Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilNela Dagmar Lišková
1
Výživa!? Mgr. T. Starnovská Kralupy 28.5.20161
2
snížená chuť onemocnění podvýživa ekonomika deprese, nevůle Kralupy 28.5.20162
3
3 Kvalita života Nutriční stav Samostatnost Soběstačnost Zdravotní stav Malnutrice základní příčina chátrání ve stáří
4
Guidelines požadují: vstupní identifikaci nutričního stavu, průběžné sledování a intervenování výživových problémů a nutričních deficitů, řešení těchto problémů prostřednictvím nutričních terapeutů jako nedílné součásti multiprofesního týmu, včasné zahájení adekvátní nutriční podpory všemi formami výživy, včetně enterální, případně parenterální, dokumentování realizované nutriční péče všemi podílejícími se členy týmu, aktivní zájem o řešení nutričního stavu pacienta u všech členů týmu. Kralupy 28.5.20164
5
LZE PODÁVAT STRAVU PER OS ? ano, v dostatečném množství BĚŽNÁ STRAVA částečně SIPPING ne LZE POUŽÍT TRÁVICÍ TRAKT ? SONDOVÁ VÝŽIVA KOMBINACE EV + PV TPV ano částečně ne Kralupy 28.5.20165
6
Včasná identifikace nutričně problémových osob nám umožňuje zajistit jim adekvátní nutriční péči a zamezit tak dalšímu zhoršování jejich nutričního i zdravotního stavu. 6 Identifikace nutričního stavu klientů Kralupy 28.5.2016
7
7 Nástroje k hodnocení nutričního stavu Nutriční dotazník identifikace nutričních rizik Váhy identifikace tělesné hmotnosti Identifikace příjmu stravy a tekutin systematické sledování příjmu stravy a tekutin Formulář 3 denního sledování příjmu stravy a tekutin Kralupy 28.5.2016
8
Nutriční screening slouží pro základní posouzení stavu výživy, musí být jednoduchý a dostupný v každých podmínkách, provádí jej zpravidla všeobecná sestra, znalost nutričního screeningu je důležitá pro každého nemocného a jeho příbuzné, včasně zahájenou nutriční podporou je pak možné zabránit řadě komplikací, které jsou spojeny s onemocněním (ztráta svaloviny, zhoršené hojení ran, zvýšené riziko vzniku proleženin, zhoršená rehabilitace apod.). Kralupy 28.5.20168
9
9 MNA nutriční dotazník základní nástroj pro identifikaci nutričních rizik Kralupy 28.5.2016
10
10 Klient bez nutričního rizika nutričně rizikoví Nutriční terapeutka MNA nutriční dotazník 11 a méně bodů dle MNA skóre 12 a více bodů dle MNA skóre Všeobecná zdravotní sestra Kralupy 28.5.2016
11
11 Sledování příjmu stravy a tekutin nástroj pro identifikaci nedostatečného příjmu stravy a tekutin Systematické sledování Formulář – 3 denního sledování příjmu stravy a tekutin Správné hodnocení příjmu stravy !! Kralupy 28.5.2016
12
Faktory vedoucí k nedostatečnému příjmu výživy Nedostatky při podávání stravy (množství, kvalita, pomoc během jídla apod.) Vliv léčby (chirurgie, chemoterapie, radioterapie, antibiotika) Vynechávání jídla Kralupy 28.5.201612
13
Rizika plynoucí z nedostatečného příjmu jídla a pití v domácí péči Klient v domácím prostředí může postupně ztrácet zájem o jídlo a pití. Ztráta zájmu o stolování jako společenskou aktivitu. Postupně se snižuje chuť k jídlu a pocit žízně. Pokud se tento problém nezjistí včas, klient rychle ztrácí fyzické i psychické síly a stává se zcela nesamostatným. Zhoršují se duševní funkce, klient působí dojmem onemocnění - obraz mozkové příhody, počínající demence = nedokrvení mozku z nedostatečného přijmu tekutin. Kralupy 28.5.201613
