Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilJitka Antonie Soukupová
1
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Výroba lihovin Ročník / obor studia:2. a 3.. ročník / Kuchař - číšník Vypracoval:Ing. Kovač Lukáš Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice (do 31.08.2012 – SŠHGS) Ověřeno : I. pololetí šk. r. 2012/2013 DUM 89
2
Výroba lihovin
3
Lihoviny Lihoviny jsou nápoje s vysokým podílem etanolu přesahujícím 15 % objemových jednotek. Etanol, který obsahují, musí být vyroben kvasnou cestou. Lihoviny jsou nápoje s vysokým podílem etanolu přesahujícím 15 % objemových jednotek. Etanol, který obsahují, musí být vyroben kvasnou cestou.
4
Výroba lihovin V celosvětovém měřítku má výroba lihovin stále stoupající trend, a to i přes rozsáhlou zdravotnickou kampaň vedenou ve vyspělých státech proti nadměrné konzumaci alkoholických nápojů.
5
Výroba lihovin Podle původu ethanolu dělíme výrobu lihovin na: Lihoviny vyráběné kvasným pochodem Lihoviny vyráběné studenou cestou. Podle původu ethanolu dělíme výrobu lihovin na: Lihoviny vyráběné kvasným pochodem Lihoviny vyráběné studenou cestou.
6
Výroba lihovin kvasnou cestou Při tomto způsobu výrobu vzniká ethanol přímo zkvašením sacharidických surovin. Po zkvašení následuje destilace, úprava destilátu. Tento způsob se využívá při výrobě: –Destilátů, –Konzumních lihovin, –Značkových lihovin. Při tomto způsobu výrobu vzniká ethanol přímo zkvašením sacharidických surovin. Po zkvašení následuje destilace, úprava destilátu. Tento způsob se využívá při výrobě: –Destilátů, –Konzumních lihovin, –Značkových lihovin.
7
Výroba lihovin studenou cestou Tento způsob výroby je založen na smíchání jednotlivých složek výchozí lihoviny. Základní surovinami jsou: –rafinovaný líh, –cukr, – ovocné šťávy, –maceráty bylin a koření. Tento způsob se využívá především při výrobě: –Řezaných destilátů, –Značkových lihovin. Tento způsob výroby je založen na smíchání jednotlivých složek výchozí lihoviny. Základní surovinami jsou: –rafinovaný líh, –cukr, – ovocné šťávy, –maceráty bylin a koření. Tento způsob se využívá především při výrobě: –Řezaných destilátů, –Značkových lihovin.
8
Použitá literatura http://www.ssss.cz/files/ucebnice_3le te_obory/pv/1/lihoviny.htmhttp://www.ssss.cz/files/ucebnice_3le te_obory/pv/1/lihoviny.htm ROP, Otakar a Jan HRABĚ. Nealkoholické a alkoholické nápoje. Vyd. 1. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2009, 129 s. ISBN 978-80- 7318-748-4. http://www.ssss.cz/files/ucebnice_3le te_obory/pv/1/lihoviny.htmhttp://www.ssss.cz/files/ucebnice_3le te_obory/pv/1/lihoviny.htm ROP, Otakar a Jan HRABĚ. Nealkoholické a alkoholické nápoje. Vyd. 1. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2009, 129 s. ISBN 978-80- 7318-748-4.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.