Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilAlois Vlček
1
OSTATNÍ POTRAVINY ROSTLINNÉHO PŮVODU Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: cukr, druhy, náhražky, med, aspartan, sacharin Autor: Bc. Jana Tvrdíková Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Komenského 3, 412 01 Litoměřice Komenského 3, 412 01 Litoměřice Vytvořeno: I.pololetí 2012/2013 dům:128 Vytvořeno: I.pololetí 2012/2013 dům:128
2
PŘÍRODNÍ SLADIDLA K přírodním sladidlům se řadí ve vodě rozpustné sladké přírodní sacharidy Patří sem: sacharóza sacharóza dextróza dextróza fruktóza fruktóza laktóza laktóza glukózový sirup glukózový sirup Sacharóza upravená do tržní podoby se nazývá cukr. podoby se nazývá cukr. 1. http://cs.wikipedia.org/wiki/Cukr
3
CUKR Existuje mnoho různých druhů cukru, různých chutí, struktur a vlastností. Cukru pochází ze dvou zdrojů cukrové řepy cukrové řepy cukrové třtiny cukrové třtiny Cukr je energeticky vysoce hodnotná potravina. Zvyšuje energetickou hodnotu pokrmů a nápojů i jejich chuť. Využívá se též při konzervaci potravin. 2. http://cs.wikipedia.org/wiki/Cukr
4
DRUHY CUKRU Krystalový cukr Hrubý, polotemný, jemný krystal Hrubý, polotemný, jemný krystal Cukr krupice Cukr krupice Polojemný krystal hygienicky balený (7 g) Polojemný krystal hygienicky balený (7 g) Práškový cukr Cukr pudr Cukr pudr Cukr moučka Cukr moučka Kostkový cukr Klasické kostky (6 g) Klasické kostky (6 g) Bridge kostky Bridge kostky Moka kostky Moka kostky Homolový cukr – v současnosti pouze pro reklamní účely 3. http://relax.lidovky.cz/tiskni.asp?r=ln-zdravi&c=A120208_173016_ln-zdravi_glu
5
DRUHY CUKRU Palmový cukr – z datlí, kokosové palmy, šťáva se odčerpává z kmene nebo odříznutím svršku stromu, proměňuje se na sirup, který se nechá krystalizovat Hnědý cukr – vyrábí se ze surové cukrové třtiny, chuť a barva cukru závisí na množství obsažené melasy, cukr se nerafinuje Javorový cukr - vyrábí se z mízy Javoru cukrového v podobě sirupu 4. http://www.ssss.cz/files/kpucebnice/p/pv/1/cukr.htm
6
MED Včely zpracovávají na med jednak kapky: sladké šťávy z květů (nektar) sladké šťávy z květů (nektar) povlak sladké medovice na listech, vylučované mšicemi. povlak sladké medovice na listech, vylučované mšicemi. Vůně, barva, chemické složení kvalita, konzistence a další vlastnosti jsou závislé na charakteru původních rostlinných šťáv. Z hlediska chuti i zdraví je nejlepší kupovat surový, nefiltrovaný med z jednoho zdroje květin. z jednoho zdroje květin. Čím je med tmavší, tím má výraznější chuť. 5. http://www.bonella.cz/vyziva/vceli-med-je-zdrava-sladkost.html
7
SLOŽENÍ MEDU Voda 18- 20 % Glukóza, fruktóza 70 – 80 % Sacharóza 1 – 5 % Dextriny 2 – 5 % Minerální látky 0,3 % Fe,K,Cu,Ca,Mg Organické kyseliny 0,9 % Vitaminy A, B1, B2, PP, C
8
TRŽNÍ DRUHY Med lipový - světle žlutý Med akátový - žlutozelený, časem nekrystalizuje Med travní - velmi rychle krystalizuje Med lesní - z jehličnanů, tmavohnědý, pryskyřičná příchuť 6. http://www.topprodukt.cz/potraviny-a-vyziva.13/med-a-jeho-ucinky.2489.html
9
DOVÁŽENÉ DRUHY MEDU Med voštinový - med ještě uzavřený v jednotlivých buňkách, které bývají pokryté voskem Med jetelový - má světle slámovou barvu, jemnou chuť (oblíbený v USA a GB) Med levandulový - hustý, tmavý, vonný med (Francie) Hymettus - nejznámější řecký med, má tmavou barvu, těžkou vůni a chutná výrazně po tymiánu, jeden z nedražších medů na světě Vřesový med - má jemnou chuť, červenohnědou barvu, příjemné aroma, někdy mírně nahořklý Eukalyptový med - vysoce aromatický, má výraznou pikantní chuť (Austrálie)
10
NÁHRAŽKY CUKRU Náhradní sladidla jsou látky, které dodávají potravinám sladkou chuť a nepatří mezi monosacharidy ani disacharidy. Využívají se k výrobě stolních sladidel. Uplatňují se hlavně ve stravě diabetiků. Využívají se k průmyslové výrobě dietních potravin a potravin se sníženým množstvím využitelné energie (nápoje, džemy, deserty, žvýkačky, dresinky, zmrzliny. Mezi nejčastější patří cukerné alkoholy: sorbitol, mannitol, xylitol a dále acesulfam K, aspartam a sacharin. 7. http://slimshop.cz/34-fan-sladidlo-sacharin-160-tablet-8594001758753.html
11
SORBITOL SSSSorbitol, jinak glucitol či sorbit, je cukerný alkohol vyrobený redukcí glukózy. VVVVyskytuje se také v některých rostlinách - Jeřabinách). BBBBílé krystalky (vločky, granule) mají příjemnou sladkou chuť. VVVVelmi dobře se rozpouští ve vodě. JJJJeho sladivost je oproti řepnému cukru 60 %. 8. http://www.pastrychef.com/SORBITOL_p_811.html
12
ASPARTAN Aspartam je bílý krystalický prášek. Sladivost je cca 200 krát vyšší než cukru. Za teploty 20 °C je jeho rozpustnost ve vodě pouze 1 %. Nemá nežádoucí příchuť. 9. http://www.samoleceni.cz/85929029/clara-tabletove-sladidlo-aspartam-acesulfam-k-12g
13
SACHARIN Sacharin se vyrábí chemickou syntézou z toluenu. Jedná se o bílé krystalky nebo krystalický prášek, dobře rozpustný zejména v horké vodě. Má 300 až 500 krát vyšší sladivost cukr. Chuť je slabě nahořklá a kovová. 10. http://www.lekarna.cz/fan-umele-sladidlo-8g-davkovac/
14
Zdroj Hrabě, J. a kolektiv, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně 2011, ISBN: 978-80-7454-118-6
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.