14
Rizika plynoucí z nedostatečného příjmu jídla a pití v domácí péči Pokud necháme klienta s nedostatečným přívodem živin týden bez intervence, projeví se u něj nedostatečná výživa, podvýživa, postupně vedoucí k malnutrici. Tento stav zhorší základní onemocnění. Dojde k oslabení organismu a tím i k vyšší vnímavosti k infekčním chorobám, k úbytku svalové hmoty, fyzickému oslabení, k tvorbě proleženin, jejichž léčba je pak výrazně složitější. Kralupy 28.5.201614
15
Rizika plynoucí z nedostatečného příjmu jídla a pití v domácí péči Nejlepší je podávat vodu mírně ochucenou citrónovou šťávou – 1,5 - 2 litry. Při každé návštěvě klienta pobízet a sledovat vypité množství. Při zvýšené okolní teplotě, nebo horečce je třeba vypít větší množství. Pokud se situace se sníženým příjmem stravy a tekutin opakuje po několik dní je nutné na tuto skutečnost upozornit lékaře. Lékař v tomto případě nedostatečný příjem jídla pokryje naordinováním tekuté výživy k popíjení, v dávce, kterou klient potřebuje. Kralupy 28.5.201615
16
„Potravina pro zvláštní výživu - potravina pro zvláštní lékařské účely“ * * * * Formulář 3 denního sledování příjmu stravy a tekutin Kralupy 28.5.201616
17
17 Identifikace příjmu stravy a tekutin Nastavení pravidel Kdy a jak často se provádí Systematické sledování každý den Formulář nedojídá-li klient tři po sobě jdoucí hlavní jídla Kdo ho provádí Kdo zavede Formulář všeobecná zdravotní sestra Kam se zakládá Vyhodnocení formuláře do ošetřovatelské dokumentace Kralupy 28.5.2016
18
Málo bílkovin, málo tekutin, nedostatek vitamínů, minerálních látek, málo energie. K doplnění: Vyváženou skladbu živin x posílení dávky bílkovin. Vyváženou dávku minerálních látek a vitamínů. Ale ne formou mnoha „pilulek“. Typické stravování Kralupy 28.5.201618
19
Měkká, pestrá a barevná strava. Malé porce. Kombinované malými svačinkami? Doplnění přípravkem k popíjení! Konzumační forma Kralupy 28.5.201619
20
Co k lékaři (na odběr krve). Co na cesty k dětem, přátelům. Co doma do rezervy pro případ potřeby. Snadné na přepravu. Bezpečné při manipulaci. Opakovaně uzavíratelné. Snadné na konzumaci (nedrobí se, nezašpiní, nezatíží umělý chrup). Časté potřeby k řešení Kralupy 28.5.201620
21
Energetickou hodnotu. Optimální množství jednotlivých živin. Ochranné látky = vitamíny, minerální látky,… Dostatečné množství tekutin. Specifické složky (zinek, vápník, antioxidanty,..) ve vztahu k aktuálnímu problému či deficitu. CO je třeba zajistit Kralupy 28.5.201621
22
Informace !!!!! ? Co se dozvíte o stravování pacienta? ? Co se dozvíte o vývoji jeho hmotnosti? ? Co se dozvíte o jeho stravování ve vazbě na léky? Kralupy 28.5.201622
23
MUST (Malnutrition Universal Screening Tool = Univerzální nástroj pro odhalení podvýživy) Adaptováno dle BAPEN 2003, ISBN 1 899467 90 4 určen zejména pro dospělé ambulantní nemocné, hodnotí BMI, pokles hmotnosti a skutečnost, zda nemocný v posledních pěti dnech přijímal potraviny perorálně, rozděluje osoby do 3 skupin: s nízkým rizikem podvýživy – 0 bodů se středním rizikem podvýživy – 1 bod s vysokým rizikem podvýživy - >= 2 body Kralupy 28.5.201623
