Zdravá výživa - Jan Pitha, Rudolf Poledne 77 jednoduchých tipů na hubnutí - Ingrid Kiefer, Brigitte Charwat, Michael Kunze Fit pro život - Hervey a Marilyn Diamond
29
DĚKUJEME ZA POZORNOST Vypracovaly Bakešová, Vecková a Kučerová
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.