24
Hodnocení BMI (Index hmoty těla) BMI kg/m2 Skóre >20 0 18,5-20 1 <18,5 2 Kralupy 28.5.201624
25
Hodnocení poklesu hmotnosti Neplánovaný pokles hmotnosti za posledních 3-6 měsíců v % Skóre <5 0 5-10 1 >10 2 Kralupy 28.5.201625
26
Vliv akutního onemocnění Pokud je sledovaná osoba akutně nemocná a nebo pokud nebude jíst více než 5 dní Skóre 2 Kralupy 28.5.201626
27
Zhodnocení stavu podvýživy Skóre 0 – nízké riziko Opakujte screening v domácích podmínkách minimálně každý rok, zvláště u skupin starších 75 let Skóre 1 – střední riziko Sledujte příjem potravy 3 dny Pokud se příjem potravy zlepšil nebo je adekvátní, pravděpodobnost vzniku komplikací spojených s podvýživou není vysoká Pokud je příjem potravy nízký, oznamte to ošetřujícímu lékaři Zopakujte screening minimálně 1x za 2-3 měsíce Skóre 2 a více – vysoké riziko Oznamte skutečnost ošetřujícímu lékaři, který pomůže sám, nebo zajistí léčbu odborníkem zaměřením na klinickou výživu. Je bezpodmínečně nutné zvýšit celkový příjem výživy. Stav výživy je třeba monitorovat a výživový plán upravit v domácích podmínkách 1x měsíčně. Kralupy 28.5.201627
28
Základní vybavení Váha Měřítko výšky BMI kolečko Formulář (papír a tužka) Sledování vývoje v čase Kralupy 28.5.201628
29
Kralupy 28.5.2016 Doporučené denní dávky energie a živin ? Výživa seniorů Doporučené denní dávky energie a živin ? pohlavíMuži Ženy věk60 - 74 r.75 - r.55 - 74 r.75 - r. Energie kcal/kg/den25302530 Bílkoviny g/kg/den0,80,90,80,8-0,9 Tuky g/kg/den0,90,85 1 Sacharidy g/kg/den5,654,64,24,4 29
30
Kralupy 28.5.2016 Doporučené denní dávky energie a živin Výživa geriatrických nemocných Doporučené denní dávky energie a živin pohlavíMuži Ženy věk60 - 74 r.75 - r.55 - 74 r.75 - r. Energie kcal/kg/den30353035 Bílkoviny g/kg/den1,0 (14%) 1,2 (14%)1,01,2 Tuky g/kg/den1,0 (31%)1,2 (32%)1,01 Sacharidy g/kg/den4 (56%)4,5 (54%)44 30
31
Kralupy 28.5.2016 Potřeba tekutin (ml) Hmotnost pacienta (kg) T 22°C místnost, bez zvýšené TT T 22°C místnost, při zvýš. TT 37°C T 22°C místnost při zvýš. TT 37°C a exudátu 4088012001400 50110015001750 60132018002100 70154021002450 80176024002800 90198027003150 100220030003500 31
32
Mýty Starší člověk musí jíst méně, má málo pohybu. K úhradě bílkovin stačí doplnit stravu mlékem. Individualizace a nutriční plán nejsou nutné, stejně by jedl kávu s pečivem. Kralupy 28.5.201632
33
Chyby Pravidla zdravé výživy. Redukční režimy. Neznalost NH. Neznalost skutečné konzumace. Paušalizace pravidel. Souvisle nesledujeme příjem stravy. Neidentifikujeme nutriční stav. Úpravy stravování při průjmu (inkontinence?). Kralupy 28.5.2016 33
34
Co tedy uděláme? Jak můžeme snadno identifikovat ? 1.Z diagnózy a důvodu indikace HC? 2.Z informací od klienta? 3.Z informací od jeho blízkých? Kolik máme času ? Co máme reálně k dispozici ? Co můžeme požadovat od klienta ? Kralupy 28.5.201634
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.